- Reklama -

Ženy vpřed! Vancouver má další zvučnou posilu managementu

- Reklama -

Zdá se, že ve Vancouveru to se změnou „firemní kultury“ myslí vážně. V průběhu sezóny vystřídal kouče Travise Greena ostřílený Bruce Boudreau a utrápení Canucks okamžitě najeli na vítěznou vlnu. V prosinci byl pak vyhozen generální manažer Jim Benning a angažován byl další zkušený a úspěchy ověnčený muž – na post prezidenta hokejových operací přišel Jim Rutherford. A ten to po svém nástupu vzal pěkně od podlahy.

Do funkce generálního manažera najal Švéda Patrika Allvina, se kterým se velmi dobře zná ze společného působení v Pittsburghu. Canucks jsou tak po Columbusu druhým klubem NHL, jenž má na postu GM Evropana.

Aby toho nebylo málo, rozhodl se Rutherford obklopit také tím nejlepším, co nabízí „ženská sekce“ pracovního trhu. Na post asistenta generálního manažera přivedl dvě ženy. Nejprve angažoval Emilii Castonguay, jejíž jméno bylo před pár týdny hodně skloňováno i v souvislosti s Montrealem.

- Reklama -

Jde o jedinou ženu, která má certifikaci hráčské asociace NHLPA jako hráčský agent. Mezi její klienty patří například jednička draftu Alexis Lafreniere, talent Calgary Jakob Pelletier nebo kapitánka kanadské reprezentace Marie-Philip Poulin. V hokejovém byznysu patří Castonguay mezi uznávané osobnosti.

Včera pak Vancouver představil další významnou posilu. Na stejnou pozici jako Castonguay, tedy asistent generálního manažera, přichází bývalá vynikající hráčka Cammi Granato. Že vám to jméno zní povědomě? Aby ne.

Padesátiletá žena je sestrou bývalého vynikajícího útočníka Tonyho Granata a současného kouče Sabres Dona Granata. Za manžela má dalšího bývalého hráče a současného televizního analytika stanice TSN Raye Ferrara. Cammi je ale mnohem víc než jen sestrou slavných bratrů.

V hokejovém světě je legendou. Je olympijskou vítězkou z Nagana, kde byla kapitánkou amerického výběru, a také mistryní světa. Je členkou Hokejové síně slávy v Torontu (Hockey Hall of Fame) a také je v Americké hokejové síni slávy (US Hockey Hall of Fame) i Mezinárodní hokejové síni slávy (International Hockey Hall of Fame). Rovněž je držitelkou ceny Lester Patrick Award za rozvoj hokeje ve Spojených státech.

Po skončení aktivní kariéry pracovala jako reportérka stanice NBC, kromě toho také komentovala pro rádio zápasy Los Angeles Kings. Nyní s bývalou spoluhráčkou A.J. Mleczko provozují úspěšný podcast „On the bus with Cammi and AJ.“

V této sezóně působila jako profesionální skaut v Seattlu, jako vůbec první žena na této pozici v NHL. S manželem žije ve Vancouveru, i z tohoto pohledu tedy její angažování dává smysl.

„Mít dvě ženy v managementu jednoho klubu, to je velká věc. Je vidět, že Jim je ochoten naslouchat různým hlasům. Mám okolo sebe skvělé lidi a taky mám hromadu zkušeností v hokeji, z mnoha různých pozic. Hodně mi pomohlo letošní působení v roli skauta Seattlu,“ komentovala to Cammi Granato.

„Cammi je úžasný lídr. Získala si respekt hokejového světa. Hokeji rozumí jako málokdo, má ohromné zkušenosti ze všech úrovní. Bude dohlížet na oddělení hráčského rozvoje a na náš amatérský i profesionální skauting. Její názory a zkušenosti nám pomohou vybudovat vítěznou kulturu,“ věří Jim Rutherford.

„Jsem velmi poctěna, že se mohu stát součástí tohoto týmu. Dostat takovou příležitost, navíc ve městě, které nazývám domovem, a s úžasným mladým jádrem týmu, které má nejvyšší ambice, to je splněný sen,“ řekla Granato, která také poděkovala svému předchozímu zaměstnavateli.

„Chci moc poděkovat Ronu Francisovi. Bylo úžasné budovat společně tým Seattlu a být u jejich inaugurační sezóny v NHL. Ron mě vždycky skvěle podporoval. A podpořil mě i teď, když mi Vancouver předložil tuto životní nabídku,“ vzkázala do Seattlu.

Po neúspěšných letech s Jimem Benningem nyní Vancouver vyhlíží lepší zítřky. Jejich „front-office“ ve složení Rutherford-Allvin-Granato-Castonguay slibuje zajímavou budoucnost. A jako speciální poradci na vše dohlíží Henrik a Daniel Sedinovi. Podaří se této sestavě posunout tým okolo Thatchera Demka, Quinna Hughese, Bo Horvata, Eliase Petterssona a Brocka Boesera výše? Uvidíme.

V tuto chvíli je angažování dvou žen do vedení hokejových operací vnímáno pozitivně, protože může inspirovat spoustu dětí a mladých dívek. Je vidět, že ženy mají v hokeji své místo a mohou to dotáhnout až na vysoké pozice v nejlepší lize světa. Už dávno neplatí, že prostředí hokejového byznysu je výlučně mužským světem. Dá se předpokládat, že Cammi Granato bude mít brzy další následovnice. A to je jen dobře.

- Reklama -
Roman Blaha
Senior hockey writer at nhlnews.cz. Teacher, speaker, father of two. Vancouver 2010 volunteer. Best hockey ever: Canada Cup '87. Favourite players: Wayne Gretzky, Steve Yzerman.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -