- Reklama -

Trottier, Šťastní, Barzal. Nováček Isles psal v derby historii

- Reklama -

Byla sobota 13. ledna a v newyorské Madison Square Garden bylo na pořadu hokejové derby mezi domácími Rangers a jejich rivaly Islanders. Jezdci dostali pořádně naloženo (2:7) a hlavní hvězdou večera byl nováček s číslem 13 na straně Ostrovanů – Mathew Barzal.
Ten zaznamenal pět kanadských bodů za dvě branky a tři asistence. Na čele bodování nováčků odskočil do trháku, aktuálně má na kontě po čtyřiačtyřiceti duelech stejný počet bodů za 15 branek a 29 asistencí. Vancouverský Brock Boeser na něj v tuto chvíli ztrácí už čtyři body (22+18).


Barzal se svým výkonem zapsal do historie. Žádnému nováčkovi od roku 1982 se nepodařilo během své nováčkovské sezóny zaznamenat dva pětibodové zápasy. Tímto kouskem se nemohou pochlubit ani hráči jako Mario Lemieux, Jaormír Jágr, Teemu Selänne či Connor McDavid.
Před Barzalem to dokázala pouze čtveřice hráčů – jeho předchůdce v dresu Isles Bryan Trottier (1975-76) a pak všichni tři bratři Šťastní v dresu Quebeku. V sezóně 1980-81 se to povedlo Peterovi s Antonem, o rok později je napodobil také Marian. Od té doby se až do včerejška nepřidal nikdo další .


Zajímavostí je, že NHL letos viděla celkem devět pětibodových zápisů a dva z nich má na svědomí právě dvacetiletý Barzal. Když tento kousek předvedl poprvé, všechny jeho body byly za asistence. Na svém kontě už má letos také premiérový hattrick. Včera málem dosáhl obojí najednou, k hattricku neměl daleko. V bodování celé NHL už tento fantastický bruslař a playmaker poskočil do elitní dvacítky.
Jeho výkon je ještě působivější, když si uvědomíme, že šestnáctka draftu z roku 2015 nenastupuje vedle největší ofenzivní hvězdy týmu Johna Tavarese. Kromě stabilního parťáka Jordana Eberleho (včera 0+4) měl proti Rangers na druhém křídle dalšího zelenáče Anthonyho Beauvilliera (2+1). Celkem tedy druhý útok Isles nasbíral dvanáct bodů!
„Byl to jeden z těch večerů, kdy si puky prostě najdou cestu do sítě. Byla to týmová práce,“ říkal skromně hrdina večera. Spokojeností zářil také kouč hostů Doug Weight. „Byl jsem jejich výkonem ohromen. Je to pro nás skvělé vítězství,“ prohlásil.
Foto/Photo by: Icon Sportswire

- Reklama -
Roman Blaha
Senior hockey writer at nhlnews.cz. Teacher, speaker, father of two. Vancouver 2010 volunteer. Best hockey ever: Canada Cup '87. Favourite players: Wayne Gretzky, Steve Yzerman.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -