- Reklama -

Zemřel Mike Ilitch. Byl pro nás víc než jen hokejovým vlastníkem, říká Brendan Shanahan

- Reklama -

Majitel Detroitu Red Wings zemřel ve věku 87 let. Mike Ilitch byl zakladatelem řetězce pizzerií s názvem Little Caesars a vedle Red Wings vlastnil také baseballové Detroit Tigers.
„S odchodem Mikea Ilitche ztratil Detroit svrchovaného vlastníka a National Hockey League ztratila milujícího přítele a vášnivého budovatele. Detroitské sport ztratil legendu a město Detroit neztratilo nejen oddaného syna, ale také vizionáře a důležitou sílu znovuzrození města,“ řekl Gary Bettman.


Sledujte NHLnews také na Facebooku a Twitteru.


„Mikeova touha po dokonalosti a vyhrávání byla nepřekonatelná. Jeho oddanost komunitě byla bezkonkurenční, stejně jako podpora mládežnického hokeje. Byl to plodný filantrop a nad tím vším oddaný partner a manžel své ženě Marian, se kterou byl 62 let. V okamžiku tohoto hlubokého smutku posíláme celé Ilitchově rodině ty nejupřímnější kondolence,“ dodal ligový komisař.
Mike Ilitch koupil Detroit Red Wings v roce 1982. Klub pod jeho vedením vyhrál čtyři Stanley Cupy (1996, 1997, 2002 a 2008). Do Hokejové síně slávy byl uveden v roce 2003.
„Mike Ilitch a jeho rodina měli tu schopnost probudit v každém hráči, který pro něj hrál, pocit, že je členem rodiny,“ řekl bývalý hokejista Red Wings Brendan Shanahan, nyní prezident Toronta Maple Leafs. „Viděli jsme jeho slzy radosti, když mu Steve Yzerman v roce 1997 předal do ruky Stanley Cup.“
„Viděli jsme ho sedět vedle Vladimíra Konstantinova po jeho vážné nehodě. Byl víc než jen týmový vlastník. Byl osobní. Všichni jsme byli jeho adoptivními syny. Všem nám pomohl dospět. Naše myšlenky a modlitby jsou s jeho ženou a rodinou. Jeho odkaz bude stále živý. Děkuji vám, pane Ilitchi. Odpočívejte v pokoji.“

Red Wings se dostali pětadvacetkrát po sobě do play off, což je třetí nejdelší série v historii ligy. Šestnáctkrát vyhráli divizi, šestkrát Prezidentovu trofej pro nejlepší tým základní části.
„Můj otec byl podnikatel, vizionář a lídr,“ řekl Christopher Ilitch, současný prezident a výkonný ředitel Ilitch Holdings Inc. „Měl pozitivní dopad na svět sportu i obchodu. Rodina i firma si uvědomuje, jak ohromný muž to byl, budeme pokračovat v tvrdé práci, abychom udrželi jeho odkaz. Měl jsem to štěstí s ním pracovat a pomáhat mu v byznysu, ale nejvíc jsem hrdý, že jsem mu mohl říkat táto.“
Mike Ilitch se narodil 20. července 1929. V letech 1948-52 sloužil u amerického námořnictva. Na nižší úrovni si v padesátých letech zahrál baseball. Kariéru mu přerušilo zranění kolene. Rodina chce dát po soukromém pohřbu prostor veřejnosti, aby se se zesnulým mohli přijít rozloučit i lidé z Detroitu. Mike Ilitch po sobě zanechal manželku Marian, sedm dětí a 22 vnoučat a tři pravnoučata.

- Reklama -
Předchozí článek
Další článek
Martin Hrubý
Narozen v roce 1971. NHL sleduji od začátku 80. let, redaktorem od roku 2000. Spoluzakladatel webového serveru NHL.cz. Největší hokejový zážitek - návštěva zápasů NHL, v nichž nastoupilo dohromady osm členů slavné dynastie Edmontonu Oilers z osmdesátých let minulého století včetně Waynea Gretzkyho, Granta Fuhra, Glenna Andersona nebo Craiga MacTavishe, jenž jako vůbec poslední hráč v historii NHL hrál bez helmy.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -