- Reklama -

Třetí v počtu výher. Luongo předstihl Belfoura

- Reklama -

Když ve včerejším duelu proti Arizoně střídal Roberto Luongo zraněného Jamese Reimera, bylo to poprvé, kdy vstupoval do zápasu jako třetí „nejvítěznější“ gólman historie, tedy alespoň co se výher v základní části týče.



O den dříve byl totiž na ledě u toho, když Panthers udolali v prodloužení Colorado (4:3). Pro devětatřicetiletého brankáře to byla výhra číslo 485, čímž se na třetím místě historických tabulek osamostatnil před Edem Belfourem.
Fanshop týmu
K důležité výhře přispěl šestatřiceti úspěšnými zákroky. Pro Floridu to byla pátá výhra z posledních šesti zápasů (včera ale přišla porážka s Kojoty po nájezdech – 3:4). Na příčky zaručující postup svěřenci Boba Boughnera stále poměrně dost ztrácejí a s každým dalším zápasem, jak se přibližuje konec sezóny, jejich šance klesá.
Přitom právě touha zahrát si ještě jednou o Stanley Cup motivuje sympatického Lua k tomu, aby kariéru nezabalil. „Jsem hlavně šťastný, že jsme získali dva body,“ říkal v pondělí po vítězném zápase. „Je to pro nás důležitá výhra proti dobrému týmu, navíc z ledu soupeře,“ říkal s úlevou po utkání. Na nějaký historický posun v kronikách příliš nemyslel.


Dvojnásobný olympijský vítěz chytá v NHL už svou dvacátou sezónu, a stal se třetím gólmanem historie, který v této lize nastoupil do tisícovky duelů. Více jich má na kontě jen Martin Brodeur. Vyhrál jich 485 a jeho kariérní průměr inkasovaných branek činí 2,51, úspěšnost zákroků pak 91,9%.
V historickém pořadí výher jsou před Luongem už jen dvě legendy brankářského řemesla. Na čele je nedostižný Martin Brodeur (691), za ním pak následuje Patrick Roy (551). Na toho Luongo momentálně ztrácí 66 vítězných duelů.

- Reklama -


K tomu, aby čtyřnásobného vítěze Stanley Cupu vyrovnal, by potřeboval zůstat zdravý a chytat v NHL ještě minimálně dvě sezóny. Vzhledem k jeho častým zdravotním problémům v posledních letech to není příliš pravděpodobné. Jeho smlouva s Panthers je nicméně uzavřena ještě na další tři roky.
Pokud mu bude držet zdraví a nadále ho požene láska k hokeji a touha vyhrát pohár, možné je všechno. Dostane ještě někdy příležitost bojovat o Stanley Cup? I kdyby se mu to nepovedlo, měla by jeho cesta po skončení kariéry vést do Síně slávy.

- Reklama -
Roman Blaha
Senior hockey writer at nhlnews.cz. Teacher, speaker, father of two. Vancouver 2010 volunteer. Best hockey ever: Canada Cup '87. Favourite players: Wayne Gretzky, Steve Yzerman.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -