- Reklama -

Stanley Cup dorazil i do Finska. Määttä jej ukázal fanouškům v Jyväskylä

- Reklama -

Po návštěvě u Toma Kühnhackla v německém Landshutu nabral Stanleyův pohár směr Finsko, kde se z něj těšil Olli Määttä. Obránce Pittsburghu ukázal svatý grál ledního hokeje ve svém rodném městě Jyväskylä (počet obyvatel: 137 392), které leží 140 km severovýchodně od Tampere a 270 km severně od Helsinek.


Määttä měl se Stanley Cupem hodně našlapaný program. O radost ze zisku takřka metr vysoké a šestnáctikilogramové stříbrné trofeje se podělil mimo jiné s mladými hokejisty místního ligového týmu JYP Jyväskylä.


„První věc, která mě v souvislosti s oslavami napadla, byli mladí hráči mého mateřského klubu. Stanley Cup je od Finska pořádně vzdálený…Přesto jsem jim chtěl dát konkrétní motivaci a ukázat jim, že je možné ho získat a hrát v NHL, i když pocházíte z tak malého města, jakým je Jyväskylä,“ řekl hokejista Pens.


Jednadvacetiletý Määttä, je třetím finským obráncem v historii, který si potěžkal Stanley Cup nad hlavou. Před ním se to poštěstilo pouze Reijo Ruotsalainenovi s Edmontonem Oilers (1987, 1990) a Kimmo Timonenovi se Chicagem Blackhawks (2015).
„Nemyslím si, že bych se s nimi mohl srovnávat. Mají daleko větší zásluhy na vítězství, než mám já. Ale je úžasné, že je moje jméno zmiňováno mezi takovými legendami,“ uvedl Määttä, který nezapomněl ani na žáky tamní základní školy, kterou ve svém dětství navštěvoval.
„Olli byl velmi zodpovědný žák. Byl to hodný kluk. Vždy je odhodlaný zkoušet věci, ve kterých není nejlepší,“ uvedla na adresu úspěšného hokejisty jeho bývalá učitelka Sari Vesalainen.
„Vůbec se to tady nezměnilo a to je dobře. Mám k těmto místům pěkné vzpomínky, proto se sem rád vracím,“ vyznal se Määttä.

- Reklama -


Bude vás zajímat:


- Reklama -
Martin Hrubý
Narozen v roce 1971. NHL sleduji od začátku 80. let, redaktorem od roku 2000. Spoluzakladatel webového serveru NHL.cz. Největší hokejový zážitek - návštěva zápasů NHL, v nichž nastoupilo dohromady osm členů slavné dynastie Edmontonu Oilers z osmdesátých let minulého století včetně Waynea Gretzkyho, Granta Fuhra, Glenna Andersona nebo Craiga MacTavishe, jenž jako vůbec poslední hráč v historii NHL hrál bez helmy.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -