- Reklama -

Zemřel stavitel vítězných týmů Avalanche z let 1996 a 2001

- Reklama -

V neděli obletěla hokejový svět smutná zpráva. Ve věku dvaasedmdesáti let zemřel Pierre Lacroix, bývalý hráčský agent a především úspěšný generální manažer, který vybudoval tým šampionů z let 1996 a 2001.

Do funkce nastoupil v roce 1994, kdy klub ještě sídlil v Quebeku. Zažil s ním stěhování do Denveru, kde už pod názvem Avalanche patřil tým okolo Sakika a Forsberga k absolutní špičce soutěže.

Lacroix se zapsal do paměti především skvělými trejdy, díky nimž přivedl pod Skalisté hory fenomenálního gólmana Patricka Roye (1995) a později i duo obránců – Raye Bourquea (2000) a Roba Blakea (2001).

„Jsme z té zprávy velmi zarmouceni. Pierre byl architektem dvou vítězných týmů, včetně toho, který pro město Denver získal úplně první titul ze všech profesionálních sportovních lig (1996). Stál za vybudováním značky Avalanche a jeho odkaz je patrný také v mládežnickém hokeji. Jsme v myšlenkách s jeho rodinou,“ stojí v prohlášení klubu.

- Reklama -

Ve všech jedenácti sezónách pod jeho vedením postoupila Lavina do play-off, devětkrát jeho tým ovládl v základní části svou divizi. Jak už bylo zmíněno výše, byly z toho v play-off dva poháry lorda Stanleyho.

„Je to smutný den pro celou organizaci a pro naše fanoušky. Pierre byl vizionář a skutečný vůdce. Nastavil zde vítěznou kulturu. Jako hráči jsme věděli, že udělá všechno, aby nám pomohl,“ komentoval smutnou zprávu současný generální manažer a bývalý kapitán z vítězné éry, Joe Sakic.Fanshop týmu

„Dnes dáváme sbohem skvělému příteli a mentorovi. Navždy mu budu vděčný za to, že mi věřil a umožnil mi splnit si velký sen o Stanley Cupu,“ prohlásil zarmoucený Ray Bourque.

„Pierre byl jedním z nejúspěšnějších stavitelů týmu v nedávné historii NHL. Dokázal rozpoznat talent a nebál se učinit významný trejd. Byl soutěživý a angažovaný a jeho hlas byl v lize velmi respektovaný,“ uvedl komisionář NHL Gary Bettman.

„Od první minuty jsem na něm všechno miloval. Dělal věci, kterým věřil, a užíval si život. Byl jedním z mých oblíbených lidí na této planetě. Rád jsem poslouchal, když mluvil – o byznysu, o rodině, o životě jako takovém,“ svěřil se Claude Lemieux.

- Reklama -
Roman Blaha
Senior hockey writer at nhlnews.cz. Teacher, speaker, father of two. Vancouver 2010 volunteer. Best hockey ever: Canada Cup '87. Favourite players: Wayne Gretzky, Steve Yzerman.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -