- Reklama -

Ukázali jsme jim, mami. Lightning v emotivním ceremoniálu vyřadili číslo Martina St. Louise

- Reklama -

V pátek to byl v Amalie Areně velmi dojemný večer. Před utkáním Tampy s Columbusem proběhl slavnostní ceremoniál, během kterého vystoupal pod strop haly dres číslo 26, který dlouhá léta nosil vynikající útočník Martin St. Louis. Ten se pocty v podobě vyřazení čísla a vyvěšení dresu dočkal jako první hráč v klubové historii.
Už více než hodinu před úvodním vhazováním byli fanoušci, ale také hráči, trenéři a zaměstnanci obou klubů připraveni vzdát hold tomuto malému velkému muži. Přítomni byli mimo jiné Gary Bettman, majitel Lightning Jeff Vinik, generální manažer Steve Yzerman, kouč Columbusu John Tortorella či kapitán Blesků Steven Stamkos.
Oslavence na pódiu doprovodila jeho žena Heather a synové Ryan, Lucas a Mason. A také Stanley Cup, Hart Trophy, Art Ross Trophy, Lady Byng Trophy a Lester B. Pearson Award, tedy všechny významné ceny, které nebojácný útočník během své kariéry získal, přestože nikdy nebyl draftován.
Stejně jako se nechal slyšet v médiích už před slavnostním večerem, zopakoval Martin St. Louis ta slova i během samotného ceremoniálu. „Vždycky budu Bleskem,“ řekl, než jeho dres s číslem šestadvacet vystoupal pod strop Amalie Areny.
Majitel Jeff Vinik daroval jednačtyřicetiletému oslavenci truck značky Ford a označil tento večer za jeden z nejdůležitějších dnů v historii klubu. „Marty byl, pořád je a navždy bude srdcem a duší této organizace,“ shrnul za všechny Steven Stamkos. „Tvé číslo pod stropem by mělo být inspirací dalším generacím,“ uvedl komisionář NHL Gary Bettman.
St. Louis mluvil asi dvacet minut a poděkoval celé řadě lidí, od bývalých spoluhráčů až po ostatní zaměstnance klubu. V jednu chvíli se otočil ke svému dlouholetému parťákovi Vincentu Lecavalierovi a pronesl: „Když jsem hrál s tebou, cítil jsem se, jako bych byl o čtyři palce větší.“ Všem svým spoluhráčům pak vzkázal: „Navždy půjdeme spolu, opravdu tomu věřím.“
Nejemotivnější část ovšem přišla, když St. Louis dojemně mluvil o své matce France, která zemřela v květnu 2014. „Více než cokoli jiného bych si přál, aby tu dnes byla jedna osoba, která tu není – moje máma. Vím ale, že je dnes s námi. Vždycky mi říkala: ukaž jim, Marty, ukaž jim. Myslím, že jsme jim ukázali, mami,“ řekl St. Louis a jen těžce zadržoval slzy.

Foto/Photo by: Icon Sportswire

- Reklama -
Roman Blaha
Senior hockey writer at nhlnews.cz. Teacher, speaker, father of two. Vancouver 2010 volunteer. Best hockey ever: Canada Cup '87. Favourite players: Wayne Gretzky, Steve Yzerman.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -