- Reklama -

Turnaj století právě začíná

- Reklama -

Nejlépe obsazený hokejový turnaj všech dob začne v sobotu 17. září v Torontu v 21:30 středoevropského času soubojem Týmu Evropy proti Spojeným státům americkým. Fanoušci se mají rozhodně na co těšit.
„Řeknu vám to takhle – ještě nikdy nikde nehrálo takových osm týmů jako teď. Podle mě je tohle bezpochyby nejlepší turnaj v historii hokeje, stačí se jen podívat na úroveň hry,“ tvrdí kouč Evropy Ralph Krueger, který se jako hráč a trenér objevuje na mezinárodních akcích už od roku 1981.


Sledujte NHLnews také na Facebooku a Twitteru.


NHL, která má turnaj na starosti, zpočátku čelila kritice, že se na obnoveném Světovém poháru, který se na scénu vrací po dvanácti letech, objeví dvě uměle vytvořená mužstva – Výběr Evropy a severoamerických hráčů do 23 let -, která doplňují národní týmy Kanady, USA, České republiky, Ruska, Švédska a Finska.
Důvod k tomuto rozhodnutí Garyho Bettmana a spol. byl prostý – NHL chtěla mít na turnaji všechny zámořské hvězdy. Díky tomu se na turnaji objeví např. Anže Kopitar, Thomas Vanek nebo spousta severoamerických mladíků, z nichž jen hrstka by se pravděpodobně dostala do konečné nominace svých rodných zemí.
„Ze začátku někomu formát turnaje mohl připadat zvláštní, ale teď se ukazuje, že to bylo správné rozhodnutí vůči fanouškům a nám hráčům, protože se na jednom turnaji sejdou ti nejlepší hráči. To byl hlavní cíl. Líbí se mi. Každý bude nadšený, až tyhle hráče uvidí na ledě,“ tvrdí finský brankář Pekka Rinne.
To, že se fanoušci mohou těšit na vysokou úroveň hry, naznačily podle Patricka Kanea už některé přípravné zápasy. „Třeba obě utkání proti Kanadě byla hodně, hodně intenzivní, a skoro jsem se cítil jako na olympijských hrách. Tyhle zápasy se tempem a rychlostí dost podobají play off NHL. Abych byl upřímný, myslím si, že by (utkání SP) mohla být ještě na větší úrovni než základní část NHL. Pro spoustu z nás je to skvělá příležitost, jak se připravit na začátek sezóny a dostat se do tempa.“


Bude vás zajímat:

- Reklama -

Hráči se musí především připravit na fakt, že ostré tempo zápasů začíná o téměř měsíc dříve, než jsou zvyklí. „Každý rok se připravujete na říjen, ne na září. Je to dost neobvyklé. Musíte být hlavně připravení po psychické stránky,“ uvedl kapitán sborné Alexandr Ovečkin.
Téhož názoru je i švédská brankářská jednička Henrik Lundqvist. „Skončí vám tří- až čtyřměsíční pauza, tvrdě pracujete, bruslíte. Po fyzické stránce se každý cítí skvěle. Spíše je to o správném načasování, o tom soustředit se na pár zápasů. Je to těžké, ale pro každého je to stejné.“
Historie Kanadského/Světového poháru se datuje od roku 1976. Charakteristické pro něj je, že se hraje velmi nepravidelně. Další ročníky totiž následovaly v letech 1981, 1984, 1987 a 1991. O pět let později se představil nástupce Kanadského poháru – World Cup. Ten se naposledy hrál v roce 2004.
Na obou předchozích vydáních Světového poháru se participující týmy představily na domácím ledě, tentokrát se celý turnaj odehraje v Air Canada Centre v Torontu. Finále se hraje na dva vítězné mače; pokud některý z týmů rozhodne v prvních dvou utkáních, skončí turnaj 29. září. Pakliže vítěz vzejde až z třetího finálové zápasu, protáhne se Světový pohár 2016 do 1. října.
Jak to bude s účastí hráčů NHL na olympijských hrách, je zatím ve hvězdách. O turnaj nejlepších hráčů by ale fanoušci v budoucnu neměli přijít. Už v březnu 2016 Bill Daly, zástupce komisaře NHL, a Donald Fehr, výkonný ředitel hráčské asociace NHLPA, prozradili, že by Světový pohár měl mít své místo v hokejovém kalendáři každé čtyři roky.
V září 2020 se tak pravděpodobně dočkáme dalšího ročníku. Do té doby zbývá moře čase. Už v nadcházejících dvou týdnech si budeme moci vychutnat hokej té nejvyšší úrovně.
Foto: Russianmachineneverbreaks

- Reklama -
Jan Kadeřábek
Narozen v roce 1993. Absolvent bakalářského oboru Marketingová komunikace a PR na FSV UK. V současnosti studuju žurnalistiku, první ročník magisterského oboru. O hokej se zajímám od 8 let. Díky dlouholetému zájmu o NHL jsem se rozhodl napsat bakalářku na téma „Marketing NHL v letech 2005–2015“. Kanadsko-americká soutěž mě fascinuje především svou úžasnou historií. Aktivně se věnuji karate a běhu, rád čtu a jsem velkým fanouškem rockové hudby, především Guns N‘ Roses, Bruce Springsteena, Rolling Stones, U2, Kiss, Bon Jovi a dalších. Jsem autorem knihy Guns N' Roses: Příběh nejslavnějšího turné, která vyšla v září 2016. Publikace se zabývá nejúspěšnějším obdobím kapely, roky 1989 až 1994.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -