- Reklama -

Tiskovka bohů. Gretzky, Lemieux a Orr o lásce k hokeji, jejich dětských snech a Gordiem

- Reklama -

Ten pohled musel zahřát u srdce každého opravdového fanouška. Vidět na jednom pódiu vedle sebe tyhle tři velikány hokejové historie a pravděpodobně nejlepší žijící hokejisty všech dob, to jste si zkrátka nemohli nechat ujít. Bobby Orr, Wayne Gretzky a Mario Lemieux se v pátek sešli na tiskové konferenci, jaká už se možná nikdy nebude opakovat. Tiskovka proběhla krátce před tím, než bylo zveřejněno zbylých 67 jmen ze seznamu stovky nejlepších hokejistů historie podle NHL.
Během zhruba sedmnácti minut mluvili o všem možném, jedno téma se ale prolínalo celým vyprávěním – ohromná láska k hokeji. „Jsme jako děti, bavíme se víc, než kdokoli jiný,“ vyprávěl Gretzky, evidentně nadšený z přítomnosti dvou parťáků. Právě „The Great One“ byl jmenován ambasadorem NHL pro celý rok trvající oslavy stoletého výročí National Hockey League.


Sledujte NHLnews také na Facebooku a Twitteru.


Trojice byla požádána, aby zavzpomínala na vlastní hokejovou kariéru a vyprávěla o svých životech a hokeji jako takovém. První otázka se přímo nabízela. „Sedí tu dnes nejlepší hokejista všech dob?,“ zněl dotaz. „Ne,“ odpověděl zcela jednoznačně Bobby Orr, obránce, který zcela zásadním způsobem změnil pojetí hokeje.
Gordie Howe je podle mne ten nejlepší, kdo hrál tuhle hru. Nejsem si jist, zda ještě někdy uvidíme někoho takového,“ dodala legenda Bruins. „Myslím, že všichni to cítíme stejně,“ doplnil jej Gretzky.
Slavná devětadevadesátka dále uvedla, že během práce na přípravě oslav zjistila, kolik toho má s Lemieuxem a Orrem společného. „Jako kluci jsme měli stejný sen. Mario asi chtěl být jako Jean Beliveau, Bobby zřejmě chtěl být dalším Dougem Harveym. No a já jsem chtěl být jako Gordie,“ řekl Gretzky. „Měli jsme stejný sen. Chtěli jsme hrát v NHL,“ dodal nejproduktivnější hokejista historie.
Společně s Lemieuxem si zahráli na památném Kanadském poháru v roce 1987. Celý turnaj si naprosto podmanili a, jak jinak, zařídili také vítězný gól v předposlední minutě třetího finále proti Sovětskému svazu (6:5) v hamiltonském Copps Coliseu.
Gretzky zavzpomínal, jak mladému Lemieuxovi na začátku turnaje radil. „V zápase proti Československu jsme jeli do brejku dva na jednoho. Nahrál jsem Mariovi, on mi puk vrátil a já nedal. Řekl jsem mu, že je mnohem lepší střelec než já a ať raději střílí, když mu dám puk. No a osud to zařídil tak, že jsme při rozhodující akci celého turnaje zase jeli spolu dva na jednoho,“ smál se Gretzky.


Bude vás zajímat:

- Reklama -

Pro Bobbyho Orra bylo velkým zklamáním, že mu problémy s koleny zkrátily kariéru a nemohl si tak zahrát s dvojicí, která seděla včera po jeho boku. Kariéru ukončil po několika operacích už v roce 1978.
„Samozřejmě jsem je oba hodně sledoval. Viděl jsem Maria, jak dává svůj první gól v Boston Garden. Byl to skvělý gól a já si říkal, že v něm něco je,“ vzpomíná Orr. Přesto si jednou s Gretzkym zahrál. Jednalo se o charitativní zápas ve Winnipegu v roce 1980.
„Musel jsem tam letět rovnou z Havaje. A jediným důvodem, proč jsem to udělal, byla možnost zahrát si s Bobbym Orrem,“ vybavuje si Gretzky, jak odpočíval po vyřazení Oilers z play off, ale neváhal sednout na letadlo a dorazil. Tak moc Bobbyho Orra respektoval.
Asi rok před tím charitativním utkáním Gretzky doslova bombardoval otázkami na Bobbyho Orra svého spoluhráče Ace Baileyho, jenž zemřel při teroristických útocích 11. září 2001. Bailey dřív hrával právě v Bostonu s Bobbym Orrem.
„Musel být hrozně unavený ze všech mých otázek. Chtěl jsem vědět všechno – co Bobby dělá, co jí, jak trénuje. Jako děti jsme velkými fanoušky, a když se z nás stanou hráči, pořád jsme fanoušky,“ říká Gretzky. A fanoušky zůstali tihle tři i v hokejovém důchodu.
Gretzky je i dnes pevně spjat s Edmontonem. Orr je hráčským agentem a mezi jeho klienty patří třeba Connor McDavid. Lemieux je zase spolumajitelem Pittsburghu Penguins.
„Všichni jsme byli děti a zamilovali jsme se do hokeje, zbožňovali jsme tuhle hru. To je na tomto seznamu (100 nejlepších hráčů) nejzajímavější. Ať už jste Bobby Orr, Doug Harvey, Mario Lemieux, Wayne Gretzky, Mark Messier nebo Gordie Howe, všichni jsme sledovali NHL, všichni jsme se dívali na Hockey Night in Canada, sbírali jsme hokejové kartičky. Všichni jsme měli skvělé rodiče, kteří nás nechali hrát hru, kterou jsme milovali,“ řekl Gretzky.
„Maria s Waynem jsem sledoval spíš z dálky, neměl jsem moc příležitostí trávit s nimi čas. Přijít sem a mít možnost s nimi být, pobavit se o hokeji a zasmát se, to je něco velmi, velmi výjimečného,“ uzavřel povídání nejstarší z trojice, Bobby Orr.

- Reklama -
Roman Blaha
Senior hockey writer at nhlnews.cz. Teacher, speaker, father of two. Vancouver 2010 volunteer. Best hockey ever: Canada Cup '87. Favourite players: Wayne Gretzky, Steve Yzerman.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -