- Reklama -

Z medvěda vosou. Rask se stal hmyzím kmotrem

- Reklama -

Tak jste to slyšeli? Tuukka Rask nám poletuje někde po Africe. Pokud nevěříte, zakupte si dubnové vydání časopisu Acta Entomologica Musei Nationalis Pragae, který vydává Národní muzeum v Praze.
Bostonský brankář na stránkách odborné přírodovědné publikace? Ne, jeho portrét v ní nebude. Zato tam najdete fotografie nového druhu vosy, kterou v Taitských horách v Keni objevil entomolog Robert S. Copeland. Pojmenoval ji Thaumatodryinus tuukkaraski.
Měl k tomu několik důvodů. Za prvé, vyrůstal v Newtonu, městě ležícím jen pár kilometrů od Bostonu, takže je pochopitelně fanouškem Medvědů (ačkoliv už 25 let žije v Nairobi). Za druhé, výzkum částečně sponzorovala finská vláda. A za třetí, jak píše ve své zprávě: „Tento druh je pojmenován po akrobatickém brankáři finského národního týmu a Boston Bruins, jehož lapačka je stejně soudržná či houževnatá jako přední chodidlo tohoto vosího druhu.“


Sledujte NHLnews také na Facebooku a Twitteru.


Copeland už podobným způsobem ocenil své přátele i kolegy. Spolu s Raskem se stejné pocty dostane i vědcovým dětem Jamesovi a Anně, jejichž jména ponese vosí druh Anteon semajanna.
„Pokud po vás někdo někdo pojmenuje živočišný druh, dostane se vám kouska nesmrtelnosti. Ten druh ponese vaše jméno i poté, co vy už tu dávno nebudete,“ vysvětluje.
Raskovi už se pochopitelně doneslo, jakým způsobem bude zvěčněn v mimohokejových kruzích. Přiznává, že slyšel o několika případech, kdy v oblasti Nové Anglie na severovýchodě Spojených států fandové Bruins pojmenovali své psí či kočičí miláčky Tuukka, ale takovýhle důkaz přízně je na mnohem vyšší úrovni.
„Je to zábavné… a je to dost milé,“ děkuje bostonský gólman.
Foto: Bridget Samuels

- Reklama -
Pavel Krupička
Narozen v roce 1973, hokej sleduji od poloviny 80. let. K NHL jsem se propracoval později, ale nakonec se mi z koníčka stala zaměstnáním - píšu o ní už třináct let. Sleduji hlavně Čechy bez ohledu na klubovou příslušnost, díky Dominiku Haškovi mi přirostly blíže k srdci Buffalo a Detroit. Největším hokejovým zážitkem pro mě stále zůstává Nagano a následné oslavy olympijského zlata.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -