- Reklama -

Vstup Quebecu do NHL ohrožuje slabý kanadský dolar

- Reklama -

Už delší dobu prosakují z vedení NHL zprávy o tom, že komisariát elitní ligy uvažuje o jejím rozšíření o několik nových týmů, mezi které by měl výhledově patřit také klub Quebecu. Za plánovaným návratem místního týmu do nejvyšší zámořské soutěže stojí telekomunikační a mediální společnost Quebecor, která předložila svou nabídku, podmiňující vstup klubu do NHL, v červenci minulého roku, kdy zájem o licenci pro NHL oficiálně potvrdili také zástupci dalšího celku z Las Vegas.
Poslední informace ale naznačují, že Quebecor to ve srovnání s investory z amerického města zábavy a hazardu nebude mít s účastí klubu v NHL vůbec snadné. Společnost sice podala přihlášku včas a zaplatila požadovanou kauci deset milionů dolarů, z nichž dva miliony představují nevratnou částku, ovšem vrásky na čele teď způsobuje tomuto mediálními impériu zásadní problém, kterým je slábnoucí kanadský dolar.


Sledujte NHLnews také na Facebooku a Twitteru.


V roce 2011, kdy Quebecor podepsal se zástupci města Quebec smlouvu o stavbě nové Videotron Areny, která byla otevřena v minulém roce, byl kurs kanadského dolaru vůči americké měně mnohem příznivější, což se samozřejmě pozitivně odráželo v tehdejším finančním plánu. Od té doby ale kanadská ekonomika zápasí s poklesem cen energií a komodit, což negativně ovlivňuje měnu.
Kanadský dolar se v letošním lednu dostal na 12-ti leté minimum a spadnul na hodnotu 0.68 amerického dolaru. V únoru sice zaznamenal přibližně pětiprocentní růst, nicméně poplatek nutný pro vstup do ligy, jenž činí asi půl miliardy amerických dolarů, se z pohledu současného stavu kanadské měny vyhoupne na sumu 685 milionů dolarů a to je i pro takového giganta, jakým je koncern Quebecor, velký zásah do rozpočtu.
K případné účasti Nordiques v NHL se vyjádřil hlavní ekonom CBC (Conference Board of Canada) a spoluautor knihy o činnosti profesionálních sportů v Kanadě Glen Hodgson. „Vášeň pro cokoliv nemůže trvat věčně a ekonomicky ohromně náročný vrcholový sport není výjimkou. Pokud bude kurs kanadské měny na nynější úrovni, tak Quebecor musí velmi tvrdě zapracovat na novém marketingovém plánu, jenž umožní návratnost vložených investic,“ sdělil novinářům Hodgson poté, co zástupci Quebecoru odmítli danou situaci komentovat.
Snahy kanadské mediální společnosti samozřejmě nadšeně podporují hokejoví fanoušci, pro které bylo v roce 1995 stěhování tamních Nordiques do Colorada těžkou ranou, ale názory sportovních a finančních analytiků nejsou zdaleka pozitivní.
Nová hala Videotron Centre s kapacitou téměř 18 500 míst sice regulím NHL plně vyhovuje, ale vzhledem k tomu, že město Quebec má asi půl milionu obyvatel, je pro část odborníků zbytečně velkým projektem, jenž může investory přivést do finančních problémů. Navíc sympatie příznivců nemohou i při největší snaze konkurovat kupní síle velkých populačních center, jakými jsou Montreal, Vancouver nebo Toronto.
Obavy neskrývá ani sportovní komentátor, bývalý fotbalista a zakladatel internetových fanouškovských stránek Nordiques Nation Vincent Cauchon, jenž se v rozhovoru pro rádio Quebec City vyjádřil slovy: „Lidé tady hokej opravdu milují, ale mám pocit, že s každým centem, o který síla kanadské měny slábne, se situace okolo návratu Nordiques do NHL stává komplikovanější.“
Jestli se bude v Quebecu a Las Vegas hrát od sezóny 2017-18 nejvyšší liga, se podle vyjádření hlavního komisaře NHL Garyho Bettmana definitivně rozhodne až za několik měsíců. Doufejme, že kanadské město nedopadne jako Seattle, jenž společně s oběma uchazeči o vstup do NHL usiloval, ale svou účast už na začátku řízení musel z finančních důvodů vzdát.
Foto: Nicolas Roberge

- Reklama -

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -