- Reklama -

USA žádaly výjimku pro World Cup. Slyšely důrazné NE!

- Reklama -

Spojené státy se dlouhodobě pyšní kvalitní mládežnickou základnou, hokejisty čerstvě odrostlé z juniorské kategorie ostatně často využívají také při skládání seniorských výběrů. Nový koncept Světového poháru ale učinil generálnímu manažerovi Deanu Lombardimu (na snímku) a týmu jeho spolupracovníků čáru přes rozpočet. Mladíci mladší 24 let musí být k dispozici mužstvu Youngstars, trenér John Tortorella si na ně musí nechat zajít chuť.
Jack Eichel, Johnny Gaudreau, Brandon Saad, Jacob Trouba, Alex Galchenyuk, Seth Jones … ti všichni by během případného semifinálového či finálového souboje se svými krajany stáli na opačné straně červené čáry. Většina z nich by přitom měla reálnou šanci, že si vybojuje místo i v „hlavním“ týmu USA. Lombardimu se vynucené škrty zdály být příliš silné, orodoval proto u vedení NHL (která World Cup pořádá) o zmírnění omezujících podmínek. Dostalo se mu však záporné odpovědi.
„Zkoušel jsem nám vyprosit výjimku týkající se jednoho či dvou hráčů, jako např. Eichela, ale striktně ji odmítli,“ prozradí stavitel amerického národního týmu. „Některá jména jsou jasná. Mám plné ruce práce s výběrem dalších, takže nebudu brečet nad těmi, které nemůžu mít. Soustředím se na hráče, které mám k dispozici.“
V opačné situaci je Peter Chiarelli, který dostal na starosti tým mladíků. Horní věkovou hranici vnímá jako omezující především v případě gólmanů, kde není mezi Američany a Kanaďany tak silná konkurence, alespoň při zohlednění zkušeností z NHL. Ty má pouze John Gibson (26 zápasů), jenže ten letos nastupuje pouze na anaheimské farmě v San Diegu, jeden start Malcolma Subbana za Boston se snad ani nedá počítat.
V úvahu dále připadají Connor Hellebuyck (Winnipeg), který odchytal v americké bráně letošní světovým šampionát, či kolegové z kanadské juniorky Zachary Fucale (Montreal) a Eric Comrie (Winnipeg).
„Skupina potenciálních kandidátů je velice malá, tvoří ji šest nebo sedm kluků. Bavil jsem se o tom s lidmi z vedení NHL na úplném začátku, ale jen velmi zběžně. Přednesli jsme své připomínky, s některými jsme uspěli, s jinými ne,“ říká Chiarelli.
Foto: Icon Sportswire

- Reklama -
Předchozí článek
Další článek
Pavel Krupička
Narozen v roce 1973, hokej sleduji od poloviny 80. let. K NHL jsem se propracoval později, ale nakonec se mi z koníčka stala zaměstnáním - píšu o ní už třináct let. Sleduji hlavně Čechy bez ohledu na klubovou příslušnost, díky Dominiku Haškovi mi přirostly blíže k srdci Buffalo a Detroit. Největším hokejovým zážitkem pro mě stále zůstává Nagano a následné oslavy olympijského zlata.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -