- Reklama -

V akci hned po draftu: Eichel už skóroval, McDavid bez bodu

- Reklama -

Pět hokejistů vybraných při letošním draftu zůstalo v týmech NHL i po přípravném kempu. Teď mají deset zápasů na to, aby své zaměstnavatele přesvědčili, že se vyplatí nevracet je nazpátek do juniorky a ponechat je na soupisce pro celou sezónu. Všech pět už má za sebou premiérový start ve slavné soutěži.
Nejlépe vyšel Jacku Eichelovi, který se hned při debutu zapsal mezi střelce. Jeho branka proti Ottawě však bohužel byla jediným gólem, který ve čtvrtek Buffalo při domácí prohře 1:3 zaznamenalo.
„Byl to výjimečný moment,“ popisuje dvojka draftu svoji přesilovkou trefu z 50. minuty, která dala Šavlím alespoň příležitost zkusit v závěru utkání power play. „Táta dnes slavil pětapadesáté narozeniny, ve městě byla většina příbuzenstva, takže bylo speciální dát zrovna první gól. Výhra by to samozřejmě korunovala, ale nemůžete mít všechno.“
Sabres ovšem proti Senátorům nepředvedli nic extra, takže kdyby měli bodovat, bylo by to vůči soupeři nespravedlivé. Eichelův výkon, alespoň zpočátku, zapadal do týmového průměru.
„V prvních dvou třetinách jsme ho neviděli pořádně bruslit, neviděli jsme ho využít jeho rychlost. Jenže špatně zahrálo celé mužstvo. Třetí třetina byla hodně odlišná. Jack dokázal využít své urostlé postavy, díky ní a dosahu svých paží vybojoval hodně puků,“ překládá vysvědčení trenér Dan Bylsma, který během druhé přestávky promluvil svým svěřencům do duše.
Eichel strávil na ledě skoro 22 minut, po obránci Rasmusi Ristolainenovi nejvíce z domácích, dostal se ke třem střelám a vyhrál šest ze dvanácti vhazování. Do tabulky pravdy si zapsal jeden záporný bod.

Shodným výsledkem 1:3 skončil také zápas Edmontonu v St. Louis. Jednička draftu Connor McDavid, která do něho nastoupila jako vedoucí druhé útočné řady Oilers, měla ještě horší bilanci než kolega z Buffala: osmnáct minut mezi mantinely, tři úspěšná buly ze třinácti, dvě střely, -1 v tabulce pravdy a bez bodu.
„Některé věci se mi povedly, některé ne,“ uznává. „Věděl jsem, že na mě bude upřena velká pozornost, takže jsem rád, že je dnešní utkání za mnou. Užil jsem si to a budu si tenhle den dlouho pamatovat.“
Trenér Todd McLellan nabízí své hodnocení: „Myslím, že nejlíp  mu vyšla třetí třetina. Tam ukázal, jak může být nebezpečný. Když jsme ho potřebovali v ofenzívě, byl tam, skoro dal i branku. Mluvíme o šedesáti minutách v kariéře, která možná potrvá patnáct nebo dvacet let. Jsem si jistý, že se bude zlepšovat.“
Že se McDavidovi nepodařilo skórovat, to rodákovi z Richmond Hill nikdo nevyčítal. Právě naopak.
„Viděl jsem jeho statistiky z juniorky, ale on sem nepřišel s tím, že je tady musí zopakovat. Nemyslí na to,že musí nasbírat 120 bodů, aby ukázal, kdo je. Snažil se hrát tak, abychom zvítězili jako tým. Viděli jste, jak se vracel, nechtěl mít puk pořád pro sebe. Takhle hrajou nejlepší hokejisté v lize, kteří potom vyhrávají poháry,“ říká Matt Hendricks.
Z letos draftovaných hráčů zasáhli včera do bojů také útočníci Mikko Rantanen (10.) a Daniel Sprong (46.) a obránce Noah Hanifin (5.). Stejně jako dva výše jmenovaní, ani oni se nemohli radovat z vítězství svých týmů.
Hanifin byl na ledě u jedné z inkasovaných branek Caroliny, jež podlehla Nashvillu 1:2. Nejvýše vybraný zadák odehrál osmnáct minut, zablokoval jednu střelu a předvedl jeden hit. Vzhledem ke zranění kolegy Jamese Wisniewskiho se nechá očekávat, že jeho ice-time v dalších utkáních vzroste.
Rantanen dostal od trenérů Colorada v duelu s Minnesotou příležitost na sedm a půl minuty, během nichž nepředvedl nic, do by bylo nutné zaznamenat do zápisu. Avalanche v závěrečném dějství čtyřikrát inkasovali a prohráli 4:5.


Bude vás zajímat:


Sprong jako člen čtvrté formace Penguins pobyl na ledě devět minut (přesněji řečeno, dvě minuty z tohoto času odehrál při přesilovkách). Dostal se k jedné střele. Bodově dopadl stejně jako všichni jeho spoluhráči, Pittsburgh si z Dallasu odváží porážku 0:3.
„Niemi odchytal skvělý zápas. V přesilovce jsme měli šance, ale nedokázali jsme je využít,“ zhodnotil výkon celého mužstva. „Já byl na začátku dost nervózní, ale postupně jsem si zvykl a cítil se lépe. Byla to skvělá zkušenost, z tohoto zápasu se můžu poučit.“
Foto: Icon Sportswire

- Reklama -
Pavel Krupička
Narozen v roce 1973, hokej sleduji od poloviny 80. let. K NHL jsem se propracoval později, ale nakonec se mi z koníčka stala zaměstnáním - píšu o ní už třináct let. Sleduji hlavně Čechy bez ohledu na klubovou příslušnost, díky Dominiku Haškovi mi přirostly blíže k srdci Buffalo a Detroit. Největším hokejovým zážitkem pro mě stále zůstává Nagano a následné oslavy olympijského zlata.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -