- Reklama -

Svět podle Scheifa

- Reklama -

Útočník Winnipegu Mark Scheifele platí za jednoho z nejchytřejších hokejistů současnosti. Hokejem žije čtyřiadvacet hodin denně, je pilným studentem této hry. Málokdo má soupeře nastudované tak, jako právě pětapadesátka v dresu Jets. Dlouhé hodiny tráví u videa sledováním těch nejlepších, najímá si individuální trenéry-specialisty na nejrůznější herní činnosti. Zkrátka dokonalý workoholik a hokejový fanatik v tom nejlepším smyslu slova.
Nyní se Scheifele rozpovídal pro známý magazín The Players‘ Tribune, kde dostávají prostor samotní sportovci, aby zde sdíleli často velmi inspirativní a hodně osobní příběhy. „Právě teď nemůžu hrát a nemůžu se na hokej ani dívat, protože mi to připomíná, že nemůžu hrát,“ začal svou zpověď. „Ale to mi nebrání v tom, abych o hokeji alespoň psal,“ pokračoval.
Fanda NHL
„Především doufám, že jste všichni zdraví a v pořádku. Stejně jako vám mi hokej strašně chybí. Rád bych hrál a díval se na zápasy play-off, není nic lepšího,“ vyznal se. „Tahle pauza mi ale dala příležitost ohlédnout se zpět a zamyslet se nad letošní sezónou. Byl to až doteď parádní ročník,“ říká kanadský reprezentant a dodává, že jako hokejový fanatik by rád viděl, jak dopadnou souboje o individuální trofeje.
Opora Jets se tedy rozhodla ve svém rozsáhlém textu pro The Players‘ Tribune „udělit“ individuální ceny NHL za tuto sezónu podle sebe. „Mám zrovna dost času a miluji tuhle hru,“ zdůvodnil, co jej k tomu vedlo. Můžete s ním souhlasit nebo nemusíte, ale věřte, že tenhle chlapík o svých volbách důkladně přemýšlel.
Které spoluhráče a protihráče tedy Scheifele vyzdvihl? Koho rád sleduje? Zde jsou jeho volby.
Jack Eichel – ten nejužitečnější
Nejužitečnějším hráčem pro svůj tým je podle něj mladý útočník Buffala. „Hraju v Západní konferenci, takže vím, jak skvělí jsou Leon Draisaitl a Connor McDavid. Uznání si zaslouží i Nathan MacKinnon nebo David Pastrňák. Můj hlas by ale dostal Jack Eichel,“ má jasno o držiteli Hart Trophy.
„Kdykoli hrajeme proti Sabres, zaměřujeme se na něj, on je tím hráčem, kterého chceme eliminovat. Umí všechno. Dává góly, v útočném pásmu je jako monstrum. Přitom se proti němu nepříjemně hraje, když sami potřebujete skórovat. Nevypustí žádné střídání. Když je na ledě, dominuje. A to je mu teprve třiadvacet,“ vyjmenoval Scheifele důvody, proč je podle něj Eichel pro svůj tým nejužitečnějším hráčem ze všech.
Mathew Barzal – jednou vyhraje bodování
Když měl Scheifele uvést, které hráče v lize rád sleduje, vyjmenoval následující trojici: Mathew Barzal, Patrick Kane, Elias Pettersson. „Kane hraje v naší divizi, což je pro mě těžké, přesto musím říct jeho. Má úžasné ruce a na hru má obrovský vliv. Je rychlý a šikovný, ze spoluhráčů dělá lepší hráče. Je jedním z nejlepších na světě,“ pochválil soupeře z Chicaga.
Dojem na něho udělal taky Barzal. „Jeho statistiky vás na první pohled neohromí. Zatím,“ říká. „Ale pokud jde o kontrolu hry, není na světě mnoho lepších než on. Pořád je na puku, ale ne proto, že by byl sobecký. Má pořád puk prostě proto, že dokáže tvořit hru a najít své spoluhráče, připraví jim šanci,“ vysvětluje Scheifele a přidává odvážnou předpověď: „Za pár let vyhraje bodování ligy.“
Mimochodem, Scheifele a Barzal byli před pár týdny účastníky společného videohovoru a měli komentovat fotku z jednoho vzájemného zápasu, na které jsou zachyceni v ostřejším vzájemném souboji. Ani jeden z nich přitom nepaří mezi hráče, kteří šarvátky vyhledávají. „Říkal jsem si, že pokud dnes budu muset na někoho vystartovat, měl by to být někdo měkký, jako Scheif,“ smál se tomu Barzal. „A já si říkal to samé o tobě,“ opáčil Scheifele. Oba to evidentně pobavilo.
Cale Makar a Quinn Hughes – nová vlna obránců
„Dominik Kubalík má v Chicagu skvělou sezónu, ale o Calder Trophy se poperou tihle dva. Oba jsou naprosto výjimeční,“ chválí mladé hvězdy Colorada a Vancouveru. „Makar je na bruslích jako vítr. Má šílenou rychlost. Když jsem ho viděl poprvé, nemohl jsem tomu ani uvěřit. Dostane se k vám opravdu rychle. A umí se skvěle udržet na puku. Prostě ho od něj neodstavíte, většinu hitů ustojí,“ chválí loňského držitele Hobey Baker Award.

„Hughes je naprostý unikát. Jeho bruslení je neuvěřitelné. Nechápejte mě špatně, je mnohem víc než jen elitní bruslař. Myslím, že není tak rychlý jako Makar, ale na bruslích dokáže cokoli. Jak pracuje na hranách je neskutečné, vždy si dokáže udělat kousek prostoru,“ chválí nejproduktivnějšího nováčka letošní sezóny.
A připomíná jeho první bod v NHL, kdy si Hughes sjel s pukem na holi za branku soupeře, prudce zabrzdil, obhodil si soupeře o brankovou konstrukci, vyjel zpátky před branku a vystřelil. Z dorážky pak skóroval Brock Boeser a Hughes si připsal svou první asistenci v NHL. „To byla čistá kreativita. Mít na to schopnosti, mít na to odvahu, ke všemu v prvním zápase? To je naprosto šílené,“ kroutí hlavou Scheifele.

„Oba dva představují novou vlnu obránců. Jsou úplně jiní než předchozí generace beků. Oba budou mít fantastickou kariéru,“ myslí si útočník Winnipegu. Kdo si podle něj tedy zaslouží Calder Trophy? „Je to těsné, ale asi Hughes. Pro svůj tým znamená hodně a je tak kreativní,“ zdůvodnil svou volbu.
Connor Hellebuyck – nejlepší gólman
„Nechci vypadat zaujatě, ale věřte mi, Vezina Trophy si zaslouží Helle,“ říká na adresu svého spoluhráče. „Hodně tvrdě pracoval, aby se dostal tam, kde dnes je. Není snadné být brankářem v kanadském klubu. Nikdy jsem neviděl nikoho takhle dřít, jeho pracovní morálka je bezkonkurenční,“ má jasno. „Má vysoké hokejové IQ, v hlavě má databázi snad všech střelců. Bez něj bychom letos ani zdaleka nevyhráli tolik zápasů. Helle je jednoznačně jedním z nejlepších. Dejte mu tu cenu,“ přimlouvá se Scheifele.
Nejhezčí gól? Connor McDavid
Za nejhezčí gól sezóny vybral trefu edmontonského kapitána na ledě Toronta, kdy McDavid před útočnou modrou zpomalil, jako by chtěl přihrávat, a poté bleskově prosvištěl okolo Morgana Riellyho a nekompromisně zavěsil. „Stál proti němu výborný bek a nemohl vůbec nic udělat. Parádně ho oklamal, odtáhl ho malinko na střed, aby se pak přes něj dostal zvenku. A to zakončení? Vypadalo to, že půjde na backhand, a on si ještě stihl stáhnout puk do forehandu. Neskutečné,“ rozplývá se nad výstavní trefou.

- Reklama -
Roman Blaha
Senior hockey writer at nhlnews.cz. Teacher, speaker, father of two. Vancouver 2010 volunteer. Best hockey ever: Canada Cup '87. Favourite players: Wayne Gretzky, Steve Yzerman.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -