- Reklama -

V St. Louis hledají nového lídra, nahradí Backese obránce Alex Pietrangelo?

- Reklama -

V St. Louis jsou od začátku července bez kapitána. Dlouholetá opora klubu David Backes se po otevření trhu s nechráněnými volnými hráči dohodl s Bostonem na lukrativní pětileté smlouvě v hodnotě 30 milionů dolarů a činovníci Blues podle všeho příliš nespěchají s hledáním jeho nástupce.
„Není to jen o jednotlivcích, jde o to, která skupina náš tým v budoucnu povede. To je ta podstatná věc, o které právě v těchto dnech mluvíme,“ vysvětluje postoj klubu zámořským novinářům hlavní kouč Ken Hitchcock.


Sledujte NHLnews také na Facebooku a Twitteru.


Dvaatřicetiletý Backes strávil v St. Louis celou svou dosavadní kariéru v National Hockey League. Dres Blues oblékal od sezóny 2006-07 a posledních pět let jim dělal kapitána. Americký centr se stal postupně srdcem a duší týmu, nahradit ho nebude jednoduché. Nicméně i tak mají Bluesmani dostatečně široký kádr na to, aby se v něm našla adekvátní náhrada.
A těch možností se nabízí hned několik. Pozice nového lídra mužstva by se mohli úspěšně zhostit například ruský kanonýr Vladimír Tarasenko nebo švédský hokejista Alexander Steen. Mezi vhodné kandidáty patří i Alex Pietrangelo. Také on se může považovat za odchovance St. Louis, zástupci klubu z něj před osmi lety udělali čtyřku draftu.
„Já osobně bych takový závazek uvítal,“ říká Pietrangelo. „Myslím si, že po Davidově boku jsem se toho za těch pět let o funkci kapitána mnohé naučil už jen tím, jak jsem ho mohl denně zblízka sledovat. A nebylo to jen na ledě, ale i mimo něj, což bylo stejně důležité. V šatně dělal všechno pro to, abychom drželi jako tým pohromadě.“
„Snažil se mě do těchto záležitostí zasvěcovat, protože věděl, že jednoho dne možná dostanu tuhle příležitost. Vždycky byl trpělivý a ochotně mi odpovídal na všechny otázky,“ doplňuje v rozhovoru pro list St. Louis Post-Dispatch šestadvacetiletý obránce, který v minulé sezoně dělal Backesovi asistenta.
„Pietrangelo byl zástupcem kapitána již v mladém věku a všichni jsme mohli vidět jeho vůdčí schopnosti. Až si ještě víc zvykne na vůdčí roli v týmu, tak vyroste v elitního hráče,“ chválí rodáka z King City generální manažer Blues Doug Armstrong.
Během osmi sezón odehrál Pietrangelo v základní části NHL 459 zápasů, ve kterých nasbíral 255 bodů za 51 branek a 204 přihrávek. V 46 utkáních play off zaznamenal čtyři branky a osmnáct přihrávek. Sebevědomý Pietrangelo nemá strach, že by roli lídra Blues nezvládl.
„Čeho bych se měl bát? Hokejová stránka mojí osobnosti se projevuje na ledě i mimo něj, ale já vím, kdy je nutné to oddělit. Beru svou práci vážně a vím, kdy se musím ozvat. Někdy je nepříjemné mluvit o věcech, které nikdo jiný neřekne, ale já s tím nemám problém. Dokážu se zvednout a promluvit,“ ujišťuje kanadský hokejista.
Foto: Bridget Samuels

- Reklama -
Martin Hrubý
Narozen v roce 1971. NHL sleduji od začátku 80. let, redaktorem od roku 2000. Spoluzakladatel webového serveru NHL.cz. Největší hokejový zážitek - návštěva zápasů NHL, v nichž nastoupilo dohromady osm členů slavné dynastie Edmontonu Oilers z osmdesátých let minulého století včetně Waynea Gretzkyho, Granta Fuhra, Glenna Andersona nebo Craiga MacTavishe, jenž jako vůbec poslední hráč v historii NHL hrál bez helmy.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -