- Reklama -

Zámořský styl mu sedí. Dostane Zbořil v Bostonu šanci už letos?

- Reklama -

Jednu informaci skauti i zastánci Jakuba Zbořila před draftem neopomněli zdůraznit. Odchovanec brněnské Komety během ročního působení v Saint John v QMJHL ukázal, že adaptace na zámořský styl hokeje mu nečiní sebemenší problém. Ofenzivní choutky obránce, kterého si vybral Boston ze 13. místa, dokládá 33 bodů – nejlepší výkon sezóny mezi nastupujícími zadáky v soutěži. Kromě gólů a asistencí ale Zbořil sbíral také trestné minuty, celkem mu jich napočítali 73.
„Je to solidní hráč pro obě strany kluziště, s pukem i bez puku,“ stálo v referátu Centrálního úřadu pro skauting NHL. „Přesně ten typ, které vidíte nastupovat v play off Stanley Cupu. „Je to dobrý bruslař se skvělou střelou od modré čáry, navíc velice mobilní.“
Při přechodu z české juniorské soutěže do quebecké ligy obdobného typu napodobil bratra Adama.  Jenže zatímco starší sourozenec, který je útočníkem, rok strávený v mužstvu Acadie-Bathurst nehodnotil nijak pozitivně a raději zamířil do finské Lappeenranty, mladší Jakub si zámořské angažmá nemůže vynachválit.
„Na začátku bylo těžké rozloučit se s tátou, ale na druhou stranu jsem byl nadšený z toho, že si můžu žít po svém. Když už jsem se sem dostal, nebylo to vůbec špatné,“ říká Zbořil. Zvykání v Saint John usnadnila místní rodina, která už v minulosti vzala pod svá ochranná křídla nejednoho evropského hráče, po počátečních problémech zmizely i nesnáze s komunikací v cizím jazyce.
Na ledě hovoří za účastníka posledních dvou šampionátů osmnáctiletých výkony, které nepotřebují tlumočníka.

„Na ledě dostává hodně, hraje v oslabení a v přesilovkách, většinu času proti nejlepším řadám soupeře,“ vypočítává trenér Ross Yates. „Je pořád lepší a lepší. V příští sezóně už ho nic nepřekvapí, na všechno si zvykl. Bude to pro něho zlomový rok.“
… pokud ovšem brněnský rodák neupoutá v přípravném kempu Bostonu natolik, že mu klub bude chtít dát prostor k vyniknutí také v elitní soutěži. Mezi „velkými zlými medvědy“ by se svým stylem hry určitě dobře zapadl.
„Dohrává souboje, hraje tvrdě před bránou. Drží hlavu nahoře. To je jeho styl,“ předkládá poslední vysvědčení kouč Yates. „Navíc má skvělou střelu příklepem i zápěstím. Dobře čte hru, řádně si plní defenzivní povinnosti.“
Foto: Icon Sportswire

- Reklama -
Pavel Krupička
Narozen v roce 1973, hokej sleduji od poloviny 80. let. K NHL jsem se propracoval později, ale nakonec se mi z koníčka stala zaměstnáním - píšu o ní už třináct let. Sleduji hlavně Čechy bez ohledu na klubovou příslušnost, díky Dominiku Haškovi mi přirostly blíže k srdci Buffalo a Detroit. Největším hokejovým zážitkem pro mě stále zůstává Nagano a následné oslavy olympijského zlata.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -