- Reklama -

Zemřel Walter Gretzky, otec nejlepšího hokejisty historie

- Reklama -

Vychoval nejlepšího hokejistu, jaký kdy hrál tuhle krásnou hru. Všude, kam Walter Gretzky přišel, si získal ostatní svým pozitivním přístupem a skromností. Dnes ráno ale obletěla hokejový svět smutná zpráva, že všemi milovaný Wally zemřel. Stalo se tak v jeho domě v Brantfordu, bylo mu 82 let.

„S nejhlubším zármutkem vám s Janet oznamujeme, že nás opustil táta. V posledních letech statečně vzdoroval Parkinsonově chorobě i dalším zdravotním problémům, ale nikdy nedovolil, aby ho to srazilo k zemi. Pro mne, mé bratry a mou sestru, byl táta kapitánem našeho rodinného týmu. Chránil nás, radil nám a byl vůdcem naší rodiny. On byl tím důvodem, proč jsem si zamiloval hokej. Inspiroval mne, abych byl co možná nejlepší – nejen v hokeji, ale i v životě. Bude nám všem moc chybět. Vědomí, že je opět s naší mámou, nám ale dodává útěchu,“ napsal ve společném prohlášení se svou ženou Wayne Gretzky.

Kondolence začaly okamžitě přicházet ze všech stran, kluby NHL, hráčskou asociaci NHLPA, současné a bývalé hráče i zástupce médií nevyjímaje. Kanada se zahalila do smutku. Ztrácí výjimečnou a respektovanou osobnost, jež dalece přesahovala hranice sportu.

Říkalo se mu „hokejový táta Kanady“. Nikdy nikomu neodmítl společnou fotografii nebo podpis, s každým rád a ochotně prohodil pár slov. Ke všem se choval s úctou a respektem, nad nikoho se nepovyšoval. Byl milý, srdečný, usměvavý, jeho angažovanost v charitě byla mimořádná. Je držitelem státního vyznamenání „Order of Canada“, v domovském Brantfordu po něm dokonce pojmenovali základní školu.

- Reklama -

Wayne se s tátou také často objevoval v nejrůznějších reklamách, jejich ukázkový příběh otec-syn zkrátka táhl. Účinkovali třeba ve spotech pro Tim Horton’s nebo Coca-Colu. Rodný Brantford proslavili stejně, ne-li více, než Alexander Graham Bell, vynálezce telefonu (mimochodem právě ve firmě Bell Walter Gretzky dlouhá léta pracoval).

Už v roce 1991 prodělal těžkou mrtvici, ze které se obdivuhodně zotavil. Byl o tom natočen televizní film „Waking Up Wally, The Walter Gretzky Story“ a také napsal autobiografickou knihu „Walter Gretzky: On Family, Hockey and Healing.“

Walter Gretzky byl synem imigrantů. Jeho rodiče přišli do Kanady z Evropy, matka byla Polka, otec měl kořeny na území dnešního Běloruska. V roce 1961 se mu a jeho ženě Phyllis narodil nejstarší syn, který dostal jméno Wayne. Následovala sestra Kim a bratři Keith, Glen a Brent. V roce, kdy se Wayne narodil, utrpěl Walter pracovní úraz, upadl do komatu a ohluchl na jedno ucho.

Když byly Waynovi čtyři roky, jeho táta udělal na dvorku u jejich domu kluziště. Mladý Wayne ho pojmenoval The Wally Coliseum. Pod dohledem svého otce tu „Velký“ dělal své první hokejové krůčky. „Věděli jsme, že je na svůj věk dobrý, ale nikdy by nás nenapadlo, co všechno dokáže. To nemohl nikdo tušit,“ vzpomínal Walter na Waynovo dětství v roce 2016.

Legendární je jeho rada, kterou dal svému synovi poté, co na závěrečném banketu po jeho první sezóně v soutěžním hokeji nezískal žádnou z udělovaných cen. „Wayne, dál poctivě trénuj a jednou budeš mít tolik trofejí, že na ně nebudeme mít místo,“ řekl tehdy svému synovi.

Tvrdou práci mu vštěpoval odmalička, byl zkrátka ze staré školy. „Dřina se ti vyplatí,“ říkával. A byla to prorocká slova. „Lidé tě budou posuzovat podle toho, jak hraješ každý večer,“ řekl synovi po nevydařeném zápase, když bylo Waynovi jedenáct. Kladl mu na srdce, že si nikdy nemůže vzít den volna, nikdy nesmí polevit.

K hokeji se váže i jedna úsměvná historka. V roce 1972 zmeškal Walter narození dalšího syna (Brenta) kvůli tomu, že byl s Waynem na důležitém mládežnickém turnaji. Když se vrátili, volal už ve dveřích na svou ženu „vyhráli jsme, vyhráli jsme!“. Phyllis se na něj podívala, jako by se zbláznil, a odpověděla: „Waltře, je to kluk.“ Oddanost hokeji byla zkrátka někdy silnější. „Samozřejmě jsem ale svého dalšího syna vzal do náruče a uvítal ho s radostí,“ komentoval to Walter později.

„Nevím, kde bych dnes bez něj byl, ale vím, že určitě ne v NHL,“ svěřil se Wayne později ve své biografii. Ještě jednu důležitou radu dal svému synovi a on si ji vzal k srdci. „Najeď si tam, kde puk za chvíli bude, nejezdi tam, kde je zrovna teď nebo kde byl před chvílí.“ A Wayne to dělal, dovedl to k naprosté dokonalosti. Nikdo nedokázal tak dobře číst a předvídat hru jako on. Vždy byl o dva kroky před ostatními.

Jaké to vlastně pro Waltera Gretzkyho bylo, být otcem nejlepšího hokejisty světa? „Ani ve svých nejdivočejších snech bych si to nedokázal představit. Bylo to fantastické. Mohl jsem cestovat, poznávat skvělé lidi a dělat věci, které bych jinak dělat nemohl. Bylo to úžasné dobrodružství,“ řekl. Zároveň ale dodal, že sláva jeho syna měla i druhou stránku. „Být v záři reflektorů není snadné, nese to s sebou velkou dávku zodpovědnosti.“

V roce 2010, v den zahájení ZOH ve Vancouveru, byl Walter Gretzky jedním z posledních členů olympijské štafety, která nesla olympijskou pochodeň. Jedním z těch, kdo téhož večera na stadionu BC Place během slavnostního ceremoniálu olympijský plamen zapálili, byl i jeho syn Wayne.

V roce 2005 zemřela jeho životní láska Phyllis. Ani to jej ale nezlomilo. Angažoval se v charitě, v domovském Brantfordu se věnoval dětem. Pro čtyřleté a pětileté prcky to nebyl táta Waynea Gretzkyho, byl to prostě jejich Wally. V pokročilém věku se taky vrhnul na golf. „Nerad dlouho sedím, mám rád, když můžu být aktivní,“ říkal.

Včera jeho srdce dotlouklo. Odkaz Waltera Gretzkyho ale bude v Kanadě žít navěky. Byl mnohem víc než jen tátou hokejové superstar. Byl oddaným a milujícím manželem, tátou, nezdolným bojovníkem a vzorem rovného, čestného a pokorného chlapa, který myslí na druhé víc než na sebe. Odpočívejte v pokoji, pane Gretzky.

.

 

- Reklama -
Roman Blaha
Senior hockey writer at nhlnews.cz. Teacher, speaker, father of two. Vancouver 2010 volunteer. Best hockey ever: Canada Cup '87. Favourite players: Wayne Gretzky, Steve Yzerman.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -