- Reklama -

Výsledky NHL z 18. května: Gól a asistence Paláta nestačily, Pittsburgh se ujal vedení v sérii

- Reklama -

Nejproduktivnější český hokejista letošního play off National Hockey League Ondřej Palát (4+4) se ve třetím utkání série proti Pittsburghu gólem a asistencí podílel na obou brankách Tampy Bay. Z vítězství se ale radovali Tučňáci, kteří tak po úvodním prohraném zápase otáčejí otáčejí stav finále Východní konference na 2:1 ve svůj prospěch.
„Tohle je naše třetí společné play off a zažili jsme různé situace. Vedli jsme v sériích o dva zápasy nebo jsme o dva zápasy prohrávali. Vedli jsme 2-1, nebo naopak prohrávali 1:2, takže to pro nás není nic nového,“ řekl kouč Bolts Jon Cooper.


Sledujte NHLnews také na Facebooku a Twitteru.


První třetina přinesla opatrný hokej z obou stran. Velkou příležitost ke skórování měl ve 3. minutě obránce Lightning Anton Stralman, který zůstal na chvíli úplně sám před brankovištěm Pens, Matt Murray byl ale na místě.
Naopak na druhé straně bylo horko v polovině třetiny, kdy Carl Hagelin našel v dobré pozici Phila Kessela. Ten se pokoušel prosadit střelou po ledě, na Andreje Vasilevského si však v tu chvíli nepřišel. Těsně před přestávkou zahrozil Trevor Daley, ovšem gólman Bolts jeho bekhendovou střelu lapačkou vytěsnil mimo tři tyče.
„Vasilevskij chytal excelentně. V posledních dvou zápasech nás skutečně podržel,“ pochválil ruského gólmana obránce Lightning Anton Stralman.
Druhá třetina byla jasně v režii Pittsburghu, který přestřílel Tampu Bay v poměru 21:6. Přesto to byli Tučňáci, kdo mohl inkasovat jako první, to by ovšem ránu Briana Boylea z levého kruhu nesměla zastavit tyčka.
„Do utkání jsme vstoupili dobře a měli jsme tlak. Ve druhé třetině jsme tu jejich bouři téměř přežili, jenže v závěru jsme inkasovali a to byla pro ně velká vzpruha. Pens strávili hodně času v našem obranném pásmu a to je pak hodně těžké ubránit tak ofenzivní tým,“ popsal zápas Stralman.
Na první změnu na ukazateli skóre se tak v Amalie Aréně čekalo dlouhých 39 minut a 50 sekund. Postaral se o ni pittsburghský útočník Carl Hagelin, jenž doklepl do odkryté klece střelu Phila Kessela.
„Druhou třetinu jsme odehráli skvěle. Myslím si, že jsme si v ní vytvořili mnoho šancí a ten gól těsně před koncem nás povzbudil,“ řekl centr Pittsburghu Sidney Crosby.
Další branku přidali hosté v čase 45:16, kdy si oba hráči role vyměnili. Do akce se zapojil i Nick Bonino, po jehož přihrávce zpoza brány umístil Kessel puk ke vzádlenější tyči.
O necelých 14 sekund později odčaroval kouzlo gólmana Murrayho Tyler Johnson, střeleckou parketu mu připravili Nikita Kučerov s Ondřejem Palátem. Johnson pronikl obranou Pens a našel skulinu mezi tělem a vyrážečkou strážce hostující svatyně.
„Jen se snažím dělat svou práci,“ řekl Murray, jenž stále dostává přednost před zkušenějším Fleurym. „Mým úkolem je zastavit puk a nepustit ho do brány. Vždycky věřím, že nějaký gól vstřelíme, hráče na to v týmu máme.“
Rozhodující pasáž zápasu se odehrála mezi 51. a 54. minutou, když Penguins zásluhou Sidneyho Crosbyho a Chrise Kunitze utekli Bleskům na rozdíl tří branek. Kapitán Pittsburghu zužitkoval přesilovou hru čtyř proti třem pohotovou ranou z pravého kruhu. Zhruba ze stejneho místa se potom prosadil také Kunitz.
„Bylo to klasická přesilovka čtyř proti třem, takže jsme měli na obou stranách hráče připravené ke střele a na vrchol kruhů stál Malkin, který také mohl vypálit. Jevgenij je chytrý hráč a umí dělat správná rozhodnutí. Nemyslím si, že jsem na něj zavolal, ale možná jsem to udělal,“ popsal Crosby rozdílovou trefu zápasu.
Konečnou podobu výsledku stanovil v 59. minutě Ondřej Palát. Pětadvacetiletý rodák z Frýdku-Místku překonal Murrayho nekompromisní ranou z hranice mezikruží. Víc už toho ale svěřenci kouče Jona Coopera nestihli a odcházeli z ledu zklamaní po prohře 2:4.

Tampa Bay – Pittsburgh 2:4 (0:0, 0:1, 2:3) – stav série 1:2

Branky a asistence: 45:30 Tyler Johnson (Nikita Kučerov, Ondřej Palát), 58:16 Ondřej Palát (Nikita Kučerov, Matt Carle) – 39:50 Carl Hagelin (Phil Kessel), 45:16 Phil Kessel (Nick Bonino, Carl Hagelin), 50:50 Sidney Crosby (Jevgenij Malkin, Justin Schultz), 53:12 Chris Kunitz.
Střely na branku: Tampa Bay 12-6-10=28, Pittsburgh 10-21-17=48. Přesilovky: 0/1 – 1/3. Diváci: 19092.
Brankáři: A. Vasilevskij 48/44 – M. Murray 28/26.
Hvězdy utkání: Phil Kessel, Carl Hagelin, Sidney Crosby (všichni PIT).
Česká účast: Andrej Šustr (17:51, +1, 1 střela, 0+0), Ondřej Palát (15:42, +1, 2 střely, 1+1) – .

- Reklama -
Martin Hrubý
Narozen v roce 1971. NHL sleduji od začátku 80. let, redaktorem od roku 2000. Spoluzakladatel webového serveru NHL.cz. Největší hokejový zážitek - návštěva zápasů NHL, v nichž nastoupilo dohromady osm členů slavné dynastie Edmontonu Oilers z osmdesátých let minulého století včetně Waynea Gretzkyho, Granta Fuhra, Glenna Andersona nebo Craiga MacTavishe, jenž jako vůbec poslední hráč v historii NHL hrál bez helmy.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -