- Reklama -

Tři na tři v prodloužení? NHLPA má pochyby

- Reklama -

Ti, kterým nejsou po chuti samostatné nájezdy, to považují za výborný nápad. Nastavme prodloužení, zmenšeme množství hokejistů na ledě a nechme o výsledku rozhodnout celý tým, ne jen několik šikovných jedinců a gólmana. V AHL už se testuje varianta s tříminutovým prodloužením, při němž je na ledě po čtyřech hráčích v poli na každé straně, po kterém následují čtyři minuty s pouze třemi muži v akci.
Když tohle téma přišlo na přetřes listopadového zasedání generálních manažerů NHL, shodli se zúčastnění, že ke zhodnocení experimentu potřebují delší čas. Šéfové klubů se znovu sejdou v březnu, své si k celé záležitosti budou ale chtít říci také samotní hráči. V rozhovoru pro list USA Today už ji mezitím zhodnotil asistent výkonného ředitele hokejových odborů NHLPA Mathieu Schneider, a nebylo to hodnocení zrovna pochvalné.
„Máme vážné obavy, že když budeme do těchto situací nasazovat nejlepší hráče, bude docházet k jejich většímu opotřebení,“ upozorňuje na důležitou okolnost bývalý obránce. „Navíc máme dlouhodobou zkušenost, že pravidla testovaná v nižších soutěžích nemají při zavedení do NHL tak silný efekt, protože tu máme talentovanější hráče s vyrovnanějšími výkony.“


Sledujte NHLnews také na Facebooku a Twitteru.


Od implementace nového pravidla v AHL se počet utkání, která se rozhodla už v prodloužení, zvýšil na 75 procent. V NHL končí ještě před nájezdy pouze 45% zápasů, u nichž není znám vítěz po vypršení normální hrací doby. Nejslavnější soutěž světa nicméně nemá zájem nájezdy zrušit úplně, protože část fanoušků je má v oblibě, uvažuje spíše o jejich redukci.
„Je to zajímavá myšlenka a my ji sledujeme, ale nejedná se o věc, o níž bychom museli nějak rozhodnout. Částečně proto, že nepanuje ani shoda v otázce, jestli je to vůbec problém, který je nutné řešit,“ vysvětluje zástupce komisaře NHL Bill Daly.
Cesta k případné změně regulí není jednoduchá. Od generálních manažerů může vzejít pouze doporučení, kterým se bude zabývat pravidlová komise NHL. Teprve na základě jejího návrhu se věc dostane na stůl Rady guvernérů NHL, tedy shromáždění majitelů klubů či jejich zmocněnců.
„Dokážu si představit, že bychom to vyzkoušeli v přípravě před příští sezónou. Hráči i trenéři by poznali, co změna obnáší,“ navrhuje Mathieu Schneider. „Ještě jsme o tom v unii oficiálně nehlasovali, ale když na to přišla řeč na našem zasedání, byli jsme v názorech rozděleni tak půl na půl.“

V plném provedení mají novinku vyzkoušenou jen hokejisté, kteří putují mezi farmou a prvním týmem. Největší hvězdy NHL k ní zatím „přičichly“ jen ve chvílích, kdy v nastaveném čase došlo ke vzájemnému vyloučení.
„Zažil jsem to nedávno v zápase s Calgary a bylo to hodně vysilující,“ svěřuje se obránce Králů Drew Doughty. „Vracíte se dozadu a vzápětí zakládáte novou akci, každou chvíli je tam přečíslení tři na dva. Je to únavné, ale určitě by to přispělo k rychlejšímu konci prodloužení. Ale vzhledem k tomu, jak se našemu týmu vede při nájezdech (Králové vyhráli jedny z osmi, pozn. red.), bych to bral.“
Foto: Icon Sportswire

- Reklama -
Pavel Krupička
Narozen v roce 1973, hokej sleduji od poloviny 80. let. K NHL jsem se propracoval později, ale nakonec se mi z koníčka stala zaměstnáním - píšu o ní už třináct let. Sleduji hlavně Čechy bez ohledu na klubovou příslušnost, díky Dominiku Haškovi mi přirostly blíže k srdci Buffalo a Detroit. Největším hokejovým zážitkem pro mě stále zůstává Nagano a následné oslavy olympijského zlata.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -