- Reklama -

Za Pittsburgh už Hedberg nechytá, ale vrací se sem rád

- Reklama -

Aktivní kariéru v NHL zahájil v roce 2001 a ukončil ji o dvanáct let později. Hned poté Johan Hedberg přešel na druhý břeh a začal se věnovat svým následovníkům na postu gólmana. Nejprve v organizaci svého posledního zaměstnavatele z New Jersey, od podzimu v San Jose. A jako trenér brankářů Sharks se tento týden vrátil tam, kde to všechno začalo.
„Moc rád jsem se vrátil do Pittsburghu. Je to zábavné a skvělé hokejové město. Kruh se uzavřel. Začínal jsem v San Jose, ale skutečný začátek přišel až tady v Pittsburghu,“ říká bývalý hokejista, který před měsícem oslavil 43. narozeniny.
Talentovaného Švéda si vybrala v roce 1994 v devátém kole (tehdy ještě z jedenácti) Philadelphia. O čtyři roky později před draftem přenechala jeho práva Žralokům, s nimiž poté podepsal smlouvu. Sezónu 1999-2000 odehrál na jejich farmě v Kentucky. V dalším ročníku se jeho působištěm stal „nezávislý“ celek Manitoba Moose v IHL, kam umisťovali své hokejisty mnohé kluby NHL.
Když se Tučňákům v únoru 2001 zranil Garth Snow, získali těsně před uzávěrkou přestupů od Sharks právě Hedberga – a ten si ve zbytku základní části řekl o místo v sestavě takovým způsobem, že se stal jednou z ústředních postav při cestě Penguins do konferenčního finále.
V NHL tehdy debutoval v 27 letech. Do prvního utkání s Floridou i do dalších zápasů navlékl ještě masku v barvách Manitoby s erbovním zvířetem losem. Od té doby se datuje jeho přezdívka „Moose“.
„Spousta lidí v Pittsburghu mi tak ještě říká. S mnohými jsem se o tom bavil,“ pousměje se.
V pozdějších časech oblékl rodák ze stockholmského předměstí Nacka v NHL ještě dresy Vancouveru, Dallasu, Atlanty a New Jersey. S Ďábly, kteří v roce 2001 Pittsburgh zastavili, se o jedenáct let později jako náhradník Martina Brodeura dostal ještě o krok dále. Ve finále Stanley Cupu ale nestačili na Los Angeles, takže Hedberg na vyrytí svého jména na podstavec slavného poháru stále čeká.
„Pořád je to pro mě motivace. Čím dál se člověk dostane a čím intenzivněji to vnímá, tím víc zjišťuje, jak moc po tom touží,“ přiznává Hedberg.
Cíl, na který nedosáhl jako hráč, si může splnit aspoň jako funkcionář. Sharks ale po dvou utkáních v Pittsburghu prohrávají ve finále 0-2, takže hodně bude záležet také na výkonech jeho nynějšího svěřence Martina Jonese.
„Než jsem ho loni získali, moc jsem ho neznal. Prohlédl jsem si nějaká videa, ale naživo jsem ho viděl chytat snad jen jednou. Podle toho, co jsem měl možnost vidět, mě ale uchvátil, takže mě nepřekvapuje, že podává tak solidní výkony,“ říká Hedberg.
Foto: Bridget Samuels

- Reklama -
Pavel Krupička
Narozen v roce 1973, hokej sleduji od poloviny 80. let. K NHL jsem se propracoval později, ale nakonec se mi z koníčka stala zaměstnáním - píšu o ní už třináct let. Sleduji hlavně Čechy bez ohledu na klubovou příslušnost, díky Dominiku Haškovi mi přirostly blíže k srdci Buffalo a Detroit. Největším hokejovým zážitkem pro mě stále zůstává Nagano a následné oslavy olympijského zlata.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -