- Reklama -

Todd Fedoruk: Prostě jsem sundal rukavice a praštil

- Reklama -

Fanda NHLTodd Fedoruk byl ztělesněním ostrého hocha. Jeho kariéra v profesionálním hokeji sice trvala necelou dekádu, během které byl často stíhán zraněními, v NHL si přesto odseděl přes tisíc trestných minut. Na svoji kariéru vzpomínal v podcastu Spitin‘ Chiclets.
Bitkař přezdívaný „The Fridge“ (Lednice) toho v rozhovoru mnohé prozradil.
„Už v juniorech jsem rád hrál do těla. Měl jsem rád fyzický aspekt hry. Co si budeme povídat, hokejovým uměním jsem moc nevyčníval,“ sebekriticky povídal někdejší zlý muž několika týmů NHL.
Co mu pomohlo k tomu, aby se prosadil do NHL? „Když mě v šestnácti vyhodili z mládeže ve Fort Saskatchewan protože jsem přetáhl večerku. Ale už předtím jsem to měl nahnuté, s kouči jsem se často hádal, nedodržoval všechna pravidla. Trenéři mě vykopli z mužstva, ale drželi registračku, takže jsem nemohl hrát v jiném týmu v mé věkové kategorii. Takže jsem skončil v „pralese“, kde jsem hrál s mými strýci a pár staršími kámoši. Bylo to pro mě paradoxně to nejlepší, protože jsem často držel puk, ostatní byli výrazně pomalejší, mohl jsem si spoustu věcí vyzkoušet. Díky tomu jsem se pak dostal do Kelowny ve WHL,“ vzpomínal se smíchem Fedoruk.
V šestnácti pak v Kelowně často zapařil. Tam se sešel s dalším tvrdým mlátičem, který se později prosadil na nejvyšší úrovni – Scottem Parkerem. „Scottovi bylo 17 a mě 16. Oba jsme byli v Kelowně první rok. Akorát já byl tehdy malý hubeňour zatímco Scott už tenkrát byl hora masa. Posadili nás vedle sebe v autobuse. Hodně jsme se sblížili,“ popsal někdejší elitní hokejový šerif.

Svoji první bitku v NHL absolvoval s legendou tohoto řemesla Robem Rayem. Tehdy ji prý vyprovokovali mezi sebou už před zápasech kustodi obou týmů. „Od rána do něj hučeli, ať se do mě pustí, že jsem mladík, co se určitě bude chtít ukázat. Mě zase ti naši tlačili, ať si na legendu došlápnu. Luke Richardson, zkušený hráč, mi tehdy radil, jak na něj,“ odhalil zákulisí bývalý bitkař Flyers. Fedoruk nastoupil ještě v dresu s číslem 52, který měl v tréninkovém kempu. Když se před vhazováním zeptal Raye, zda se s ním popere, matador ho zpražil otázkou: „Kdo sakra jsi?“. Fedoruk mu popravdě odpověděl: „Mladý bažant, který chce v téhle lize zůstat ještě hodně dlouho.“ Tak se do sebe pustili a nováček tak byl přijat mezi bitkařskou smetánku.
„Po této bitce jsem se konečně cítil jako plnohodnotná součást týmu. Pomůže vám to neskutečně překonat stres a ve vašem hokejovém vývoji,“ vybavil si pocity po své první rvačce ve velké show.

Miláček Flyers

A jaký byl Fedoruk hráč? „Rozhodně jsem nebyl dobrý provokatér. Na to mi to myslí moc pomalu. Ze začátku jsem zkoušel někoho rozhodit řečmi, ale vždycky to dopadlo fakt dost blbě, na tohle jsem byl hloupý. Prostě jsem sundal rukavice a praštil. Beze slov, to mi šlo nejlépe,“ se smíchem vysvětloval vítěz Calder Cupu z roku 2005.

V dresu Flyers měl začátkem nového milénia díky svému přístupu mimořádnou pozici. Fanoušci skandovali jeho jméno a dožadovali se ho. „Philadelphie je drsné město a můj styl se fanouškům líbil. Snažil jsem se porvat v každém zápase. Zapojit se do hry jsem se moc nesnažil,“ objasnil Fedoruk.
Zlomovým momentem jeho kariéry bylo zranění obličeje, které utrpěl v bitce s Derekem Boogaardem při Fedorukově krátkém angažmá v Anaheimu. Kdyby dostal podobnou nakládačku znovu, přišel by o oko. „Už jsme nikdy nebyl tím stejným hráčem. Hlídal jsem se, stále jsem to někde v hlavě měl. Jenže hokej bylo moje živobytí a tím, že jsem nebyl žádná hvězda, tak jsem neměl zrovna našetřeno,“ otevřel temnou kapitolu. Často prý, když vyzýval soupeře k bitce, slyšel otázku „Hele a jsi si tím jistý?“. To jej psychicky zlomilo.
Úraz nepoškodil pouze jeho hráčskou kariéru, nýbrž i jeho psychiku. Strach z dalšího, fatálnějšího, zranění jej dohnal k alkoholu. „Bylo to těžké, prošel jsem si několika zařízeními, byl jsem čistý. Pořádný relaps nastal při mém působení v Tampě. To mi de facto ukončilo kariéru. Následující rok jsem se hrabal z totálního dna. Byl jsem úplně mimo,“ natvrdo přiznal bijec, který byl teprve třetím čistokrevným bitkařem (po Tie Domim a Donaldu Brasherovi), jenž dostal kontrakt na milion ročně.  Ze všeho jej dostala rodina a jeho manželka. V jedenačtyřiceti letech je už více než deset let střízlivý. A je si dobře vědom, že takhle většina takových příběhů nekončí.

Todd Fedoruk nastoupil v NHL do 545 zápasů, v nichž získal 97 bodů. V nejslavnější hokejové lize hrál za Philadelphii, Anaheim, Dallas, Minnesotu, Phoenix a Tampu.

- Reklama -

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -