- Reklama -

V St. Louis budou předávat trenérskou funkci za chodu

- Reklama -

Když Ken Hitchcock podepisoval na příští sezónu novou smlouvu s Bluesmany, hned upozorňoval, že to bude jeho poslední kontrakt. V St. Louis proto rozumně usoudili, že než hledat za rok hlavního trenéra znovu, raději si ho vychovají. Jako asistenta (či spíše přidruženého kouče) angažovali Mikea Yea, který by měl následně převzít u mužstva hlavní roli.
Nepůjde o výchovu v tradičním slova smyslu, torontský rodák už docela velkou praxi má. Od roku 2011 do půlky letošního února vedl Minnesotu, předtím působil jako asistent u Penguins. Na nedávném mistrovství světa byl jedním ze zástupců Billa Peterse u vítězného týmu Kanady.
„Na to, že je mu teprve 42. má obrovské zkušenosti,“ hodnotí nového člena trenérského štábu generální manažer Blues Doug Armstrong. „Vyhrál Stanley Cup v Pittsburghu, v AHL dovedl mužstvo do finále. Viděli jste, jak dobrou práci odvedl v Minnesotě, když postoupili do druhého kola (loni a předloni, pozn. red.). Jeho zkušenosti mě uchvátily, navíc může mít vzhledem ke svému věku blízký vztah s hráči.“
Na střídačce Divochů stál v 349 zápasech základní části, 173 z nich skončilo vítězně. V letošní sezóně ji opouštěl v době, kdy po sérii osmi porážek spadli Wild na desáté místo Západní konference. Pod jeho nástupcem Johnem Torchettim se jim podařilo pětibodové manko vymazat a získali poslední divokou kartu, hned v prvním kole vyřazovacích bojů ale zastavil jejich putování Dallas.
Yeo bude v St. Louis součástí skupiny, jejímž členem byl včera také jmenován jeho dlouholetý spolupracovník Rick Wilson.
„Když k tomu přistoupím trochu sobecky, můžu říct, že budu obklopen spoustou asistentů, kteří budou pro můj post velkou výzvou. Vím, že to přispěje i ke zlepšení mé práce a nechci to měnit,“ přiznává Ken Hitchcock. „Wilz nebude mít strach mi cokoliv říct, nebude se starat, co si myslím. Potřebuji, aby ostatní trenéři takhle fungovali. Poté, co jsem si promluvil s Mikem, věřím, že také on pro mě bude každodenní výzvou a budu se díky němu lepšit.“
Nikde samozřejmě není dáno, že Yeo má postup na místo hlavního kouče od sezóny 2017-18 zaručený, ale čtyřletá smlouva, kterou mu Blues nabídli, je známkou důvěry v jeho schopnosti. V novém působišti by se rád dočkal stejných pocitů, jaké prožil před sedmi lety na lavičce Pittsburghu.
„Kamkoliv jsem přišel, přál jsem si být obklopený dobrými lidmi. Vím, že v St. Louis tomu tak bude. Při pohledu od majitelů přes management a trenéry až k týmu, který vybudovali, cítím, že tady bych mohl být úspěšný. Chci vyhrát Stanley Cup a věřím, že tu máme lidi, kteří s touhle mentalitou můžou jít do každé sezóny. Jsem z toho nadšený.“

- Reklama -
Pavel Krupička
Narozen v roce 1973, hokej sleduji od poloviny 80. let. K NHL jsem se propracoval později, ale nakonec se mi z koníčka stala zaměstnáním - píšu o ní už třináct let. Sleduji hlavně Čechy bez ohledu na klubovou příslušnost, díky Dominiku Haškovi mi přirostly blíže k srdci Buffalo a Detroit. Největším hokejovým zážitkem pro mě stále zůstává Nagano a následné oslavy olympijského zlata.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -