- Reklama -

Subbanova show. Dynamický obránce ve svém prvním play-off za Nashville září

- Reklama -

První kolo letošních vyřazovacích bojů zvládli Nashville Predators na jedničku, když ve čtyřech zápasech vyřídili vítěze Západní konference z Chicaga. Postupem do druhého kola tak vyrovnali své klubové maximum, dál se zatím nikdy hokejisté z města country nedostali. Letos by to ale mohlo konečně vyjít. Také do druhého kola totiž vstoupili svěřenci Petera Laviolettea vítězně. Na ledě St. Louis zvítězili 4:3 a největší měrou se na jejich triumfu podílel obránce P.K. Subban.
Zadák, který se do Nashvillu stěhoval loni 29. června z Montrealu, jednou skóroval, přidal dvě asistence a se třemi body v jednom zápase play-off se stal prvním obráncem v klubové historii, který něco podobného dokázal. Však také každý gól velmi emotivně slavil. Navíc si ještě v přesilovce vykoledoval faul, který poslal soupeře do tří.
Nasbírat tři body v utkání play-off nedokázal v dresu Preds ani dlouholetý kapitán týmu Shea Weber, jehož loni vyměnili do Montrealu právě za Subbana. Rozruch, jaký tahle červnová výměna  v hokejových kruzích vyvolala, mají mnozí ještě v živé paměti.
Už v prvním kole proti Chicagu přispěl P.K. Subban k postupu svého týmu, když překvapil zejména spolehlivou hrou v defenzivě. Vždyť dokonale vymazal z ledu řadu Jonathana Toewse. V sérii si připsal dvě asistence a zejména čtyři plusové body. Ve středu to ale byla v St. Louis vyloženě jeho show. Především díky němu nevypadal Jake Allen v domácí brance jako hrdina, co zastavil nebezpečnou Minnesotu.
Z podařeného vystoupení ale nedělal vědu. „Za tohle mě přece platí,“ říkal po utkání. A má pravdu. Vždyť jeho devítimilionová zátěž pro platový strop, mimochodem nejvyšší ze všech ligových obránců, neodradila vedení Preds od jeho angažování. Klub zkrátka věří, že tenhle energický zadák může být dominantním hráčem, a to i v bojích o Stanley Cup.
Momentální situace týmu z Tennessee to jen potvrzuje. Poprvé ve své historii Predators v sérii druhého kola vedou. Za svůj úspěch pochopitelně nevděčí pouze Subbanovi, ale přínos tohohle chlapíka nejde ignorovat. Poslední duel to jasně ukázal.
„Nemám pod kontrolou, o čem lidé mluví nebo co se píše,“ říká bek, který od roku 2010, kdy v play-off debutoval, nasbíral 43 už bodů. Mezi aktivními hráči najdeme za stejné období je čtyři produktivnější beky v play-off. „Všechno je to o týmu a o naší kabině. Je to o tom, čeho chceme jako tým dosáhnout. Není to o jednotlivcích,“ popisuje tajemství úspěchu Predátorů Subban.
Tomu určitě pomáhá, že nemusí být hlavním tahounem ofenzivy. Nestojí to jen na něm, jak tomu často bývalo v Montrealu. Jistě, je to velmi dynamický hráč, který svou energií dokáže změnit průběh zápasu, případně celé série. Důležité však je, že je obklopen velmi talentovanými spoluhráči.
Všeobecně se soudí, že tohle je nejsilnější tým, jaký kdy Predators dali dohromady. „Dostali jsme se až sem díky naší týmové hře. On to ví a stejně tak to ví i všichni ostatní. Po celý rok jsme hráli týmově a na tom se nic nezmění,“ říká kapitán týmu Mike Fisher.
„Už jsem v téhle lize sedm let a ještě jsem si nezahrál finále Stanley Cupu. To je to, co chci,“ odhaluje Subban své plány. „Chci vyhrávat, ale k tomu vždycky potřebujete celý tým. Chceme, aby se nám dařilo i nadále,“ dodal.
O jeho významu pro tým svědčí také pohled do pokročilých statistik. Index Corsi podává vcelku jasný důkaz, že tenhle chlapík výrazně ovlivňuje hru celého týmu, a to v pozitivním smyslu. A v zámoří se začíná nahlas hovořit o tom, že by se měl konečně dočkat uznání, jaké si zaslouží. Přestože už má ve sbírce Norris Trophy pro nejlepšího beka sezóny (2013), jeho pověst doposud nebyla z nejlepších. Pořád byl veřejností vnímán spíš rozporuplně. Jedni ho obdivovali, jiní na něm nenechali nit suchou.
Ví se o něm, že se ve velkém věnuje charitě a má dobré srdce. Přesto dostal nálepku poněkud excentrického a nezvladatelného floutka, který na ledě sice často vymyslí parádní akci, ale také zbytečně riskuje a hraje dost nezodpovědně. Teď to však vypadá, že by se z této škatulky mohl konečně vymanit. Svými výkony si nahlas říká o to, aby byl definitivně považován za jednoho z nejlepších obránců své generace.
Foto/Photo by: Icon Sportswire

- Reklama -
Roman Blaha
Senior hockey writer at nhlnews.cz. Teacher, speaker, father of two. Vancouver 2010 volunteer. Best hockey ever: Canada Cup '87. Favourite players: Wayne Gretzky, Steve Yzerman.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -