- Reklama -

Úplně jiné léto. Loni Brad Richards málem končil s hokejem, teď se raduje z poháru

- Reklama -

fb-chicago
Minulý rok se po třech letech u Rangers rozmýšlel, zda vůbec pokračovat v kariéře. Zlákalo ho Chicago. Mluvil tehdy s generálním manažerem i trenérem Joelem Quennevillem. Poslední věc, kterou trenér řekl, bylo: „Pojď k nám do Chicaga, vyhrajeme Stanley Cup,“ vybavil si Brad Richards.
„Řekl to během našeho rozhovoru asi třikrát, dokonce mi kvůli tomu skočil do řeči. Poslouchal jsem ho a říkal si: ‚Jak to jen může vědět?‘ Nevěděl jsem, proč si to myslí, ale šanci jsme měli a dnes máme i ten Stanley Cup,“ raduje se pětatřicetiletý veterán.
Brad Richards už jeden Stanley Cup vyhrál. V roce 2004 ho získal se svým letošním soupeřem z Tampy Bay. Tento rok přidal další. Vítězství v šestém duelu v poměru 2:0 rozhodlo o třetím titulu během šesti sezón pro Chicaga, o druhém pro Richardse.


Bude vás zajímat:


Zkušený centr asistoval u druhé branky Patricka Kanea. Celkově si zapsal v play off 14 bodů (3+11) ve 23 zápasech. V základní části to bylo 37 bodů (12+25) v 76 utkáních. „Bylo skvělé přijít do tohoto týmu. Být na ledě ve třetí třetině a být u gólu Patricka Kanea. Nemohl jsem si to vysnít lépe,“ dodal po finále šťastný hokejista.
Radost z poháru je tím příjemnější, že loni Richards zůstal těsně pod vrcholem. S Rangers došel až do finále, kde ale nestačili na Los Angeles Kings. Přestože měl smlouvu ještě na šest let, cítil, že jeho kariéra na Manhattanu se uzavřela. Jezdci mu nabídli vyplacení ze smlouvy.
„Je těžké uvěřit, co se za ten rok stalo,“ bilancuje nyní. „Byl jsem fakt dole, abych to řekl upřímně. Byl to hodně smutný týden. Mlátilo se to ve mně. Říkal jsem si, jestli ještě vůbec někde dostanu šanci a takové ty myšlenky…“
Ty se změnily k lepšímu, když k jeho agentovi Patu Morrisovi přistoupil na letním draftu generální manažer Chicaga Stan Bowman a požádal jej o rozhovor. Richards byl zájmem Blackhawks zaskočen. Ani nevěřil, že na něj budou mít dost místa pod platovým stropem. Dohodli se rychle. Chicago místo našlo, Richards souhlasil s platem jen dva milióny dolarů.
„Věděl jsem, že to bude jen na rok, možná to bylo riziko, možná ne, o tom jsem se nestaral. Chtěl jsem to zkusit a teď to vidíte,“ raduje se Richards.

Za ten rok u Blackhawks se i ve svém věku hodně naučil. „Každý den vidíte na ledě budoucí členy Síně slávy, jak bojují, jak dobří a chytří jsou.“ Velké přátelství navázal hlavně s Patrickem Kanem, jenž by měl rád tohoto hráče po svém boku i další rok. „Snad se vrátí, mám ho rád i po osobní stránce,“ řekl Kane. „Je to skvělý spoluhráč, kterého mohu klidně nazvat přítelem.“
Bude to ale těžké právě kvůli Kaneovi, jemuž začne platit nový vysoký kontrakt. Stejně jako Toewsovi. Brandon Saad se stane chráněným volným hráčem. Pro Stana Bowmana bude skoro nemožné udržet tenhle tým pohromadě. „Nestarám se. Tohle léto je úplně jiné. Chci slavit a užívat si to a telefon mě vůbec nezajímá,“ reaguje šťastný Brad Richards.
Foto: Icon Sportswire

- Reklama -
Martin Hrubý
Narozen v roce 1971. NHL sleduji od začátku 80. let, redaktorem od roku 2000. Spoluzakladatel webového serveru NHL.cz. Největší hokejový zážitek - návštěva zápasů NHL, v nichž nastoupilo dohromady osm členů slavné dynastie Edmontonu Oilers z osmdesátých let minulého století včetně Waynea Gretzkyho, Granta Fuhra, Glenna Andersona nebo Craiga MacTavishe, jenž jako vůbec poslední hráč v historii NHL hrál bez helmy.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -