- Reklama -

Tarasenko dostává tvrdou školu

- Reklama -

V základní části byl Vladimir Tarasenko se 74 body nejproduktivnějším hráčem Blues, v celkových ligových statistikách mu patřila dvanáctá příčka. V prvním kole play off proti Chicagu se prezentoval čtyřmi brankami a dvěma asistencemi, v měřeních sil s Dallasem měl bilanci 3+4. Ve finále Západní konference se San Jose ale po třech odehraných utkáních zůstává stále na nule.
„Play off je pro zkušené hráče. Veteráni na obou stranách už tohle znají. Vědí, že soupeř vám nedá moc prostoru. My se v dnešním utkání dostali snad jen ke čtrnácti střelám,“ říkal po čtvrteční porážce 0:3 trenér Bluesmanů Ken Hitchcock. „Když tuhle zkušenost získáte jako mladý hráč, musíte se naučit, jak se s tím poprat, pokud chcete dávat góly.“
Ruský útočník byl jedním z několika jeho svěřenců, které bělovlasý kouč tímto způsobem ‚politoval‘.
„To, co by mu mohlo pomoci, mu dát nemůžeme – je to víc zkušeností. Dostává tvrdou školu, stejně jako každý mladý hokejista. Takhle se učí Robby Fabbri nebo Colton Parayko. Vladi dostává opravdu tvrdé lekce,“ dodává Hitchcock.
Na obranu 24letého rodáka z Jaroslavle je nutné podotknout, že podobně jako Tarasenkovi se proti Žralokům vede i většině jeho spolubojovníků. V posledních dvou zápasech je vychytal Martin Jones, v úvodním duelu se při výhře 2:1 prosadili pouze kapitán David Backes s Jorim Lehteräm ostříleným alespoň z předchozího působení v Kontinentální lize.
Tarasenko prožívá své třetí plnohodnotné play off v NHL. Loni v šesti zápasech s Minnesotou zaznamenal stejný počet gólů a navrch přidal asistenci, předloni s Chicagem měl po šesti utkáních na kontě čtyři branky. V této sezóně se však od něho poprvé žádá, aby byl tahounem mužstva, navíc po delší období než předtím.
„Někteří kluci se tohle nikdy nenaučí, někteří to nedokážou. Někteří tuhle lekci zvládnou a stanou se kompletními hráči, zvláště střelci,“ říká Ken Hitchcock v rozhovoru pro Sportsnet. „Tarasenko se s tím bude muset poprat, pokud od sebe očekává, že bude dávat góly a přispívat ofenzívě. Jsou dny, kdy je efektivní, i když nezaznamená ani bod, ale musí pochopit, co obnáší hrát v téhle fázi sezóny. Jak zvládnout konferenční finále a být efektivním hráčem i v situaci, kdy do toho soupeři jdou na sto procent.“
„Můžeme s ním o těchhle lekcích mluvit, ale bohužel pro nás, musí si tím projít sám,“ uzavírá Ken Hitchcock.
Foto: Jennifer Griggs / Flickr.com

- Reklama -
Pavel Krupička
Narozen v roce 1973, hokej sleduji od poloviny 80. let. K NHL jsem se propracoval později, ale nakonec se mi z koníčka stala zaměstnáním - píšu o ní už třináct let. Sleduji hlavně Čechy bez ohledu na klubovou příslušnost, díky Dominiku Haškovi mi přirostly blíže k srdci Buffalo a Detroit. Největším hokejovým zážitkem pro mě stále zůstává Nagano a následné oslavy olympijského zlata.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -