- Reklama -

Tampa Bay Lightning: Pohár Yzermanovi na rozloučenou?

- Reklama -

Generální manažer:
Julien Brisebois
Hlavní kouč:
Jon Cooper
Kapitán:
Steven Stamkos
Umístění v ročníku 2017-18:
1. místo v Atlantické divizi (113 bodů)
Play-off 2017-18:
finále Východní konference
(New Jersey 4:1, Boston 4:1, Washington 3:4)
Nejproduktivnější hráči 2017-18:
100 – Nikita Kučerov (39+61)
86 – Steven Stamkos (27+59)
66 – Brayden Point (32+34)
Nejlepší střelec 2017-18:
39 – Nikita Kučerov
Nejlepší hráč v hodnocení plus/mínus:
+34 Yanni Gourde
Nejtrestanější hráč:
Steven Stamkos – 72 trestných minut
Příchody:
Andy Andreoff
Odchody:
Peter Budaj, Chris Kunitz, Andrej Šustr, Jake Dotchin




Předpokládaná sestava:
Brankáři:
Andrej Vasilevskij, Louis Domingue
Obrana:
Victor Hedman – Anton Stralman
Ryan McDonagh – Michail Sergačev
Braydon Coburn – Dan Girardi
(Slater Koekkoek, Erik Černák)
Útok:
J.T. Miller – Steven Stamkos – Nikita Kučerov
Ondřej Palát – Brayden Point – Tyler Johnson
Yanni Gourde – Anthony Cirelli – Mathieu Joseph
Alex Killorn – Cedric Paquette – Ryan Callahan
(Adam Erne, Cory Conacher, Mitchell Stephens, Alexander Volkov, Danick Martel)
Shrnutí:
Blesky patří mezi nejstabilněji hrající týmy posledních let. Loni Bolts získali nejen divizní titul, ale ovládli také pořadí celé Východní konference. V play-off došli až do konferenčního finále, když postupně vyřadili shodně v pěti zápasech New Jersey a Boston.
Fanshop týmu
K postupu do finále Stanley Cupu jim chyběla jediná výhra. Proti Washingtonu otočili nepříznivý stav série z 0:2 na 3:2 na zápasy, poslední krok ale udělat nedokázali. Stamkos a spol. tak navzdory faktu, že prožili sezónu plnou gólů a výher, nakonec smutnili. Tampa Bay si tak musí na druhý Stanley Cup v klubové historii ještě počkat. Přijde její čas letos?
Určitě by mohl, vzhledem k tomu, že k žádným zásadním změnám v kádru nedošlo. Soupiska Lightning pořád vzbuzuje u soupeřů respekt. V brance chytá spolehlivý Andrej Vasilevskij, jeden z posledních finalistů Vezina Trophy. Minulou sezónu začal skvěle, ale ke konci základní části vypadal dost unaveně a jeho statistiky šly dolů.
Pokud bude opět chytat jako jeden z nejlepších gólmanů v lize, udrží svou výkonnost konzistentní, bez velkých výkyvů, a vydrží mu zdraví, nemusí se Bolts o své brankoviště obávat. Po odchodu Petera Budaje bude jeho náhradníkem Louis Domingue. Je to ale právě Vasilevskij, kdo má pro Tampu vychytat Stanley Cup.
V obraně nad všemi ční Victor Hedman, vítěz Norris Trophy pro nejlepšího beka sezóny. Zadní řady ještě zesílily po příchodu Ryana McDonagha, zkušené borce jako Anton Stralman, Braydon Coburn či Dan Girardi pak doplňuje jeden z objevů minulé sezóny, Michail Sergačev. Do Anaheimu odešel Andrej Šustr, krátce před začátkem sezóny pak vedení klubu zrušilo kontrakt Jakea Dotchina kvůli neplnění podmínek smlouvy (špatná kondice).
Pokud jde o ofenzivu, klape všechno na jedničku. Tampa byla loni nejlépe skórujícím týmem celé ligy s průměrem přes tři a půl branky na zápas. Mohla se také pochlubit třetí nejúspěšnější přesilovkou. Nikita Kučerov se dostal na magickou hranici sta bodů, s kapitánem Stevenem Stamkosem vytvořili vynikající duo, které hlavně zkraje sezóny nemělo v lize konkurenci.
Po příchodu před uzávěrkou přestupů k nim velmi dobře zapadl J.T. Miller. Skvělý rok má za sebou Brayden Point, který roste v jednoho z nejlepších obousměrných forvardů v lize. Přitom zvládl pokořit třicetigólovou metu a navíc spoustu zápasů sám rozhodl, ať už v prodloužení nebo v nájezdech.
Zdá se, že Bolts mají nevyčerpatelnou zásobu talentů, a skvěle s nimi na farmě v Syracuse pracují. Ať už si z farmy vytáhnou kohokoli, okamžitě se stane platným členem sestavy. Loni se takto předvedl Yanni Gourde. Sice nepatřil mezi nejmladší nováčky, přesto byla jeho produkce a především komplexní hra na obou koncích kluziště příjemným překvapením. Čtyřiatřicet kladných bodů za účast na ledě při gólech je pro nováčka fantastická vizitka.
Podobně dobře si vedl také Anthony Cirelli. Toho kouč Cooper povolal před koncem základní části a už neměl důvod ho ze sestavy vyndávat. Cirelli zaznamenal v osmnácti zápasech jedenáct bodů a nastoupil také do všech zápasů v paly-off. Letos se k nim přidá další posila z AHL – Mathieu Joseph. Rychlé a energické křídlo má za sebou vynikající přípravný kemp a po právu si vysloužilo místo „nahoře“. Právě Gourde, Cirelli a Joseph by mohli vytvořit třetí útok Bolts.
Prakticky jedinou posilou „zvenku“ je útočník Andy Andreoff, který by měl ale nastupovat až ve čtvrté formaci, pokud se tedy vůbec dostane do prvního týmu. Nahradí veterána Chrise Kunitze, který odešel do Chicaga.
Nejvýznamnější změna se tak udála na postu generálního manažera. Steve Yzerman se této funkce z rodinných důvodů vzdal a v klubu odslouží už jen jeden rok ve funkci poradce. Na jeho místo povýšil jeho bývalý asistent Julien Brisebois. Nějaké změny se odehrály také v trenérském štábu, který opustil například velmi uznávaný a oblíbený Rick Bowness.
Přesto budou i letos Blesky jedním z hlavních aspirantů na Stanley Cup. Cokoli jiného, než slavnostní průvod městem, by bylo považováno za zklamání.

- Reklama -
Roman Blaha
Senior hockey writer at nhlnews.cz. Teacher, speaker, father of two. Vancouver 2010 volunteer. Best hockey ever: Canada Cup '87. Favourite players: Wayne Gretzky, Steve Yzerman.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -