- Reklama -

Tady je Doanovo

- Reklama -

Řekne-li se Coyotes, automaticky člověku naskočí jedno jméno: Shane Doan. Kanadský útočník působí v NHL už dvacátou sezónu, všechny strávil ve stejné organizaci (i když ta mezitím jednou změnila působiště a několikrát název). Klubovým rekordmanem v počtu startů v NHL se 39letý veterán stal už dávno, ale vzhledem k tomu, že není čistě ofenzivním esem, v dalších statistických kategoriích mu to trvalo o něco déle. V pátek ovšem „zabil dvě mouchy jednou ranou“.
Když ve 4. minutě zápasu s Calgary skryl za obránce svoji střelu z levého kruhu a překonal Jonase Hillera, vyrovnal tím 929 bodů Dalea Hawerchuka. Asistencí u gólu Olivera Ekmana-Larssona ve 27. minutě se osamostatnil ve vedení. A když se v závěru utkání při početní výhodě znovu zapsal mezi střelce, sesadil tím Hawerchuka z dalšího trůnu. Jednalo se o Doanovu 123. přesilovkovou trefu v zápasech základní části.

„Je fenomenální, co za ty roky udělal pro zdejší klub. Je úžasné každý den sledovat jeho oddanost klubu, městu, spoluhráčům,“ smeká pomyslný klobouk trenér Dave Tippett.
Doana draftovali v roce 1995 ze sedmého místa ještě předchůdci současných Kojotů, tedy celek Winnipeg Jets. Svoji premiérovou sezónu v NHL stihl odehrát ještě v kanadské provincii Manitoba, další starty už sbíral po přestěhování do arizonské pouště. K dnešnímu dni jich má na kontě 1439.
V téhle kategorii má už před druhým Teppo Numminem velký náskok. Pokud jde o branky, překonal (opět) Hawerchuka na Silvestra a momentálně je před ním o deset gólů. O bodech už byla řeč. V počtu nasbíraných asistencí schází rodákovi z Halkirku v provincii Alberta na Hawerchuka osm příspěvků a na vedoucího Thomase Steena ještě další tři.
„Celé to odpočívání se stalo už trochu únavným,“ přiznává Doan. „Na jednu stranu jsem rád, že jsem těch rekordů dosáhl, ale na druhou mě těší, že už je to za mnou. Rekordy jsou úžasná věc, ale člověk si tuhle sezónu užívá i jinak. Daří se nám vyhrávat. Nikdo by netipoval, že budeme v polovině února v centrubojů o play off. Nejsme sice ještě tam, kde bychom si přáli být, ale nemáme k tomu daleko. Jen musíme pokračovat ve vítězení.“
Kojoti se díky výhře 4:1 posunuli v tabulce Pacifické divize na čtvrté místo před Vancouver. V konferenční tabulce ztrácejí na Nashville, který by na základě aktuálních výsledků obdržel poslední jízdenku do play off, tři body.
Shane Doan se v pátek svým prvním gólem zároveň dostal na metu dvaceti branek za sezónu, kterou pokořil už potřinácté v kariéře. Z aktivních hokejistů jsou na tom lépe jen Jaromír Jágr (18), Jarome Iginla (16) a Marián Hossa (14).
„Nastřílet dvacet branek tak často je něco výjimečného. Vzpomínám si, že když můj bývalý spoluhráč Mike Gartner zvládl popatnácté třicet gólů za rok, říkal jsem si, že je to něco ohromného. Rád bych se letos dostal na 25 nebo 30, ale dokud budeme vítězit, každé číslo bude příjemné,“ říká Doan.
Foto: Icon Sportswire

- Reklama -
Pavel Krupička
Narozen v roce 1973, hokej sleduji od poloviny 80. let. K NHL jsem se propracoval později, ale nakonec se mi z koníčka stala zaměstnáním - píšu o ní už třináct let. Sleduji hlavně Čechy bez ohledu na klubovou příslušnost, díky Dominiku Haškovi mi přirostly blíže k srdci Buffalo a Detroit. Největším hokejovým zážitkem pro mě stále zůstává Nagano a následné oslavy olympijského zlata.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -