- Reklama -

V Pittsburghu padat hlavy nebudou

- Reklama -

Loňské vyřazení Pittsburghu od NY Rangers ve druhém kole (poté, co v s11146096_448288328664462_832901051_nérii vedl 3:1) stála místo generálního manažera Raye Shera a trenéra Dana Bylsmu. Letošní vypadnutí už na úvod play off se stejným soupeřem nikdo „neodskáče“. Prezident klubu David Morehouse v sobotu oznámil novinářům, že Jim Rutherford i hlavní kouč Mike Johnston povedou Tučňáky i v příští sezóně.
„Vím, že kolem toho byla spousta spekulací, ale majitelé Ron Burkle a Mario Lemieux nikdy o žádné změně neuvažovali,“ pronesl Morehouse.
„Všichni jsme zklamaní, že jsme nedošli dále. Spekuluje se o mnoha důvodech, proč se to stalo, ale musíme se podívat realitě do očí,“ pokračuje. „Měli jsme nového trenéra, který kvůli zraněním prakticky nedostal šanci koučovat kompletní tým. Nevím, jestli v lize existuje mužstvo, které by v play off dosáhlo úspěchu bez tří ze svých čtyř elitních obránců. A takové situaci jsme museli čelit.“
Tučňákům chyběli v divizním semifinále kvůli otřesu mozku Kris Letang a Christian Ehrhoff, kvůli zraněnému ramenu nehrál Olli Määttä. V základní části se v pěti utkáních museli obejít bez kapitána Sidneyho Crosbyho, Jevgenij Malkin chyběl třináctkrát (Letang zrovna tak). Přes hranici osmdesáti startů se dostali pouze útočníci David Perron, Brandon Sutter, Nick Spaling a Maxim Lapierrea a zadák Rob Scuderi.
Situace dospěla tak daleko, že se začalo hovořit o odchodu dvou největších ofenzivních hvězd, přestože Crosby podepsal v roce 2012 novou dvanáctiletou smlouvu a Malkin o rok později osmiletý kontrakt. Razantní výprodej ale podle Morehouse nehrozí.
„Neplánujeme výrazné změny. Jim i páni majitelé věří, že naši klíčoví hráči jsou těmi, kolem kterých by se měl budovat tým. O to se pokusíme,“ slibuje fanouškům. „Začneme příští sezónu s hráčským jádrem, které by s námi většina týmů v lize ráda vyměnila. Jsme šťastní, že jsme v takové pozici.“
Smlouvy však končí mnoha dalším. Nechráněnými volnými hráči se můžou stát např. náhradní brankář Thomas Greiss, obránci Ehrhoff s Paulem Martinem či útočníci Steve Downie, Craig Adams nebo Blake Comeau. Kontrakt vyprší také Beau Bennettovi, na toho však mají Penguins přednostní právo.
„Do play off jsme se dostali, ale nedokončili jsme svoji práci. Teď je na Jimovi a Mikeovi, aby začali pracovat na příští sezóně. Budou mluvit s hráči, ostatními trenéry i vedením a určitě přijdou s nějakým plánem,“ uvedl David Morehouse v rozhovoru pro Pittsburgh Tribune.
Z jeho slov nepřímo vyplývá, že své pozice si udrželi také Johnstonovi asistenti Rick Tocchet, Gary Agnew a Mike Bales.
Foto: Icon Sportswire

- Reklama -
Pavel Krupička
Narozen v roce 1973, hokej sleduji od poloviny 80. let. K NHL jsem se propracoval později, ale nakonec se mi z koníčka stala zaměstnáním - píšu o ní už třináct let. Sleduji hlavně Čechy bez ohledu na klubovou příslušnost, díky Dominiku Haškovi mi přirostly blíže k srdci Buffalo a Detroit. Největším hokejovým zážitkem pro mě stále zůstává Nagano a následné oslavy olympijského zlata.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -