- Reklama -

Tuhle bitku máš ode mě jako dárek

- Reklama -

Z hokejové encyklopedie: Hattrick Gordieho Howea – situace, kdy hráč v jednom zápase zaznamená gól a asistenci a navíc se zúčastní bitky.
Ottawský útočník Chris Neil je s 2303 minutami nejtrestanějším z aktivních hokejistů NHL. V nejslavnější lize světa už absolvoval víc jak 160 pěstních soubojů. Při plnění úlohy bodyguarda však pochopitelně nemá tolik času na podporu ofenzívy, 16 branek a 17 nahrávek v sezóně 2005-06 zůstane už zřejmě navždy nedostižným maximem.
V letošním ročníku se dočkal prvního kanadského bodu až minulý čtvrtek v utkání s New Jersey, když ve 30.  minutě nahrál na gól Zacku Smithovi. O sedm minut později se zapsal i mezi střelce. A když už se to tak hezky sešlo, ještě navíc při hráčově 900. startu v NHL, proč nezkompletovat výše popsaný hattrick? Teď ještě  najít protivníka ochotného shodit rukavice…
Role sparingpartnera se milerád ujal Jordin Tootoo. Jak uvedl v pozdějším rozhovoru pro list Ottawa Citizen, bylo mu ctí posloužit zkušenějšímu kolegovi. Oba rohovníci se do sebe pustili šest minut po Neilově brance, tedy sedm minut před vypršením normální hrací doby, za stavu 4:2 pro Senátory.
„Neiler už se do mlýnku dostal mockrát, ale být bitkařem není náročné jen fyzicky, ale i mentálně. Musíte být připraven každý večer. Lidí, kteří jsou stavěni to ustát, je jen několik. Všechna čest, že hraje tak dlouho. Zřejmě je jedním z těch, kterým pořád říkali, že nejsou na NHL dost dobří, ale on dokázal opak,“ sklání se Tootoo před hokejovou dlouhověkostí svého protivníka.
Úplně jako uctivý služebník se ale hráč Devils nezachoval. Mezi čtenáři hodnotícími souboj na specializovaném serveru hockeyfights.com ho za vítěze bitky do této chvíle označilo 53 procent lidí, pro Neila hlasovala necelá pětina respondentů. Ohledy neměli ani ostatní Ďáblové – Adam Henrique a Lee Stempniak ve zbývajícím čase srovnali skóre a druhý jmenovaný při nájezdech rozhodl o výhře hostů 5:4.
„Bylo by příjemné, kdybychom získali oba body,“ posteskl si proto Neil. „To si přejete nejvíc. Chcete, aby se dařilo vašemu týmu, individuální úspěchy vám titul nevyhrají.“
S útěchou v podobě blahopřání k jubileu přispěchá trenér Dave Cameron. „V Chrisově případě jde o víc než o 900 zápasů. Je to 900 utkání v jednom klubu, a když to řeknu politicky korektně, 900 zápasů při silovém způsobu hry. Je to něco úžasného,“ vychvaluje hráče, kterého Sens draftovali v roce 1998 v šestém kole, kouč kanadského klubu.
Obránce Mark Borowiecki, další z ottawských mužů určených pro černou práci, se přidává: „Když odehrajete 900 zápasů takovýmhle stylem, jako byste měli odehraných 1200 normálních utkání. Jsem v lize vlastně teprve rok, ale dělat to, co Chris, každý večer… Není to snadné. Je ohromné, čeho dosáhl.“
Foto: Icon Sportswire

- Reklama -
Pavel Krupička
Narozen v roce 1973, hokej sleduji od poloviny 80. let. K NHL jsem se propracoval později, ale nakonec se mi z koníčka stala zaměstnáním - píšu o ní už třináct let. Sleduji hlavně Čechy bez ohledu na klubovou příslušnost, díky Dominiku Haškovi mi přirostly blíže k srdci Buffalo a Detroit. Největším hokejovým zážitkem pro mě stále zůstává Nagano a následné oslavy olympijského zlata.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -