- Reklama -

Vyzrálý Mrázek vyhlíží start druhého zápasu s Bruins

- Reklama -

Fanshop týmuPetr Mrázek před letošní sezonou podepisoval roční smlouvu s Carolinou s jedinou myšlenkou – porvat se o své místo a dokázat, že na NHL má. Především díky jeho skvělým výkonům v únoru a březnu si Hurricanes uzmuli po dlouhé přestávce místo v play-off a výraznou měrou se podílel na senzačním vyřazení loňských obhájců z Washingtonu v prvním kole play-off.
Ve skvělých výkonech pokračoval i ve druhém kole proti New Yorku Islanders. Ve druhém zápase série se ale zranil a v brankovišti jej zastoupil parťák Curtis McElhinney. Hurikáni i tak smetli Ostrovany ve čtyřech střetnutích.


Český brankář získal dostatek času na to, aby se vykřesal ze svého zranění a v prvním duelu konferenčního finále proti Bostonu Bruins už byl opět připraven.
Utkání mu však nevyšlo podle jeho představ – Boston vyhrál v poměru 5:2. Natěšený Mrázek dostal čtyři góly a připsal si 23 zákroků. Návrat po zranění mu tak zhořkl. „Nemyslím si, že bylo tak náročné se vracet. Bylo to jen 10 dní, to není zas tak dlouhá doba. Cítil jsem se dobře a nemůžu si stěžovat,“ vyprávěl reportérům po prohře.
Ostravský rodák dodal, že v první chvíli myslel, že kvůli zranění bude mimo sestavu delší dobu. Když zraněný opouštěl led, dvakrát naštvaně třískl hokejkou do mantinelu. Brzy se vrátil zpět do tréninkového procesu a dokázal přesvědčit kouče Roda Brind’Amoura, aby na něj vsadil. A navzdory výsledku si nevedl špatně.
„Chytal skvěle a vypadal, že je v pohodě. Chyba byla v nás, musíme hrát lépe před ním,“ sypal si popel na hlavu útočník Gregg McKegg.
Spolupráce s novými mentory
Někdejší hvězda juniorského mistrovství si až do letoška nesla s sebou po NHL pověst příliš namyšleného floutka. Dlouhé roky, kdy se snažil prorazit v Detroitu, strmý vzestup, kdy ve své první sezoně v pozici jedničky Red Wings získal nominaci na Vezina Trophy i následný strmý sešup s ním pořádně zahýbaly. Chvilku se zdálo, že mu pomohla loňská změna prostředí, když se stěhoval do Philadelphie. Po nadějném začátku ale opět zapadl. V létě se tak rozhodl dát stranou ego a zvednout hozenou rukavici od klubu z Raleigh.

A také k sobě povolal renomovaného odborníka na psychiku sportovců Mariána Jelínka, bývalého osobního trenéra Jaromíra Jágra. Mrázkova proměna úzce souvisí se změnou přístupu k hokeji a svým výkonům.
„Po první třetině, kdy zápas byl s nulou na jeho straně, šel do kabiny a začaly se mu objevovat myšlenky: ‚Ty jo, to je super, dneska vyčapám nulu! To bude perfektní.‘ Byly to příliš optimistické myšlenky. A stávalo se, že s touhle nepokorou, kterou si nepřímo navodil v subjektivním světě a nakazil se jí, šel do druhé třetiny, dostal dva, tři góly a šel z brány,“ popsal Jelínek předchozí stav pro Deník Sport.
Nevyrovnanost výkonů a ne vždy dobře zvládnutý tlak očekávání mladého brankáře často brzdil. Spolupráce s Jelínkem a také trenérem gólmanů Mikem Balesem ale pomohla tyto věci výrazně potlačit.
„Stoprocentně jsem vyzrál. Jak hokejově, tak i mimo led. Celkově se na svět dívám jinak, než když mi bylo třiadvacet,“ shrnul sedmadvacetiletý gólman.

Titulní foto: Icon Sportswire

- Reklama -

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -