- Reklama -

Žádné starosti o novou smlouvu. Jacob Trouba je opatrnějším a vyrovnanějším obráncem

- Reklama -

Třetím rokem dorůstá v zadních řadách Winnipegu americký obránce Jacob Trouba. Od svého vstupu do NHL ukazoval slibný talent, ale někdy toho chtěl stihnout až moc najednou. „Zkuste si představit, že se snažíte použít současně kladivo, hasák i vrtačku. A máte Jacoba Troubu v jeho nováčkovské sezóně,“ píšou noviny ve Winnipegu. Od té doby se hodně změnilo.
„Je opravdu šikovný, má velké předpoklady,“ říká jeho defenzivní parťák Mark Stuart. „Možná se na začátku jenom snažil dělat moc věcí najednou. Teď se učí, kdy si držet pozici, kdy vyjet za pukem, kdy hrát ofenzivně, kdy defenzivně,“ dodává Stuart.


Sledujte NHLnews také na Facebooku a Twitteru.


Jednadvacetiletý Trouba hraje svou třetí sezónu v nejslavnější lize. Za tu dobu se naučil trpělivosti. Snaží se hrát tak, aby hra víc přicházela za ním, místo aby on neustále naháněl všechny herní situace. Jako bonus k používání agresivity v ten správný čas se dokáže michiganský rodák také lépe poučit ze svých chyb. A to je u obránce velmi důležité.
Trouba už v minulosti pár nepříjemných kiksů předvedl. Jeho větší opatrnost tedy všichni ve Winnipegu vítají. „Lepší se. Chybami se nesmíte nechat zničit,“ říká asistent trenéra Jets Charlie Huddy. „Chyby budeme dělat, soupeři jsou příliš dobří, ale on se jim nesmí nechat otrávit.“
V sezóně 2013-14 vedl Trouba tabulku nováčků v průměrném času stráveném na ledě. Hrál tehdy necelých 22 a půl minuty za zápas. Ve druhém roce jeho čas narostl dokonce na 23:19. Letos klesl jeho průměrný čas pod dvacet minut na utkání. Trenér Paul Maurice se totiž snaží rovnoměrněji využít silnou pravou stranu jeho obrany, kam patří Trouba, Dustin Byfuglien a Tyler Myers.
„Je to samozřejmě těžké. Má tři chlapy, kteří chtějí hrát a být na ledě,“ uvědomuje si Trouba. „Takže prostě jdu a dělám, co se po mě chce. To je nakonec všechno, co mohu dělat.“
Po 29 (10+19) kanadských bodech z nováčkovské sezóny klesl loni na 22 (7+15) bodů. Pokaždé odehrál jen 65 zápasů. Letos zatím nevynechal jediný duel, na kontě má všech 34 zápasů, ve kterých nasbíral 7 (2+5) bodů. Dohrává poslední rok nováčkovského kontraktu, po sezóně bude s agentem jednat o nové smlouvě, hodilo by se mu tedy co nejvíc bodovat.
Přesto v probíhajícím ročníku neblázní a předvádí nesobecké a hlavně vyrovnané výkony. Nehoní se za body, jak by si možná někdo myslel. „Odehraju si tenhle rok a s ostatním se vyrovnám po jeho skončení,“ říká smířlivě. „Tak jsem to dělal vždycky.“
Foto: Icon Sportswire

- Reklama -
Martin Hrubý
Narozen v roce 1971. NHL sleduji od začátku 80. let, redaktorem od roku 2000. Spoluzakladatel webového serveru NHL.cz. Největší hokejový zážitek - návštěva zápasů NHL, v nichž nastoupilo dohromady osm členů slavné dynastie Edmontonu Oilers z osmdesátých let minulého století včetně Waynea Gretzkyho, Granta Fuhra, Glenna Andersona nebo Craiga MacTavishe, jenž jako vůbec poslední hráč v historii NHL hrál bez helmy.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -