- Reklama -

Winnipeg stojí před rozhodnutím: Měnit, či neměnit?

- Reklama -

Pokud byste se prošli po kabině týmu Winnipeg Jets, pravděpodobně by se vám v kterýkoli den naskytl stejný obrázek. Sestava hokejistů s tryskáčem na hrudi vypadá na první pohled jako opravdová parta kamarádů, která spolu skvěle vychází. Kouč Maurice má v kádru dobrý mix zkušených veteránů a hladových mladíků, kde všechny spojuje jeden cíl – postup do play off.
Poprvé od roku 2007, kdy klub ještě působil v Atlantě, mají Jets vyřazovací boje opravdu na dosah. Po polovině sezóny se nacházejí na postupových příčkách a vybudovali si pověst týmu, který hraje velmi disciplinovaně, organizovaně a výborně v defenzivě. Týmu, co maká každý večer nadoraz a není snadné proti němu hrát.


Sledujte NHLnews také na Facebooku a Twitteru.


„Líbí se nám, jak kamarádské vztahy tu máme. Všichni jsou součástí týmu, což je velmi důležité. Každý úspěšný tým, ve kterém jsem působil, byl přesně takový, zejména ve druhé polovině sezóny. Celé je to jen o týmu. Individuální statistiky a podobné blbosti můžete vyhodit oknem,“ tvrdí rázně obránce Mark Stuart.
Otázkou je, jak se vedení klubu zachová před blížící se uzávěrkou přestupů. Jets se nyní nacházejí v situaci, kdy se nepotřebují zbavovat hráčů, aby mohli budovat tým pro budoucnost. Konečně jsou konkurenceschopní a cítí to. Vědí, že postup mají ve vlastních rukou. Pokud už by do play off postoupili, pochopitelně by v něm chtěli zanechat výraznou stopu. K tomu by ale přece jen potřebovali kádr posílit. Jenže má vůbec smysl zasahovat do dobře poskládané party, která funguje jako dobře namazaný stroj? Nemůže případný trejd některého z hráčů a příchod jiného narušit pohodu a atmosféru uvnitř týmu? Stojí za to tohle riskovat?

„Když něco není pokažené, tak to taky nespravujete, ne?,“ pokládá řečnickou otázku útočník Blake Wheeler. „Jsem všema deseti pro to, abychom maximalizovali naše šance dojít daleko. To si přejeme všichni. Ale někdy je to o křehké rovnováze a harmonii uvnitř týmu,“ upozorňuje.
„Na našem týmu se mi líbí, že všichni rozumíme tomu, co každý z nás dělá. Chápeme své role a máme tu kluky, co jsou ochotni večer co večer ve své roli odevzdat maximum. Občas je ochota makat každý večer nadoraz ve prospěch týmu důležitější než množství talentu, které v kabině máte,“ vysvětluje Wheeler.
Když už byla řeč o dobře namazaném stroji, ten se v poslední době poněkud zadrhl. Od Utkání hvězd nevyhráli Jets ani jeden z pěti zápasů, navíc inkasovali poměrně dost branek. Postupně podlehli Pittsburghu (3:5), Philadelphii (2:5), Dallasu (2:5), Calgary (2:5) a Vancouveru (2:3 po prodloužení). Situaci si tak malinko zkomplikovali. Stále drží v Západní konferenci postupovou pozici, s jednašedesáti body jsou srovnaní s Calgary a San Jose. Náskok na první nepostupovou příčku Colorada však mají jen šestibodový, Avalanche mají navíc dvě utkání k dobru. Winnipeg tedy zdaleka nemá nic jistého.
Jets se letos v převážné většině zápasů mohli opřít o výkony brankáře Michaela Hutchinsona a disponují také slušným defenzivním jádrem. Odborníci se však shodují, že by potřebovali posílit o jednoho kvalitního útočníka do jedné z elitních řad. Nejlépe by se mělo jednat o pravé křídlo, které by nahradilo Chrise Thorburna.
Mohli by za kvalitního forvarda obětovat některého z obránců, kterých mají Jets dostatek? Jistě, tahle možnost se přímo nabízí. V kuloárech bývají s příchodem do Manitoby nejčastěji spojována jména Daniela Winnika z Toronta a Seana Bergenheima z Floridy.
Otázkou zůstává, zda by nová posila nezavřela cestu do prvního týmu některému z mladíků, kteří čekají na svou příležitost. Možnost, že by už v příští sezóně mohli být na NHL připraveni třeba Nik Ehlers nebo Josh Morrissey, je celkem reálná.
Každopádně jádro týmu se nachází v ideálním hokejovém věku a hráči jako Dustin Byfuglien, Andrew Ladd, Bryan Little, Tobias Enström, Blake Wheeler, Michael Frolík nebo Mathieu Perreault mají dostatek zkušeností na to, aby Tryskáče dovedli poprvé od návratu NHL do města do bojů o Stanley Cup..
„Když dostanete příležitost, nemůžete si říci, že to zkusíte až příští rok. Nikdy nevíte, kdy dostanete další šanci. Je to už pár let, co jsem hrál play off naposled, a tehdy jsem si myslel, že do něj postoupíme v budoucnu pokaždé. Nemůžeme tu jen sedět a čekat,“ burcuje spoluhráče Wheeler.
Vedení klubu stojí před nelehkým úkolem. Bylo by jistě zbrklé zbavit se vysokých voleb v draftu nebo talentovaného mládí. Budoucnost týmu totiž nevypadá vůbec špatně. Zároveň je ale potřeba udělat maximum pro to, aby se postup vydařil již letos. Fanoušci v MTS Centre stojí za klubem a vytvářejí během zápasů fantastickou atmosféru. Jejich trpělivost ale nebude trvat věčně.
„Nikdy nechcete vidět spoluhráče odcházet. Ale jako hráči si uvědomujeme, že tyhle záležitosti nemáme ve svých rukou. Snažíme se hrát, jak nejlépe umíme, a důvěřujeme našemu managementu. Tohle je jejich práce a jsou v ní dobří,“ říká Mark Stuart. „Naše práce je hrát dobře a nabídnout dobrý produkt na ledě. Ať už vedení usoudí, že něco potřebujeme, nebo že je naopak všechno v pořádku, vždy to bude ok. Jsou to chytří lidé a vědí, co dělají. Na nás je, abychom dál vítězili.“
Spekulace o výměně se v posledních dnech opět týkají i Evandera Kanea, jenž sledoval poslední utkání ve Vancouveru pouze z tribuny. Jednoho z nejlepších hráčů obvykle nenecháte sedět bez důvodu, navíc v jeho rodišti, před jeho rodinou a přáteli. Důvodem bylo porušení klubových předpisů v oblasti oblékání. O odchodu kvalitního, ale občas problémového hráče, se mluví již delší dobu. Poslední události tyhle spekulace jen přiživily.
Jak se tedy před uzávěrkou přestupů vedení Jets zachová? Měnit, či neměnit, to je, oč tu běží.
Foto: Icon Sportswire

- Reklama -
Roman Blaha
Senior hockey writer at nhlnews.cz. Teacher, speaker, father of two. Vancouver 2010 volunteer. Best hockey ever: Canada Cup '87. Favourite players: Wayne Gretzky, Steve Yzerman.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -