- Reklama -

Většina úprav výstroje gólmanů NHL se v letošní sezóně zřejmě neuskuteční

- Reklama -

Je téměř jisté, že ambiciózní plán, jenž měl od podzimu přinést významné úpravy brankářské výstroje a to jak v elitní zámořské lize tak i na nadcházejícím Světovém poháru, se letos neuskuteční v plném rozsahu. Podle informací z komisariátu NHL si kompletní redesign gólmanské výstroje vyžádá mnohem více času než se předpokládalo.
„Myslím, že by bylo lepší, kdyby nikdo na březnové konferenci NHL netvrdil, že to stihneme už před začátkem letošní sezóny. Ta časová osa byla nastavena velmi agresivně, nicméně vzhledem k tomu, kde dnes jsme a také vzhledem k problémům, které jsme zatím zvládli, jsem si stoprocentně jistý, že změny dotáhneme do úspěšného konce, ale v tuto chvíli nejsem schopen dát jasnou odpověď na to, jaké části nové výzbroje budou schváleny už pro letošní rok,“ řekl novinářům zástupce hráčské asociace NHLPA a bývalý obránce Mathieu Shneider.


Sledujte NHLnews také na Facebooku a Twitteru.


„Prosadit tak razantní úpravy brankářské výstroje byl opravdu boj a my doufáme, že je zvládneme realizovat,“ přidal v samostatném rozhovoru viceprezident NHL a ředitel hokejových operací Colin Campbell.
Momentálně se debatuje o tom, že na začátku sezóny, která se rozjíždí v polovině října, by gólmani mohli mít připraveny zmenšené kalhoty a v průběhu roku by měl nově koncipovanou výstroj doplnit kompaktnější hrudní chránič.
Campbell se Schneiderem se shodují, že největším problémem je koordinace výroby nové výstroje s různými firmami. Obě strany, řízené Kayem Whitmorem z NHL a Robem Zeppem z NHLPA, se totiž původně rozhodly spoléhat při navrhování nových modelů pouze na výrobce, což byl podle jejich slov proces plný frustrace a zklamání.
Novinky se měly začít testovat už na začátku léta, ale první vhodné prototypy dostala NHL až v červenci. Poté byla výstroj zaslána k vyzkoušení několika brankářům, kteří po testech měli na kvalitu a způsob provedení velmi protichůdné názory. To Campbella samozřejmě nepotěšilo a nechal se slyšet, že si návrhy měla NHL zajistit sama a potom je odeslat jednotlivým výrobcům s tím, že nejzazší termín pro dodání hotových součástí výstroje by byl konec srpna.
Světlou výjimkou mezi výrobci je firma CCM, která jako jediná splnila všechny požadavky, což ale pro ligu neznamená žádnou spásu. NHL totiž nemůže striktně určit jediného dodavatele pro celou soutěž, nehledě na to, že někteří brankáři, za kterými samozřejmě stojí silné odbory, výrobky této tradiční kanadské značky prostě odmítají.
Campbell volá také po větší a užší spolupráci mezi vedením ligy, hráčskou asociací a manažery klubů, kteří by mohli mít zásadní vliv na urovnání situace okolo úprav výstroje, jež se u brankářů rozhodně nesetkala s masovou podporou. Možná proto se komisaři soutěže rozhodli nastartovat změny právě kalhotami, proti kterým by podle Shneidera měli gólmani asi nejméně výhrad.
„Myslím, že kalhoty můžeme považovat za tu pozitivněji přijímanou součást úprav, potom bychom se mohli podívat na různé návrhy modifikací chrániče hrudníku, ale od základu jej přepracovat a začlenit do soutěže v polovině sezóny by bylo velmi náročné, nehledě na to, že měnit výstroj v této fázi by se mi vůči brankářům nejevilo jako slušné jednání,“ podotkl Mathieu Shneider.
Ovšem samotný proces výroby, navíc bržděný časovým skluzem, není tak jednoduchý – do 12. října, kdy začíná letošní sezóna NHL, by měly firmy dodat šedesát párů na míru šitých kalhot pro brankáře elitní soutěže a dalších šedesát párů pro gólmany z AHL (American Hockey Leauge). Nižší soutěže se sice novinky zatím netýkají, ale výstroj musí být připravena pro případ, že některý z brankářů bude v průběhu sezóny povolán do týmu NHL.
Nicméně vyhrocená situace okolo zmenšení výstroje není úplně černobílá – důkazem jsou například špičkoví brankáři Cory Schneider (New Jersey Devils) a Braden Holtby (Washington Capitals), kteří požadují, aby ke změně došlo v co nejkratší době. Důvodem jsou podle nich rovnější podmínky, kdy by těsnější výstroj měla jasněji ukázat skutečné kvality každého hráče.

- Reklama -

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -