- Reklama -

Vzpomínky starého mazáka: Sukničkář McKay a pusa Langenbrunnerovi

- Reklama -

Fanshop týmuScott Gomez byl dlouhé roky výraznou postavou NHL. V roce 2000 získal Calderovu trofej pro nejlepšího nováčka, začínal ve formaci s legendárním Claudem Lemieux a dlouhá léta neodmyslitelně patřil mezi klíčové osobnosti New Jersey. Zároveň byl v každém ze svých působišť oblíbencem kabiny kvůli tomu, že nikdy nezkazil jakoukoliv legraci.
Nejvíce o jeho povaze asi vypovídá historka, kterou vyprávěl novinářům, když se ho ptali na jeho hokejové začátky. Gomez byl totiž prvním borcem s mexickými předky, který na draftu přišel na řadu v prvním kole. „Prostě jsem jim s kamennou tváří vyprávěl, jak jsem přešel s flaškou tequilly hranici, někdo mi za ní podal brusle a já začal hrát hokej,“ rozesmál všechny ve studiu.
Gomez vyprávěl o tom, jaké to bylo být jedním z nejvýraznějších hráčů pocházejících z Aljašky v NHL a jak doslova vyšlapal cestu dalším. Mnohem zábavnější ale byly historky, které nasbíral během svých 1079 zápasech základní části, ve kterých se objevil. Vyprávěl o tom, jak měl jako nováček absolutně nahnáno z Clauda Lemieuxe, kterého vyfasoval jako zkušeného spoluhráče do útočné lajny. Jaké to bylo na farmě v Albany, které šéfoval Colin White nebo za co dostal největší „kartáč“ od Lou Lamoriella.
Sukničkář McKay
Co říct zkušenému spoluhráči, ke kterému vzhlížíte, poté, co dostal pořádně nařezáno v bitce a setkáte se na trestné lavici spolu?
„Měl jsem v tu dobu odehráno jen asi 16 nebo 17 zápasů v NHL. Přijeli jsme do Toronta, kde je neskutečná atmosféra. Seděl jsem na trestné a viděl jsem, jak Randy McKay dostal pořádně naloženo od místního bitkaře Tie Domiho. Bylo mi jasné, že mu něco musím říct, nevěděl jsem ale pořádně co. Randy přijel a já hned: „Hele dobrá bitka, tak Domi je těžký protivník, bla bla bla.“ A Randy opáčil: „Ale to mi je úplně ukradený, ale viděl jsi tu bloncku o pět řad nad námi? Hergot, kdybych si ji všimnul dřív, tak si nenechám dát takhle přes hubu a bráním se víc,“ odrovnal svojí odpovědí zkušený veterán benjamínka.
Legenda Lamoriello
Lou Lamoriello je legendárním manažerem New Jersey, později pracoval i v Torontu a nyní vede New York Islanders. Pro většinu lidí je ale spojený především s úspěšnou érou v Devils, která vynesla týmu z Newarku tři Stanley Cupy. Mužstvu šéfoval velmi striktním způsobem, neexistovalo, že byste měli dlouhé vlasy, neoholené vousy nebo vysoká čísla na dresu (Jaromír Jágr od něj kdysi dostal výjimku).
O tom, co znamenalo začínat v NHL pod vedením Lamoriella vyprávěl jeho někdejší svěřenec takto: „Měli jsme ten den volno, tak jsme s Colinem Whitem chtěli vyrazit na premiéru jednoho filmu. Byl rok 99, nebylo vůbec jednoduché na ni sehnat lístky. Po obědě zazvonil telefon a tam Lou. „Čau, máte s Whitem nějaké plány?“ Opáčil jsem, že ano, že ty lístky nebylo vůbec jednoduché sehnat. Lou ale nehodlal zapříst jakoukoliv diskuzi: „Aha, no tak se jich zbavte. Jdete na koncert Bruce Springsteena. A chci abyste tam byli aspoň tři hodiny předem a viděli, jakej to je profesionál, jak se na svá představení připravuje,“ vyděšení nováčci, kteří o muzice Springsteena prakticky nic netušili, se ale museli podvolit. A Gomez přiznal, že to byl opravdu zážitek vidět, jak se světová hvězda připravuje.
Kiss Cam incident
A kdy na Gomeze Lamoriello nejvíce řval? „Hráli jsme s Islanders a Pat Burns, náš tehdejší trenér, mě posadil, když jsme prohrávali 3:0. Byl jsem na střídačce a otravoval se. Najednou začala po hledišti bloudit Kiss Cam. Naklonil jsem se na Jamieho Langenbrunnera a říkám mu: „Hele, kdyby to ukázalo na nás, tak ti dám pusu.“ Ten se začal smát, že jo. Jaká byla šance, že by to padlo na nás? No a co čert nechtěl, padlo to na mě. Nechtěl jsem už z toho vycouvat, tak jsme Jamiemu dal pusu na tvář. Diváci šíleli, pobavilo je to. Hned potom mě přepadlo svědomí a začal jsem povzbuzovat spoluhráče. Nakonec jsme vyhráli. Po zápase všichni v kabině neskutečně chvátali, neslo se šatnou, že Lou naprosto zešílel po tom mém výstupu s Kiss Cam. Na chodbě jsem potkal Vladimira Bureho, našeho kondičního kouče, a ptal se ho, jestli je to fakt tak špatné. Vladi propukl v obrovský smích a nebyl mi ani schopen odpovědět. Kluci se naštosovali do autobusu a nalepili se na okno, aby měli přehled. Šel jsem jako poslední, Lou už tam čekal a dal mi neskutečnou čočku. Nejslušnější, co řekl bylo „motherfucker“,“ se smíchem vzpomínal bývalý centr.
Celý podcast můžete slyšet zde:

- Reklama -

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -