- Reklama -

Šustrovi roste forma. Momentálně předvádí svůj nejlepší hokej, míní zadák Bolts Jason Garrison

- Reklama -

Generální manažer Steve Yzerman postavil v Tampě Bay mladý a perspektivní tým, který loni došel až do finále Stanley Cupu, kde podlehl Chicagu 2-4 na zápasy. Pokud Bolts chtějí zopakovat svou loňskou účast v závěrečném kole play off NHL, musí dotáhnout do vítězného konce dobře rozehranou partii s Pittsburghem.
Lightning vedou v sérii s Penguins 3-2 na zápasy a jediná výhra je dělí od postupu. Utkání číslo šest, které je na programu v noci z úterý na středu v Amalie Arena, tak bude pro domácí hráče velkou výzvou.


Sledujte NHLnews také na Facebooku a Twitteru.


„Udělat poslední krok k postupu bývá někdy to nejtěžší,“ upozorňuje obránce Tampy Bay Andrej Šustr. „Klíčové pro nás bude, abychom dokázali zopakovat výkon ze čtvrtého utkání, kdy jsme šlapali naplno od začátku až do konce. Pokud to vydržíme, můžeme uspět.“
Šustr ušel dlouhou cestu od roku 2013, kdy opustil Nebraskou univerzitu v Omaze (WCHA) a zamířil mezi profesionály. Ještě jako studenta ho na svůj přípravný kemp mladých nadějí pozvali zástupci Pittsburghu Penguins, New Yorku Rangers a Tampy Bay Lightning.
Právě Blesky z Floridy nakonec Šustr přesvědčil o tom, že má v sobě potenciál pro to, aby z něho vyrostl kvalitní hráč NHL. Odměnou za jeho snažení mu byla smlouva, kterou podepsal 21. března 2013 jako volný agent.
„Andrej je velký, pohyblivý obránce, pravák s velmi dobrou technikou,“ popsal generální manažer Lightning Steve Yzerman přednosti plzeňského rodáka, jenž se velmi brzy stal oporou obranných řad Tampy Bay.
Účastník mistrovství světa hráčů do dvaceti let v Kanadě z roku 2010 bývá označován za poctivého zadáka. Na ledě bojuje, dokáže tak chodit do osobních soubojů velmi důrazně a přitom čistě, blokuje střely a ještě stíhá být přínosem směrem dopředu, což ostatně předvedl v posledních dvou zápasech proti Pittsburghu.


Bude vás zajímat:

- Reklama -

Ve zmiňovaném čtvrtém utkání přispěl pětadvacetiletý bek svým prvním gólem v letošní nadstavbové části soutěže k těsné výhře Tampy 4:3. Šustr si při rychlém protiútoku najel z druhé vlny před branku a pohotově usměrnil do sítě přesně načasovanou přihrávku od Nikity Kučerova.
„Snažil jsem se předjet jejich útočníky. Nikita krásně prokličkoval mezi obránci a skvěle mě před brankou našel. Pak už to byla před odkrytou bránou celkem snadná práce,“ řekl Šustr, jenž si v následujícím klání připsal asistenci u trefy Alexe Killorna.
„Není pochyb o tom, že momentálně předvádí svůj nejlepší hokej. Andrej je vysoký obránce, umí číst hru a má dobrou rozehrávku. Přesně takové hráče teď potřebujeme,“ pochválil svého parťáka z obrany Jason Garrison. „Nesmírně se zlepšil, což je úžasné. Doufejme, že se od něj dočkáme vícero takových akcí a snad i gólů.“
Po patnácti odehraných zápasech v play off má Šustr na kontě jednu branku, dvě přihrávky a sedm kladných bodů za přítomnost na ledové ploše při vstřelené nebo inkasované brance. Z jeho spoluhráčů si v této bedlivě sledované statistici vedou lépe pouze Kučerov, Johnson a Killorn.
„Jsem určitě vyzrálejší,“ vysvětluje Šustr svou herní pohodu. „Mám za sebou další sezónu a využívám zkušenosti z loňského play off. Musíte vědět, kdo proti vám na ledě v danou chvíli stojí. Důležité je cítit se dobře, hrát svou hru a snažit se co nejvíce podporovat ofenzivu stejně jako se mi to dařilo v posledních zápasech. Doufám, že v tom dokážu pokračovat.“
Foto: Icon Sportswire

- Reklama -
Martin Hrubý
Narozen v roce 1971. NHL sleduji od začátku 80. let, redaktorem od roku 2000. Spoluzakladatel webového serveru NHL.cz. Největší hokejový zážitek - návštěva zápasů NHL, v nichž nastoupilo dohromady osm členů slavné dynastie Edmontonu Oilers z osmdesátých let minulého století včetně Waynea Gretzkyho, Granta Fuhra, Glenna Andersona nebo Craiga MacTavishe, jenž jako vůbec poslední hráč v historii NHL hrál bez helmy.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -