- Reklama -

Wayne Gretzky po 22 letech vzpomíná. Překonání Gordieho Howea byl výjimečný zážitek

- Reklama -

Jaromír Jágr stoupá historickými statistikami a v tuto chvíli mu patří třetí místo už jak v celkové produktivitě, tak v počtu nastřílených gólů. Čelo obou statistik nepatří samozřejmě nikomu jinému než Waynu Gretzkymu, který má ty největší okamžiky vlastní kariéry stále v dobré paměti.
V rozhovoru pro nhl.com Gretzky přiznal, že si například stále živě pamatuje, jaké to bylo, když překonal 802. gólem v kariéře lídra nejlepších střelců Gordieho Howea. Bylo to 23. března 1994 v utkání Los Angeles Kings a Vancouver Canucks.


Sledujte NHLnews také na Facebooku a Twitteru.


„Jedna z nejlepších věcí na tom 802. gólu byla, že jsem strávil hodně času s Gordiem a jeho manželkou Coleen, protože se mnou všude jezdili,“ připomněl Gretzky napjaté čekání na jeho rekordní gól. „Mnohokrát, když osobně poznáte svůj dětský idol, jste trochu zklamaní. Pro mě, když jsem potkal Gordieho, vypadal větší a urostlejší, než jsem si myslel.“
„Už když jsem se blížil jeho výkonu a pak ho překonal, věděl jsem, že bude fascinující se s ním setkat, položit mu pár otázek a o všem si s ním popovídat,“ dodal nositel čísla 99.
Velký okamžik přišel v čase 14:47 druhé třetiny. Gretzky obdržel křížnou přihrávku od Martyho McSorleyho a uklidil ji za záda Kirka McLeana. Brankář Vancouveru tehdy hodně špatně stál a odkryl tak střelci skoro celou bránu.
„Luc Robitaille to pěkně rozehrál na Martyho a Marty mě hezky uvolnil… Měl jsem vlastně prázdnou bránu, abych ji trefil,“ vzpomíná Gretzky. „Když se na tu akci znovu podíváte, musíte uznat, že McSorley to zahrál opravdu výborně, obrana i brankář zůstali vlastně úplně mimo hru.“
Celá hala samozřejmě ihned explodovala nadšením a kolem oslavence se shlukli gratulanti. „Bylo to opravdu ohromné,“ řekl Marty McSorley. „Lidi mi často připomínají, že jsem odpovědný za ten rekord. Já nic takového necítím, to Wayne ho překonal. Někdo mu prostě jen musel nahrát a pro mě je velkou poctou, že jsem to byl zrovna já.“

Bývalý obránce a Gretzkyho ochránce přiznává, že doma nemá moc věcí, připomínající jeho hokejový život, jednou z nich je ale obraz Leroye Neimana, zvěčňující právě tento slavný okamžik.
Gretzky překonal Howea ve své patnácté sezóně NHL. Dosavadní lídr jich potřeboval k tomuto výkonu odehrát 26. The Great One nakonec překonal Howea i v dalších ohledech a zakončil kariéru na 894 brankách a 2857 kanadských bodech. Gól číslo 802 ale zůstává z pohledu mnoha lidí zcela výjimečným.
„Byl to vrchol,“ řekl k památnému výkonu jiný velký střelec Brett Hull. „Překonat Gordieho, stát se číslem jedna všech dob, to je prostě úplný vrchol střelecké kariéry a kdo jiný je ve střílení gólů lepší než Wayne Gretzky?“ uzavírá autor 741 branek v NHL.
Foto: Icon Sportswire

- Reklama -
Martin Hrubý
Narozen v roce 1971. NHL sleduji od začátku 80. let, redaktorem od roku 2000. Spoluzakladatel webového serveru NHL.cz. Největší hokejový zážitek - návštěva zápasů NHL, v nichž nastoupilo dohromady osm členů slavné dynastie Edmontonu Oilers z osmdesátých let minulého století včetně Waynea Gretzkyho, Granta Fuhra, Glenna Andersona nebo Craiga MacTavishe, jenž jako vůbec poslední hráč v historii NHL hrál bez helmy.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -