- Reklama -

Věříte na zázraky? Před 39 lety tým USA slavně přemohl Sověty

- Reklama -

Od té slavné chvíle dnes uplynulo přesně devětatřicet let. Američtí studenti na olympiádě v Lake Placid 1980 porazili „neporazitelný“ Sovětský svaz 4:3 a nesmazatelně se zapsali do dějin. V posledním utkání turnaje pak porazili také Finsko a po dvaceti letech opět získali zlaté olympijské medaile před domácím publikem.



Hláška komentátora Ala Michaelse „Do you believe in miracles?“ z posledních vteřin historického duelu se stala nesmrtelnou, podobně jako třeba zvolání Roberta Záruby „přepište dějiny!“ v Naganu 1998.
Pro Američany se dodnes jedná o jeden z nejvýznamnějších momentů jejich sportovní historie. Vždyť Sověti před Lake Placid získali čtyři zlaté medaile ze ZOH v řadě mezi lety 1964 a 1976. Renomovaný magazín Sports Illustrated vyhlásil „zázrak na ledě“ za vůbec nejslavnější moment amerických sportovních dějin a za největší sportovní okamžik celého 20. století.
Američané vyslali do olympijského turnaje na domácí půdě nejmladší tým v historii složený z amatérských a univerzitních hráčů.
Svěřenci kouče Herba Brookse uspěli zejména kolektivním a nadšeným výkonem, ke kterému je vyburcoval legendární Brooksův proslov v kabině před utkáním. Přesto se v jejich středu našli i konkrétní hrdinové.
Jedním z nich byl Mark Johnson, střelec dvou branek. Ten nejprve v poslední vteřině první třetiny vyrovnával na 2:2, a když Američané ve třetí části zase o gól ztráceli, opět srovnal skóre, tentokrát na 3:3. Dalším z nezpochybnitelných hrdinů byl střelec vítězné branky, kapitán Mike Eruzione. Gólman Jim Craig se zase v brankovišti doslova stavěl na hlavu a přiváděl sovětské hvězdy k zoufalství.
„Je to neuvěřitelné. Před pětatřiceti lety jsme sem přijeli a ani se nám nesnilo o tom, že se něco takového může stát,“ prohlásil před čtyřmi lety na místě činu kapitán týmu Mike Eruzione. Členové zlatého týmu se tehdy sešli v Lake Placid u příležitosti pětatřicátého výročí.
Slavný příběh byl v roce 2004 zfilmován. Hlavní roli kouče Herba Brookse ztvárnil v úspěšném snímku hollywoodský herec Kurt Russell. Za rok to bude už neuvěřitelných čtyřicet let…

- Reklama -
Roman Blaha
Senior hockey writer at nhlnews.cz. Teacher, speaker, father of two. Vancouver 2010 volunteer. Best hockey ever: Canada Cup '87. Favourite players: Wayne Gretzky, Steve Yzerman.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -