- Reklama -

Zemřel Dale Hawerchuk, legendární útočník Jets

- Reklama -

Když před nedávnem proběhla médii informace, že se mu vrátila rakovina, nevěstilo to nic dobrého. Hokejová komunita přesto věřila, že vyhlášený bojovník i podruhé tuhle bitvu se zákeřnou nemocí zvládne. Dnes však přišla ze zámoří zdrcující zpráva. Dale Hawerchuk, bývalý vynikající útočník 80. a 90. let, nemoci podlehl. Bylo mu 57 let.
Hawerchuka si Jets zvolili jako jedničku draftu v roce 1981, dres s tryskáčem oblékal dlouhých 16 let. V NHL si zahrál také za Buffalo, St. Louis a Philadelphii. Na kontě má 1 188 zápasů, ve kterých zaznamenal 1 409 bodů za 518 branek a 891 asistencí. Kariéru končil v roce 1997.
V roce 2001 byl uveden do Hokejové síně slávy. S juniorským týmem Cornwall Royals dvakrát ovládl prestižní Memorial Cup, s kanadskou reprezentací pak dvakrát vyhrál Canada Cup, zahrál si i na světových šampionátech, odkud má stříbro a bronz.
Ve své nováčkovské sezóně 1981-82 nasbíral 103 bodů (45+58) a zaslouženě obdržel Calder Trophy pro nejlepšího nováčka NHL. Stobodovou hranici překonal v kariéře celkem šestkrát.
Do paměti se zapsal na slavném Kanadském poháru 1987, kde ve třetím rozhodujícím finále proti SSSR vyhrál v 59. minutě buly ve vlastním pásmu a založil akci, kterou po přihrávce Gretzkyho přeměnil Mario Lemieux ve vítězný gól této úchvatné série.
Mezi lety 2010 a 2019 byl koučem juniorského týmu Barrie Colts (OHL), významně ovlivnil kariéru spousty dnešních hráčů NHL, dopustit na něj nedá třeba Mark Scheifele.
„S těžkým srdcem oznamujeme, že nás opustil náš kouč a přítel, Dale Hawerchuk. Jménem organizace Barrie Colts vyjadřujeme hlubokou soustrast a v myšlenkách a modlitbách jsme s jeho rodinou,“ stojí v prohlášení posledního Hawerchukova zaměstnavatele.
Ještě včera, pár hodin před svým odchodem z tohoto světa, našel Hawerchuk sílu na to, aby zavolal svým přátelům z hokejového světa a osobně se s nimi rozloučil. Mezi těmi, kdo s ním měli možnost včera hovořit, byli třeba Teemu Selänne nebo Jeremy Roenick. „Ducky byl neuvěřitelný člověk a já jsem šťastný, že byl mým přítelem a že jsem se s ním mohl včera rozloučit,“ napsal na Twitter Selänne. „Nebe dnes přivítalo člena Síně slávy. Dale byl jedním z nejlepších na ledě i mimo led,“ přidal se Roenick.
Co také řekl Dale Hawerchuk:
„Do hokeje jsem se zamiloval na první pohled. Když se mne jakýkoli učitel ptal, čím chci být, vždy jsem odpovídal, že hokejistou.“
„Nastřílet 500 gólů, to byl pěkný milník, ale nejpyšnější jsem na překonání tisíce bodů. Vždy, když jsem vymyslel gólovou akci, jsem měl stejnou radost jako střelec branky. Když jste mladí, myslíte si, že góly jsou fajn. Já si ale uvědomoval, že zakončovatel není vždy tím nejdůležitějším článkem akce.“
„Hokejová kabina, to je dvacet bratrů. Není nic lepšího než vyhrát titul s týmem, se kterým jste o to celý rok bojovali.“
„Draftovali mě jako jedničku v roce 1981. Nikdy jsem nebyl namyšlený frajer, ale věřil jsem ve své schopnosti. Měl jsem v sobě velkou touhu, ale nikdy nevíte, jestli jste dost dobří. První týden mého prvního tréninkového kempu byl těžký. Bylo mi teprve osmnáct a nevěděl jsem, jestli jsem připravený. Ale v juniorech jsem dokázal všechno a už jsem nechtěl jít zpátky.“

- Reklama -
Roman Blaha
Senior hockey writer at nhlnews.cz. Teacher, speaker, father of two. Vancouver 2010 volunteer. Best hockey ever: Canada Cup '87. Favourite players: Wayne Gretzky, Steve Yzerman.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -