- Reklama -

Výsledky NHL z 19. května: Sharks otočili vývoj série se St. Louis. Hertl se blýskl dvěma góly, Jones podruhé za sebou udržel čisté konto

- Reklama -

Hokejisté San Jose navázali na úterní triumf 4:0 na ledě soupeře a po přesunu před vlastní fanoušky porazili St. Louis 3:0. V sérii třetího kola play off National Hockey League tak vedou 2:1 na zápasy. První hvězdou utkání byl vyhlášen český útočník Tomáš Hertl, který vstřelil dvě branky. Na obě mu přihráli Joe Pavelski a Joe Thornton.
Další spolehlivý výkon předvedl Martin Jones. Kanadský gólman zneškodnil 22 střel a vychytal druhé čisté konto za sebou (rekord klubu). Po skončení předchozího duelu měl na kontě 26 zákroků. Celkově si připsal třetí nulu v letošní nadstavbové části soutěže. Neprůstřelnost rodáka za North Vancouveru trvá 150 minut a 45 sekund.
„Martin je páteří našeho týmu,“ pochválil svého gólmana Thornton. „Když má svůj den, máme pocit, že nás nemůže nikdo porazit. Je to velký a klidný brankář. Výborně se nám před ním hraje. Opravdu si myslíme, že je to nejlepší brankář v lize.“
„Dokázali jsme to společně. Nikdo po mně nechce, abych pro nás tyhle zápasy ukradl. Jde prostě o to, udělat zákrok, který od svého brankáře ve finále konference očekáváte,“ konstatoval Jones.


Sledujte NHLnews také na Facebooku a Twitteru.


Žraloci ve čtvrtečním zápase vyprodukovali jen šestnáct střel a své branky si rovnoměrně rozdělili do všech třetin. První velká chvíle Tomáše Hertla přišla v čase 15:53 po perfektní přihrávce Pavelskiho. Odchovanec pražské Slavie napřáhl na hranici levého kruhu a vyslal tvrdou ránu do protilehlého rohu svatyně Blues. Zkoprnělý Brian Elliott vůbec nestačil reagovat.
Na druhý gól si fanoušci v ochozech arény SAP Center museli počkat do 32. minuty. Dobře sehrané přečíslení tři na dva zakončil Joonas Donskoi, jenž našel škvíru mezi betony hostujícího brankáře. Skvělou přihrávku do prostoru mezi kruhy mu naservíroval nejproduktivnější hráč letošního play off Logan Couture. Po patnácti odehraných zápasech se kanadský centr může chlubit ziskem 20 bodů (7+13).
Do poslední třetiny nastupovali Blues sice s dvoubrankovým mankem, ale rozhodně ne odevzdaně. Veškeré naděje na obrat jim však zhatila 47. minuta, ve které si u zadního mantinelu vyměnili puk Thornton s Hertlem, druhý jmenovaný si pak najel před brankoviště a poslal Sharks do tříbrankového trháku. Po této brance zamířil Elliott na střídačku a v brankovišti ho nahradil jeho kolega Jake Allen.
„Když nedáte gól, nemůžete vyhrát,“ připomněl známou pravdu obránce St. Louis Alex Pietrangelo. „Nemůžeme nechávat naše brankáře takhle na holičkách. Chyba je v nás hráčích, potřebujeme být víc kreativnější směrem dopředu a najít způsob, jak dávat víc branek.“
Poprvé v sérii zasáhli do zápasu hned tři naši krajané. Hertla a obránce Romana Poláka, kteří od začátku play off patří ke kmenovým hráčům San Jose, doplnil forvard St. Louis Dmitrij Jaškin. Kouč Ken Hitchcock mu dal příležitost ve čtvrtém útoku Blues. Během 16 střídání strávil Jaškin na ledě 10 minut a 47 sekund.

San Jose – St. Louis 3:0 (1:0, 1:0, 1:0) – stav série 2:1

Branky a asistence: 15:53 Tomáš Hertl (Joe Pavelski, Joe Thornton), 31:44 Joonas Donskoi (Logan Couture), 46:09 Tomáš Hertl (Joe Thornton, Joe Pavelski) – .
Střely na branku: San Jose 7-6-3=16, St. Louis 9-6-7=22. Přesilovky: 0/2 – 0/1. Diváci: 17,562.
Brankáři: M. Jones 22/22 – B. Elliott 14/11, J. Allen (od 46:09) 2/2.
Hvězdy utkání: Tomáš Hertl, Joe Thornton, Martin Jones (všichni SJS).
Česká účast: Tomáš Hertl (17:46, +2, 4 střely, 2+0), Roman Polák (16:04, 0, 0 střel, 0+0) – Dmitrij Jaškin (10:47, 0, 1 střela, 0+0).

- Reklama -
Martin Hrubý
Narozen v roce 1971. NHL sleduji od začátku 80. let, redaktorem od roku 2000. Spoluzakladatel webového serveru NHL.cz. Největší hokejový zážitek - návštěva zápasů NHL, v nichž nastoupilo dohromady osm členů slavné dynastie Edmontonu Oilers z osmdesátých let minulého století včetně Waynea Gretzkyho, Granta Fuhra, Glenna Andersona nebo Craiga MacTavishe, jenž jako vůbec poslední hráč v historii NHL hrál bez helmy.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -