- Reklama -

Velikáni Mario Lemieux a Patrick Roy oslavili padesátku

- Reklama -

Oba dva prožili v National Hockey League úžasnou kariéru. Patřili k největším hvězdám své generace a není pochyb o tom, že se zařadili mezi největší osobnosti v historii sportu zvaného lední hokej. Od konce osmdesátých let až do přelomu tisíciletí zvedali svými akcemi a zákroky diváky ze sedadel. Včera pánové Mario Lemieux a Patrick Roy oslavili významné životní jubileum. Ze spolumajitele Pittsburghu Penguins a kouče Colorada Avalanche jsou čerství padesátníci.
Oba se narodili 5. října 1965 v téže provincii, zhruba 150 mil od sebe, a oběma hokejový bůh nadělil ohromnou dávku talentu. Nejen, že to dotáhli až do NHL, oni doslova excelovali a psali historii. Pro tým, ve kterém hráli, byli naprosto klíčovými postavami.
Montreal Canadiens by jen stěží získal své dva poslední Stanley Cupy (1986, 1993), kdyby v jeho brankovišti nezářil „svatý Patrick“. Stejně tak by se Pittsburgh nedočkal triumfu v letech 1991 a 1992 bez famózního Super Maria.
Přestože je dnes můžeme směle považovat za dva nejlepší hráče, kteří šli na draft v roce 1984, jejich vstup do nejslavnější ligy byl přece jen rozdílný. Zatímco Lemieux byl považován za největší talent své generace, Roy měl za sebou mizernou juniorskou sezónu a Montreal si jej vybral až jako 51. v pořadí. Své dřívější volby Habs využili k tomu, aby získali Petra Svobodu, Stephanea Richera a Shaynea Corsona. Až potom přišla řada na Roye.
Hned ve své nováčkovské sezóně Lemieux zazářil, překonal stobodovou hranici a odnesl si Calder Trophy pro nejlepšího nováčka roku. Přesně to Penguins v té době potřebovali, opravdovou ofenzivní superstar. Na postup do play-off jim to ovšem nestačilo.
Oproti tomu Roy si na svou šanci musel počkat o rok déle, okamžitě však zanechal nesmazatelnou stopu. Jako důkaz jistě poslouží jeho jméno vyryté na podstavci Stanley Cupu. V play-off 1986 vychytal jako nováček patnáct výher a s úspěšností zásahů přes 92% měl na triumfu Habs lví podíl. Dokonale tak připomněl svého slavného předchůdce Kena Drydena.
V bojích o pohár lorda Stanleyho bohužel nikdy nedošlo na přímý souboj Lemieux versus Roy. Jednou k němu nebylo daleko, ale Penguins při tažením za třetím titulem v řadě překvapivě skončili na hokejkách New York Islanders. Kdyby tuhle sérii zvládli, utkali by se ve finále konference právě s Montrealem.
Seznam jejich úspěchů a ocenění je předlouhý. Mario má ve sbírce dva triumfy ve Stanley Cupu, zlatou olympijskou medaili ze Salt Lake City 2002, s výběrem javorového listu zažil vítězství na Canada Cupu a na Světovém poháru. Zejména na Kanadském poháru v roce 1987 předváděl nadpozemské výkony po boku Waynea Gretzkyho. Pochlubit se může nespočtem individuálních trofejí a rekordů.
Bohužel jej během kariéry sužovaly problémy se zády, které mu znemožnily, aby v NHL odehrál větší počet utkání. Lemieux také inspiroval celou řadu dalších sportovců a lidí tím, jak se po překonání Hodgkinovy choroby dokázal ve velkém stylu vrátit na výsluní. Svůj milovaný klub rovněž zachránil před stěhováním, když do něj vstoupil jako spolumajitel. Není divu, že před halou v Pittsburghu stojí právě jeho socha.
St. Patrick oblékl reprezentační dres pouze jednou. V semifinále olympijského turnaje v Naganu jej ale v závěrečném rozstřelu předčil bezchybný Dominik Hašek. Stanley Cup ovšem pozvedl nad hlavu hned čtyřikrát. Třikrát obdržel Vezina Trophy pro nejlepšího gólmana sezóny a nikdo jiný se nemůže pochlubit třemi Conn Smythe Trophy pro nejužitečnějšího hráče play-off. To vypovídá vše o jeho přínosu pro tým. Když to jeho tým nejvíc potřeboval, v těch nejvypjatějších momentech, kdy se píše historie, prostě zaklel svoje tyčky a nedovolil soupeři skórovat.
Od doby, kdy v arénách NHL zářila čísla 66 a 33, už pár let uplynulo, slavná soutěž má teď své nové hrdiny. Vzpomínky na obě legendy jsou však stále živé. Pojďte si tyto velikány hokejové historie společně s námi připomenout. A klidně si dejte sklenku na jejich zdraví. Joyeux anniversaire, messieurs!
Foto: Icon Sportswire
66 MARIO LEMIEUX

33 PATRICK ROY

- Reklama -
Předchozí článek
Další článek
Roman Blaha
Senior hockey writer at nhlnews.cz. Teacher, speaker, father of two. Vancouver 2010 volunteer. Best hockey ever: Canada Cup '87. Favourite players: Wayne Gretzky, Steve Yzerman.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -