- Reklama -

Stanley Cup oslaví jubileum ve svém rodišti

- Reklama -

Příští rok bude Stanleyův pohár hostit Ottawa. Ne, to nejsou odhady sázkových kanceláří, kdo se stane příštím šampionem NHL. Jde spíše o pozvánku na jednu velkou oslavu.
V polovině března 2017 si zámořská soutěž připomene 125 let od chvíle, kdy se tehdejší kanadský guvernér Frederick Stanley, lord z Prestonu, rozhodl věnovat stříbrný pohár nejlepšímu hokejovému amatérskému celku v zemi. O nevelkou stříbrnou mísu se později začali utkávat i profesionálové, přibylo k ní několik „pater“ podstavců a dnes je oceněním pro elitní týmy National Hockey League.
„Jsem si jistý, že můj předchůdce lord Stanley by byl hrdý, kdyby věděl, že pohár, kterému dal v roce 1892 jméno, je nyní jednou z nejprestižnějších sportovních trofejí,“ říká současný zástupce britské královny za oceánem David Johnston. „Kanaďané opatrují Stanley Cup jako součást své identity. Existuje snad lepší místo, kde oslavit jeho 125. narozeniny, než tam, kde tradice začala?“
NHL při té příležitosti chystá v kanadské metropoli několik akcí v období od 15. do 18. března. Jednou z nich bude vystavení poháru v Rideau Hall, tedy v guvernérově sídle, před oficiálním portrétem Lorda Stanleyho. Zde se budou moci hokejoví fanoušci zvěčnit se slavnou trofejí.
„Ottawa je ideální místem pro oslavu nejlegendárnější a nejuctívanější ze všech sportovních trofejí,“ domnívá se komisař Gary Bettman. „Lord Stanley vyhlásil svůj úmysl věnovat pohár v dopise, který poslal ottawskému hokejovému klubu 18. března 1892. Inspiroval tím mnoho generací sportovců, aby usilovali o dosažení nejvyššího stupně dokonalosti a přinášeli oběti, aby pohár získali.“
„NHL s nadšením podporuje všechny akce, které uctí pozoruhodnou historii Stanleyova poháru. Chceme tenhle příběh předávat dál hokejovým fanouškům každého věku. Pomůžeme téhle kultovní trofeji uspořádat takovou oslavu 125. narozenin, jakou si zaslouží,“ dodává šéf NHL.
Příští rok nebude významným jen pro Stanleyův pohár, ale také pro celou Kanadu, která je jen o čtvrtstoletí starší než stříbrná trofej. 1. července 1867 se na základě zákona o britské Severní Americe spojily do jednoho státního celku kolonie Kanada, Nové Skotsko a Nový Brunšvik.
Sami Senátoři navíc slaví 25 let od svého vstupu do široké hokejové rodiny. „Příští rok bude památný pro Kanadu, pro hokej i pro Ottawa Senators,“ upozorňuje jejich majitel Eugene Melnyk. „Nikdy předtím jsme v hlavním městě nebyli svědky tak silného společného úsilí oslavit společná jubilea Senators a Stanley Cupu.“

- Reklama -
Pavel Krupička
Narozen v roce 1973, hokej sleduji od poloviny 80. let. K NHL jsem se propracoval později, ale nakonec se mi z koníčka stala zaměstnáním - píšu o ní už třináct let. Sleduji hlavně Čechy bez ohledu na klubovou příslušnost, díky Dominiku Haškovi mi přirostly blíže k srdci Buffalo a Detroit. Největším hokejovým zážitkem pro mě stále zůstává Nagano a následné oslavy olympijského zlata.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -