- Reklama -

Uspějí mladí gólmani už v prvním kole letošního draftu?

- Reklama -

Jedním z horkých témat, která jsou před letošním draftem NHL centrem zájmu hokejových novinářů, je otázka výběru mladých gólmanů. Přesto, že brankářův post je označován za nejdůležitější pozici v hráčském kádru, nebývá v nejvyšší zámořské soutěži příliš zvykem, aby byl gólman klubem draftován už v prvním kole.
Toto pravidlo sice loni porušil Washington Capitals, když v první sérii (22. místo) angažoval Ilju Samsonova, jenž do té doby hájil svatyni týmu Magnitogorska v ruské juniorské lize, což ale byla  v případě výběru gólmanů spíše výjimka. O tři roky dříve uspěl v prvním kole ještě Andrej Vasilevskij (Tampa Bay) a Boston si ve stejném období vybral brankáře Malcolma Subbana (24. místo).


Sledujte NHLnews také na Facebooku a Twitteru.


„Gólman je základním pilířem každého týmu a především z hlediska psychického vypětí a zodpovědnosti se jedná o asi nejtěžší pozici,“ říká šéf scoutů NHL Dan Marr. „Také z tohoto důvodu je vývoj a zrání brankáře o něco delší, než je tomu u hráčů na ostatních postech. Od toho se na začátku jejich kariéry samozřejmě odvíjí také výše platu, která je u mladých gólmanů ve srovnání se stejně starými útočníky nebo obránci často nižší. Navíc výběr ze druhého nebo třetího kola jim danou situaci příliš neulehčuje a mnohdy vůbec neodráží jejich hráčské kvality,“ dodává Marr.
Objektivitu Marrova názoru potvrzuje i letošní finále Stanley Cupu – brankář Pittsburghu Penguins Matt Murray byl klubem v roce 2012 draftován až ve třetí sérii (83. místo) a Martin Jones hájil od roku 2008 barvy Los Angeles Kings a v červnu 2015 byl vyměněn do Bostonu, který jej po čtyřech dnech uvolnil do San Jose Sharks.
Kterému z mladých brankářských talentů tedy hokejoví odborníci dávají největší šance na úspěch v letošním úvodním kole draftu NHL, který se koná 24. a 25. června v Buffalu?
Nejvíce jsou skloňována čtyři jména –  jedničkou mezi gólmany by měl být Filip Gustavsson z týmu Lulea Jr. působící ve švédské juniorské lize, na druhé pozici je Evan Fitzpatrick (Sherbrooke – Quebec Major Junior Hockey League), třetí příčka je přisuzována Carteru Hartovi z Everettu (Western Hockey League) a čtveřici uzavírá Tyler Parsons, jenž oblékal dres klubu London (Ontario Hockey League).
Filip Gustavsson byl svěřencem zkušeného trenéra Linda Blomqvista, jenž měl v klubu Lulea na starost vývoj brankářů v juniorských programech U-18 a U-20. „Od kouče Blomqvista jsem se hodně naučil, kromě samotné techniky jsem pod jeho vedením získal větší jistotu při řešení situací, kdy jsou před bránou clonící hráči, mám lepší přehled o hře a snažím se zlepšovat i práci rukou“, říká brankářská jednička draftu.
Evan Fitzpatrick měl v posledních třech sezónách možnost spolupracovat hned s trojicí trenérů včetně asistenta Sherbrooku Jeana-Francoise Labbea. „Téměř každý den jsme sledovali video, abych lépe organizoval svůj pohyb mezi tyčemi a při vyjetí z brány se stačil vrátit na optimální pozici“, popisuje část svých tréninků Fitzpatrick.
Za současnou formou gólmana Tylera Parsonse stojí brankářský trenér Londonu Dave Rook, který s Parsonsem pracoval v posledním období. „V sezoně 2014-2015 jsem se snažil jít do všeho zbytečně agresivně a dynamicky, což bylo vyčerpávající a odnesl jsem to mnoha zraněními, jež mě následně brzdila ve vývoji. S příchodem nového kouče Davea Rooka přišla zásadní změna, která mě posunula o notný kus dál. Dave se snažil změnit moje myšlení a přístup ke hře – naučil mě v bráně více relaxovat a počkat si, až puk přijde ke mně. Chtěl, abych byl více v klidu, nechodil tak brzy na zem a využíval svou rychlost a atletické schopnosti“, popisuje nový způsob tréninku Parsons.
Schopnosti Tylera Parsonse oceňuje i šéf asociace NHL Central Scouting Dan Marr: „Tyler udělal za poslední rok obrovský výkonnostní skok, v bráně působí jistým dojmem a jeho výkony jsou konzistentní. Disponuje obrovskou mentální houževnatostí, má skvělý fyzický fond a je velmi rychlý. Líbí se mi brankáři, kteří zůstávají stát a čekají na střelu bez toho, aniž by šli předčasně do pokleku.
Foto: Icon Sportswire

- Reklama -
Předchozí článek
Další článek

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -