- Reklama -

Tyler Johnson. Střelec, který nepotřebuje hokejku

- Reklama -

Do zápisu z pátečního utkání mezi Tampou Bay a Pittsburghem se Tyler Johson dostal jako autor vítězné branky poté, co se nahození Nikity Kučerova odrazilo od jeho brusle. V neděli rozhodl o výhře Blesků podobným způsobem: když v prodloužení stínil před Marc-Andre Fleurym, otřela se o jeho záda střela Jasona Garrisona.

Třetím vítězným gólem dorovnal 25letý útočník ve statistikách letošního play off dosavadní lídry Joea Pavelskiho ze San Jose a Davida Backese ze St. Louis. Na to, jakým způsobem jich dosáhl, se za pár dnů už nikdo ptát nebude. Pokud ano, můžou mu za odpověď posloužit slova trenéra Blesků Jona Coopera.
„Je to rozený vítěz a vítězové se vyznačují tím, že nikdy necouvnou. Když se před nimi objeví výzva, hledají cestu, jak jí čelit,“ říká Cooper. „Tyler byl takový, ještě než začal hrát za Lightning. Měl jsem to štěstí, že jsem ho mohl sledovat dělat to, co teď dělá, už v AHL. Bill Peters viděl to samé ve Spokane v juniorce. Spousta trenérů z první řady viděla, jak tenhle kluk hraje a jak bojuje. Vždycky nejde jen o velikost, jde také o velikost srdce. A takový je Tyler Johnson.“
Adresát pochvalných slov nastoupil do čtvrtého zápasu s celoobličejovým krytem. Chránil si jím čerstvé zranění, které utrpěl při rozbruslení, když ho do pusy zasáhla zbloudilá střela spoluhráče Jonathana Drouina. V pátém utkání už znovu navlékl klasickou přilbu s ochranou pouze na oči, nelze se tedy divit první myšlence, která mu probleskla, když Garrison napřáhl v levém kruhu.
„Bojoval jsem před bránou a viděl jsem, že se Jason připravuje ke střele. Pomyslel jsem si, že mě snad zase chtějí trefil do hlavy, tak jsem se pootočil. To bylo štěstí. Nebyl jsem si jistý, jestli mě puk zasáhl nebo ne, o to víc jsem byl nadšený, když jsem ho viděl v síti,“ líčí klíčový okamžik pátého zápasu, po němž vedou Lightning nad Tučňáky 3-2.

Šestý duel je na programu v úterý na jejich ledě. Tyler Johnson se spoluhráči je připraven udělat všechno, aby se do Pittsburghu už nemuseli vracet.
„Jsme v úplně stejné situaci jako loni proti NY Rangers v konferenčním finále,“ připomíná rodák ze Spokane. „Tehdy jsme u nich zvládli zvítězit a vraceli se domů s náskokem. Teď bychom rádi vybojovali postup v šestém zápase před svými fanoušky.“
Lightning v minulé sezóně v šestém utkání podlehli Jezdcům 3:7, ale dokázali poté znovu dobýt jejich tvrz a po výsledku 2:0 postoupili do finále Stanleyova poháru. Tam je Chicago porazilo 4-2 na zápasy.
Foto: Icon Sportswire

- Reklama -
Pavel Krupička
Narozen v roce 1973, hokej sleduji od poloviny 80. let. K NHL jsem se propracoval později, ale nakonec se mi z koníčka stala zaměstnáním - píšu o ní už třináct let. Sleduji hlavně Čechy bez ohledu na klubovou příslušnost, díky Dominiku Haškovi mi přirostly blíže k srdci Buffalo a Detroit. Největším hokejovým zážitkem pro mě stále zůstává Nagano a následné oslavy olympijského zlata.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -