- Reklama -

Tahle sezóna patří Švédům. Bude to platit i ve Stanley Cupu

- Reklama -

Je to necelý týden, kdy hokejisté Švédska ovládli mistrovství světa a dočkali se bouřlivého přivítání doma ve Stockholmu. A pro fanoušky švédského hokeje ještě oslavy neskončily – za pár dní budou velebit i nové držitele Stanley Cupu. Oba finalisté totiž mají v kádru hráče ze skandinávské země, v Nashvillu navíc patří ke klíčovým borcům.

Filip Forsberg (na snímku) je nejproduktivnějším hráčem a střelcem Predátorů v play off, Viktor Arvidsson patří k nejlepším nahrávačům, a Mattias Ekholm je po Josim a Subbanovi nejvytíženějším hráčem v sestavě Nashvillu. Švédskou ekipu týmu z města country ještě doplňují Pontus Aberg, Calle Järnkrok, a obránce Petter Granberg, který však do letošního play off zatím nezasáhl. Pittsburgh má v kádru tři švédské útočníky – Patrika Hörnqvista, Carla Hägelina, a Oskara Sundqvista.

Sledujte NHLnews také na Facebooku a Twitteru.


Televize ESPN zveřejnila žebříček nejlepších hráčů letošního finále. Na prvních dvou příčkách jsou podle očekávání superhvězdy Penguins Sidney Crosby a Jevgenij Malkin, potom následuje finský gólman Predátorů Pekka Rinne a poté už Filip Forsberg. Jejich spoluhráč Matthias Ekholm uzavírá první desítku a mezi prvních patnáct se vešli ještě Švédové Viktor Arvidsson (Nashville) a Patric Hörnqvist (Pittsburgh).
Švédsko dodává do NHL historicky nejvíc hráčů z Evropy před Ruskem a Českem. Jen v letošní sezóně měly kluby na soupiskách 89 Švédů a téměř polovina z nich si zahrála i v play off. Ostatně byli to znovu Švédové, konkrétně Stefan Persson, Bob Nyström a Anders Kallur, kdo jako první hokejisté z Evropy zvedli nad hlavu Stanley Cup – v roce 1980 jako členové úspěšné dynastie New York Islanders. Tahle trojice to dokázala čtyřikrát po sobě,  v roce 1982 se k nim přidal Tomas Jonsson a o rok později ještě Mats Hallin. Do dnešního dne vyhrálo Stanley Cup 38 hokejistů narozených ve Švédsku.
Letos se jejich seznam ještě rozšíří – ve finále jich pravděpodobně nastoupí hned sedm z devíti. Je jisté, že letos pojede Stanley Cup do Švédska počtvrté za posledních pět let – švédští hokejisté chyběli jen v kádru Los Angeles před třemi lety, jinak na ně spoléhalo Chicago v letech 2013 a 2015 i před rokem Pittsburgh. Jedním z dosud stále úřadujících šampionů NHL je i útočník Oskar Sundqvist, kterého Pittsburgh draftoval už v roce 2012. Ještě další dva roky jej ale nechal dozrát ve Švédsku.
„Musím poděkovat Pittsburghu, že mne nechali ještě ve Švédsku, abych se mohl dobře připravit na všechno v zámoří. Byla to velká změna – to není jako jet hodinu domů autem a pak se vidět s mámou a tátou,“ vykládá dnes 23letý hráč. NHL si zahrál poprvé v loňské sezóně, kdy se i díky dvěma startům v play off mohl radovat ze Stanley Cupu a rád by si to zopakoval. „Spousta kamarádů ve Švédsku v noci nespí a sledují naše zápasy,“ vykládá s nadšením. Tak uvidíme, zda se bude radovat on nebo jeho krajané z Nashvillu.

Švédští vítězové Stanley Cupu za posledních 10 let:

2015/16: Pittsburgh (P. Hörnqvist, C. Hägelin, O. Sundqvist)
2014/15: Chicago (N. Hjalmarsson, M. Krüger, D. Rundblad, J. Oduya, J. Nordström)
2013/14: Los Angeles
2012/13: Chicago (V. Stalberg,  N. Hjalmarsson, M. Krüger, J. Oduya)
2011/12: Los Angeles
2010/11: Boston
2009/10: Chicago (N. Hjalmarsson)
2008/09: Pittsburgh
2007/08: Detroit (J. Ericsson, J. Franzén, T. Holmström, N. Kronwall, N. Lidström, A. Lilja, M. Samuelsson, H. Zetterberg)
2006/07: Anaheim (S. Påhlsson)
- Reklama -
Jirka G. Novák
Narozen v roce 1977. NHL sleduji od 90. let. V letech 1996-2002 redaktor ČTK a zároveň několik let externí spolupracovník nhl.cz. Během té doby publikovány stovky článků ze všech oblastí sportu v mnoha českých denících. V letech 2003-2012 jeden ze zakládajících členů redakce sport.cz. Osobně se zúčastnil 6x mistrovství světa dospělých a 2x juniorských MS v hokeji, několika zápasů NHL. Spoluautor knihy o Dominiku Haškovi.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -