- Reklama -

Zachova šance na přežití roste

- Reklama -

O šestnáct hráčů zúžili v neděli Devils kádr, který se v kempu připravuje na sezónu 2015-16. Mezi hokejisty poslanými na farmu najdeme například i útočníka Josepha Blandisiho, co je ale potěšující z pohledu českého fanouška – jiný talentovaný mladík Pavel Zacha u prvního týmu stále zůstává.
Dva gólmani (Cory Schneider a Keith Kinkaid), devět zadáků a šestnáct forvardů, takové je aktuální rozložení postů v týmu. 27 mužů, na zahajovací soupisce jich přitom může být jen třiadvacet. Brankářské duo je jasné. Vycházíme-li z obvyklé praxe, mělo by dojít ještě ke dvěma škrtům v obraně a dvěma v útoku.
K Zachovým největším konkurentům patří dva veteráni, kteří byli pozváni do kempu na zkoušku – Lee Stempniak a Tyler Kennedy. Prvně jmenovaný už má v NHL odehráno 708 zápasů, v nichž zaznamenal 369 bodů, loni nastupoval za NY Rangers a Winnipeg. Druhý se blíží k pětistovce startů ve slavné soutěži a jediný příspěvek mu chybí ke zdolání 200bodové mety. Také on v minulém ročníku měnil dres a hrál v New Yorku, jen u konkurenčních Islanders, kam přišel ze San Jose.
Oba jsou specialisty pro hru na křídle, v tomhle má proti nim brněnský rodák výhodu. Však už také trenéři Ďáblů prověřují, zda se Zachovi povede lépe v centru útoku nebo u mantinelu. Minulou neděli proti Bostonu začal uprostřed, ve čtvrtečním utkání s Islanders byl přiřazen na levou stranu – a to dokonce v elitním útoku po boku Adama Henrique a Kylea Palmieriho.
„Je to skvělé. Nikdy bych si nepomyslel, že nastoupím v první řadě vedle takovýchhle hráčů. Budu se snažit od nich něco naučit a snad jim i pomůžu dát nějaké góly,“ těšila Zachu důvěra vedení.
Hlavní kouč John Hynes vysvětloval své rozhodnutí: „V nováčkovském kempu a v posledním zápase jsme ho zkoušeli na křídle, dnes ho prověříme v centru. Dáme mu příležitost na obou postech a vyhodnotíme výsledky. Někdy jsou mladíci zodpovědnější, když je postavíte doprostřed. Uvidíme, jak se  mu povede v různých situacích a při vhazování.“

Úplně jistý místem v sestavě si nemůže být ani další nováček, i když už v trochu pokročilejším věku, Sergej Kalinin. 24letý Rus přichází se zkušenostmi z pěti sezón v Omsku v Kontinentální lize, ale to jako kvalifikace nemusí stačit.
„Čím delší dobu kemp trvá, tím víc se blíží rozhodnutí mezi dvěma nebo třemi hráči. Někteří z nich jsou docela vyrovnaní, takže se musí ukázat. Příští čtyři zápasy budou velmi důležité pro spoustu kluků,“ upozorňoval před víkendem trenér John Hynes.
Z forvardů, kteří bojují o lépe placenou práci, se nakonec může usmát štěstí na víc než na dva. Ve hře je ještě varianta se zapsáním Patrika Eliáše na listinu zraněných kvůli problémům s kolenem. Vody rozvířila také spekulace o možné výměně Travise Zajaca do Toronta, jenže pokud by k ní došlo, Ďáblové by zřejmě získali jako protihodnotu také útočníka.
Foto: Icon Sportswire

- Reklama -
Pavel Krupička
Narozen v roce 1973, hokej sleduji od poloviny 80. let. K NHL jsem se propracoval později, ale nakonec se mi z koníčka stala zaměstnáním - píšu o ní už třináct let. Sleduji hlavně Čechy bez ohledu na klubovou příslušnost, díky Dominiku Haškovi mi přirostly blíže k srdci Buffalo a Detroit. Největším hokejovým zážitkem pro mě stále zůstává Nagano a následné oslavy olympijského zlata.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -