- Reklama -

Vůjtek završil svou smutnou bilanci. Měl odejít už loni, říká Ján Filc

- Reklama -

Sedmašedesátiletý Vladimír Vůjtek odkoučoval svůj poslední zápasslovensky-hokej-svk v pozici hlavního trenéra slovenského výběru. Ve městě, kde strávil kus svého profesního i osobního života, se s mistrovstvím světa rozloučil důstojnou porážkou 4:5 v prodloužení se Spojenými státy.
„Chtěl jsem postoupit do čtvrtfinále, ale musíme poblahopřát Bělorusům. Nasbírali 14 bodů, což je hodně, s takovou porcí se postupuje,“ přiznal zkušený kouč.


Čtyři sezóny Vladimíra Vůjtka u slovenského týmu:

  • MS 2012: 2. místo,
  • MS 2013: 8. místo (mj. prohry s Lotyšskem a Rakouskem),
  • ZOH 2014: 11. místo (mj. prohra se Slovinskem),
  • MS 2014: 9. místo (mj. prohra s Francií),
  • MS 2015: 9. místo (mj. prohra s Norskem).

K postupu do play-off nepomohly ani zámořské hvězdy Marián Gáborík z Los Angeles a Tomáš Tatar z Detroitu. O propadák ovšem podle českého stratéga nejde.
„Skončili jsme stejně jako loni devátí, slovenský hokej se pohybuje mezi sedmým a desátým místem. Někdy to vyjde jako v Helsinkách, teď to bohužel dvakrát po sobě nevyšlo,“ připomněl Vůjtek svůj velký triumf z roku 2012, kdy slavili slovenští hokejisté stříbro. Na tento úspěch již však později navázat nedokázal a jeho bilance na MS je za poslední tři ročníky tragická: 2013: 8. místo, 2014: 9. místo, 2015: 9. místo.

V Ostravě ztratili jeho svěřenci body s Dánskem, Běloruskem i Norskem.
„Je složité hrát čtyři zápasy během pěti dnů. Myslím, že nám došly fyzické síly, i proto jsme s Norskem prohráli. Právě to byl klíčový a rozhodující duel,“ myslí si rodák z Klimkovic (okres Ostrava).
Slova Vladimíra Vůjtka st. zaznamenal i reportér ČRo Radim Sajbot:

Poněkud příkřejší byl v hodnocení trenér mistrů světa z roku 2002 Ján Filc.
„Vstup trenérovi Vůjtkovi vyšel. Zisk stříbra naznačil, že by mohlo začít slušné období, avšak opak byl pravdou. Uplynulé tři roky jsme na ústupu,“ prohlásil Filc pro slovenský web Sport.sk. „Nemyslím, že měl pan Vůjtek zůstat ve funkci po olympijských hrách či loňském MS…A zdůvodnění, že se bude MS konat v jeho rodném městě, nebylo pro hokejovou veřejnost přijatelné.“
Zatímco Vůjtek svou budoucnost příliš neřeší a chystá se nyní odpočívat, na Slovensku se už čile spekuluje o jeho nástupci. Mezi nejčastěji zmiňovaná jména patří Ernest Bokroš a Zdeno Cíger.
Titulní foto: Luciano Belviso

- Reklama -
Daniel Reichel
Takřka revoluční dítě. Hokej sleduji od MS v Petrohradě, který byl předzvěstí legendárního pokřiku „Vítej, zlatý hattricku“. NHL mi učarovala svým důrazem na tradice, krásnými dresy a ledem, který nepřipomíná jeden velký reklamní banner. Jsem milovníkem hobitů, elfů, čarodějů a vůbec celé Středozemě, příležitostným běžcem a posluchačem kvalitní soundtrackové hudby. Své připomínky můžete psát na daniel.reichel@nhlnews.cz.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -