- Reklama -

Vigneault vstoupil do klubu pětistovkařů

- Reklama -

Jako obránce odehrál Alain Vigneault v NHL jen 42 zápasů. Jako trenér se pomalu blíží k tisícovce. Co je ale podstatnější, už 500krát dovedl své svěřence k vítězství. Současnému kouči NY Rangers se to podařilo jako jednadvacátému muži v historii slavné soutěže.
„Chápu, že je to obrovské číslo. Měl jsem štěstí, že jsem vedl některé velice dobré hráče, měl některé opravdu výtečné asistenty a vždycky mě podporovalo vedení. V NHL není pro trenéry moc pracovních míst. Když jsem začínal, bylo jich dvacet šest, dnes je jich třicet. Cítím jako výsadu, ze můžu být jedním z těch třiceti,“ říkal před včerejším utkáním s Arizonou, v němž dosáhl na kulatou metu.
Začínal v roce 1997 jako šestatřicetiletý a hned v hokejové Mekce – vyhlédl si ho Montreal poté, co Vigneault slavil úspěchy v juniorské QMJHL a následně se čtyři roky zaučoval jako asistent v Ottawě. Bylo symbolické, že první zápas odkoučoval právě proti Senátorům, ale vítězný ještě nebyl – skončil remízou 2:2. O čtyři dny později přišla výhra 4:1 nad Bostonem.
„Byl jsem malý Quebečan, který dostal příležitost vést tým ze své provincie. Samozřejmě jsem znal historii Habs, takže jsem se cítil být poctěn. Pokud se chcete učit, je Montreal velice náročným prostředím, ale tím nejlepším. Jsem rád, že mi dali možnost,“ říká.


Sledujte NHLnews také na Facebooku a Twitteru.


U Canadiens vydržel necelé čtyři sezóny, předčasně skončil na podzim roku 2001. Z 266 utkání vytěžil 109 vítězství. Potom si dal od hokeje na  nejvyšší úrovni pauzu a vrátil se k juniorům, než ho v roce 2005 zaměstnal Vancouver na své farmě v Manitobě. O rok později v organizaci Canucks znovu povýšil do NHL.
„Když trénujete Montreal, jste králem celé provincie. To, že se Alain vrátil k mládeži a přes farmu se zase dostal na nejvyšší úroveň, svědčí o jeho oddanosti hokeji,“ říká Rick Bowness, který mu po celou dobu dělal u Kosatek asistenta.
Společně také před dvěma roky na západě Kanady skončili poté, co Canucks z pozice nejlepšího týmu Severozápadní divize dvakrát po sobě vypadli hned v prvním kole play off. Ve Vancouveru přidal Vigneault do své sbírky dalších 313 vítězství a Adamsovu trofej.
Tu získal hned ve své premiérové sezóně, podobně úspěšný měl start v New Yorku. S Jezdci loni získal konferenční titul a prošel až do finále Stanley Cupu.
Loni vyhráli Rangers 45 utkání základní části, letos mají nakročeno ještě dál – už nyní zaznamenali 33 výher, a to je sezóna teprve ve dvou třetinách. Vigneault se tedy na dvacátém místě historických tabulek, kde je srovnán s Toe Blakem, asi dlouho neohřeje. Dalším vítězstvím dostihne Pata Burnse, poté může pokračovat ve stíhání aktivních kolegů Paula Maurice (Winnipeg) a Mike Babcocka (Detroit).
Má na to jednoduchý recept. „Snažím se dělat jen to, co ostatní trenéři: dostat ze svých hráčů to nejlepší,“ prozradí.
Foto: Icon Sportswire

- Reklama -
Pavel Krupička
Narozen v roce 1973, hokej sleduji od poloviny 80. let. K NHL jsem se propracoval později, ale nakonec se mi z koníčka stala zaměstnáním - píšu o ní už třináct let. Sleduji hlavně Čechy bez ohledu na klubovou příslušnost, díky Dominiku Haškovi mi přirostly blíže k srdci Buffalo a Detroit. Největším hokejovým zážitkem pro mě stále zůstává Nagano a následné oslavy olympijského zlata.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -