- Reklama -

(Švédské) číslo 5 žije

- Reklama -

Dlouhou dobu nosil v týmu Tre Kronor tenhle dres Nicklas Lidström. Před ním ho po nějaký čas oblékal Börje Salming. Prostě legendy nejlegendovatější. Ale i jeho současný držitel Adam Larsson navazuje na odkaz svých předchůdců.
„Je důstojným nositelem čísla 5,“ říká o účastníkovi právě probíhajícího šampionátu Lidström. „Hraje pořád lépe a lépe. V New Jersey počítají, že v budoucnu povede jejich defenzívu. Tady na mistrovství už si zvykl na širší kluziště a zvládá jak krátké přihrávky ve vlastním pásmu, když je pod tlakem, tak vyvezení puku. Není mu cizí ani fyzická hra.“
Názor člena Hokejové síně slávy má velkou váhu také z toho důvodu, že držitel všech tří medailí z MS bude působit jako poradce u švédského národního týmu při Světovém poháru.
„Myslím, že Adam si říká o zapsání na soupisku. Bude to vzadu ještě velká bitva o poslední místo, která se kromě Larssona bude týkat Johna Klingberga, Hampuse Lindholma a Mattiase Ekholma. Každý by měl trochu jinou úlohu. Uvidíme, koho nakonec zvolíme,“ nechává otevřená vrátka bývalý kapitán Detroitu.

Do prvotní 16členné nominace Švédů pro World Cup se z obránců zatím dostali Niklas Kronwall, Oliver-Ekman Larsson, Niklas Hjalmarsson, Anton Stralman, Erik Karlsson a Victor Hedman. Ve zbylých sedmi kolonkách, které musí generální manažer Tommy Boustedt vyplnit do 1. června, se téměř jistě objeví už jen jedno jméno zadáka.
Důvěru stavitelů současného národního týmu a trenéra Pära Martse už si Adam Larsson získal. Zatímco v úvodním vystoupení na šampionátu proti Lotyšsku pobyl na ledě jen osmnáct minut, v dalších dostával mnohem víc prostoru, takže jeho průměrný ice-time překračuje 23 minut. Proti Kazachům a Švýcarům byla ledová plocha jeho skoro po půlku zápasu.
„Hraju teď i přesilovky, ani nevím, kdy se mi to naposledy poštěstilo. Zvykl jsem si na velké kluziště, je to pořád lepší a lepší. Na mistrovství musím hrát chytřeji, když je tu tolik prostoru, nehonit se zbytečně v rozích,“ říká.
Když se mu to bude dařit, určitě si vyslouží další chválu od Börjeho Salminga. „Je velice talentovaný a číslu 5 dělá čest. Líbí se mi, je to velký srdcař. Celé mužstvo hraje dobře, tak doufejme, že jim to vydrží i v play off,“ přeje si švédská hokejová legenda.
Foto: Bridget Samuels

- Reklama -
Pavel Krupička
Narozen v roce 1973, hokej sleduji od poloviny 80. let. K NHL jsem se propracoval později, ale nakonec se mi z koníčka stala zaměstnáním - píšu o ní už třináct let. Sleduji hlavně Čechy bez ohledu na klubovou příslušnost, díky Dominiku Haškovi mi přirostly blíže k srdci Buffalo a Detroit. Největším hokejovým zážitkem pro mě stále zůstává Nagano a následné oslavy olympijského zlata.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -