- Reklama -

Vancouver vyměnil Gaudettea do Chicaga

- Reklama -

Generální manažer Canucks Jim Benning dohodl se svým protějškem z Chicaga výměnu útočníků. Blackhawks získali Adama Gaudettea, na západ Kanady naopak míří Matthew Highmore. Podle prvních ohlasů je zřejmé, že Chicago získalo mnohem lepšího hráče.

Gaudette, draftovaný Vancouverem v 5. kole v roce 2015, na sebe výrazně upozornil v roce 2018, kdy vyhrál Hobey Baker Award pro nejlepšího univerzitního hokejistu. To je cena, kterou v minulosti získali například Neal Broten, Paul Kariya, Chris Drury, Ryan Miller, Johnny Gaudreau, Jack Eichel, Cale Makar nebo před pár dny Cole Caufield.

Loni si vytvořil kariérní maxima, když v 59 utkáních nasbíral 33 bodů za 12 branek a 21 asistencí. Průměr více než půl bodu na zápas není pro hráče, který hraje teprve svou druhou sezónu v NHL a nastupuje ve třetí lajně (zhruba 12 minut za zápas) vůbec špatný.
Pravda, letos na to úplně nenavázal, ve 33 duelech zapsal pouhých sedm bodů (4+3).

Hráč, který na Twitteru vystupuje pod přezdívkou HockeyGaud, asi Benninga úplně nepřesvědčil, že může být plnohodnotným třetím centrem. Jeho slabší stránkou byla defenzivní činnost a vhazování, to ale vynahrazoval vynikající střelou a ofenzivním talentem. Bylo tak překvapením, když mu před sezónou nabídli Canucks prodloužení smlouvy jen za necelý milion dolarů.

- Reklama -

V létě na sobě hodně makal, upravil jídelníček, aby vyřešil potíže se žaludkem, a taky se oženil. Video, jak na svatební hostině nechtěně kopnul svou vyvolenou do tváře, se stalo hitem internetu. Často také komunikoval s fanoušky, se kterými streamoval počítačové hry. Mezi fandy Nucks byl oblíbený, stejně jako jeho žena Micaela.

Byl to ale právě Gaudette, kdo byl jako první z týmu pozitivně testován na Covid. Ještě v onen den se ovšem zapojil do tréninku, než byl odeslán domů, což nakonec vyústilo v hromadné rozšíření nemoci v rámci klubu. Canucks tak museli odložit spoustu zápasů a podle dobře informovaných zdrojů na tom byli někteří zdravotně opravdu hodně špatně.

Spekulovalo se o tom, že sezónu vůbec nedohrají, podle posledních informací se ale zápasy rušit nebudou a Vancouver tak čeká ve zbytku sezóny hodně nahuštěný program. Na sociálních sítích se kvůli tomu někteří do Gaudettea dost nevybíravě pustili. Kdo ví, zda to nemohlo hrát roli v rozhodnutí managementu čtyřiadvacetiletého forvarda vyměnit.

Nebo je za tím úplně něco jiného – debut v NHL by si měl už brzy odbýt Kole Lind, hráč ze druhého kola draftu 2017, který zaznamenal velký pokrok. Na farmě v Utice jej letos přeorientovali z pravého křídla právě na centra. Odchodem Gaudettea se post ve středu třetího útoku uvolnil.

Protihodnota, kterou Vancouver za Gaudettea obdržel, je ale velmi slabá. Pětadvacetiletý Highmore nebyl nikdy draftován a je to typický hráč do čtvrté lajny s velmi omezeným ofenzivním talentem. Ve 24 zápasech letos zaznamenal pouhé dvě asistence. Solidní bruslař, který hraje tvrdě a odevzdá v každém střídání sto procent. To je ale tak vše. Hráčů do bottom six mají Canucks dost i bez něj.

Jednoznačným vítězem tohoto trejdu jsou Blackhawks a fanoušci Vancouveru jen trnou, co ještě do dnešní uzávěrky Jim Benning předvede.

- Reklama -
Roman Blaha
Senior hockey writer at nhlnews.cz. Teacher, speaker, father of two. Vancouver 2010 volunteer. Best hockey ever: Canada Cup '87. Favourite players: Wayne Gretzky, Steve Yzerman.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -