- Reklama -

Ulevilo se mi, přiznal Charlie McAvoy po zákroku v nemocnici

- Reklama -

Ta zpráva přišla jako blesk z čistého nebe a řádně vystrašila hokejové fanoušky, zejména ty bostonské. Obránce Charlie McAvoy měl nepravidelný srdeční tep a musel do nemocnice, kde podstoupil zákrok. Také samotný hráč byl pochopitelně nervózní. Naštěstí všechno dobře dopadlo a mladý zázrak bostonské defenzivy si může oddechnout.
V pondělí, přesně týden poté, co podstoupil proceduru upravující jeho nepravidelný srdeční rytmus, předstoupil McAvoy před novináře. „Týden jsem nedělal prakticky nic a dnes jsem zpátky v hale a mohu začít pomalu trénovat na ledě,“ řekl zástupcům médií. Pro jeho návrat do sestavy zatím nebylo stanoveno přesné datum, absence by ale neměla mít delšího trvání.


„Když jsem zjistil, že to není nic nebezpečného, co by ohrožovalo můj život, byla to úleva. Zjištění, že s tím mohu dál pokračovat v kariéře a hrát, bylo na celé věci to nejlepší,“ pokračoval dvacetiletý Američan.
Ten si po utkání proti Edmontonu 26. listopadu stěžoval na bušení srdce. Přesto dále trávil na ledě v průměru téměř třiadvacet minut za zápas, v prvním obranném páru Bruins a proti nejlepším hráčům soupeře. „Už jsem to pocítil párkrát předtím, ale tentokrát to trvalo nezvykle dlouho a vystrašilo mě to,“ přiznal, proč se tehdy rozhodl svěřit klubovému lékaři Davidu Finnovi.
Po dohodě s ním a s generálním manažerem Donem Sweeneym podstoupil vyšetření a byla mu stanovena diagnóza – supraventrikulární tachykardie. „Pochopitelně jsem byl nervózní, zda to nebude něco vážného. Myslel jsem na to, zda budu moci dál hrát hokej,“ přiznal určité znepokojení. „Když jsme zjistili, o co se jedná, mohli jsme s tím začít něco dělat,“ řekl McAvoy.
Přestávka pro Utkání hvězd tak byla ideální příležitostí podstoupit chirurgický zákrok. Pauza pro All-Star Game poskytla mladému bekovi několik volných dnů navíc na rekonvalescenci, aniž by vynechal větší porci zápasů. „Byla celkem vysoká pravděpodobnost, že se mi to zase stane. Snažil jsem se na to ale nemyslet, protože na životě mě to nijak neohrožovalo,“ uvedl juniorský mistr světa z loňského roku.
„Pokud jde o můj návrat, máme určitou strategii. Dneškem všechno začíná. Neustále budu v kontaktu s Donem a naším klubovým lékařem,“ sdělil novinářům na pondělní tiskové konferenci.
„Charlie mluvil o tom, kdy bude vhodná doba pro ten zákrok, aby nezmeškal příliš mnoho zápasů. Pro nás ale bylo nejdůležitější rozhodnout se tak, aby to bylo nejlepší pro jeho zdraví, bez ohledu na počet zameškaných utkání. Nejúžasnější na tom je skutečnost, jak se s tím problémem vyrovnal. Normálně s tím hrál dál, navíc na velmi vysoké úrovni. To vypovídá mnohé o jeho charakteru,“ uvedl generální manažer Bruins Don Sweeney.
Původní odhad zněl, že McAvoy vynechá dva týdny. V prvním týdnu po zákroku měl od lékařů zakázánu veškerou fyzickou aktivitu. V tomto týdnu už ale začal bruslit, jen do tréninku s týmem se ještě nezapojil. Hvězdný bek neočekává, že by se jeho hra po návratu měla nějak měnit. „Možná to zabere trochu času, než se dostanu do plné kondice, ale cítím se dobře. Týden jsem nic nedělal, tak uvidíme, jak se budu cítit na ledě. Až přijde ten správný čas, budu hrát,“ dodal.
Medvědi mezitím přišli o parádní sérii. Po osmnácti duelech v řadě, ve kterých dokázali bodovat, padli v úterý s Anaheimem. Pro fanoušky je ale mnohem důležitější, aby se jim jejich oblíbenec vrátil zdravý a v plné síle, na ničem jiném teď nezáleží. A vše nasvědčuje tomu, že si příznivci Bruins mohou oddechnout.
Dvacetiletý nováček letos ve 45 duelech zaznamenal 25 bodů za pět branek a dvacet asistencí, ve statistice účasti na ledě při gólech má parádní číslo +18. Žádný jiný nováček ani zdaleka nedostává tolik prostoru na ledě, jako právě McAvoy.

- Reklama -
Roman Blaha
Senior hockey writer at nhlnews.cz. Teacher, speaker, father of two. Vancouver 2010 volunteer. Best hockey ever: Canada Cup '87. Favourite players: Wayne Gretzky, Steve Yzerman.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -